Přehled tisku

krkonose10.jpg

Milovníci bílé stopy budou možná mít tuto zimu možnost zajet na běžkách z oblasti Broumovska na Náchodsku také za hranice do sousedního Polska. Běžkařské tratě chce totiž českým i polským lyžařům nabídnout správa polského národního parku Stolowe hory.

Václav Klaus
Komentátor se v deníku Právo věnuje euroskeptickému projevu prezidenta Václava Klause v Berlíně. Klaus podle něj působil se svým protievropským postojem v Berlíně jako kůl v plotě, ale nemusí tomu tak být i v budoucnu. Populistická pravice, podle komentátora v deníku Právo, bude zřejmě na vzestupu, protože problémy, které Evropa řeší při volbě svého směřování, jsou pro voliče příliš složité. Snáze se tedy přikloní k výkladu, který přesunuje problém evropské společnosti a jejích klesajících sociálních standardů na zástupný problém suverenity států a ústavních kompetencí Bruselu. Nebude jim ani příliš vadit, že Klaus volá po větší suverenitě členů Evropské unie a zároveň se vyslovuje proti rozšíření manévrovacího prostoru v oblasti veřejných financí pro Francii a Německo, píše komentář v Právu.


Přenosný počítač zakoupený v pražském bazaru obsahoval citlivé informace o zásobování českého praporu KFOR v Kosovu. Soubory objevil muž, který si přístroj za pět tisíc korun pořídil. Informuje o tom Mladá fronta Dnes. Počítač patřil dříve kolínské firmě, která s armádou obchodovala, a v květnu jí ho někdo odcizil z auta. Mluvčí ministerstva obrany Andrej Čírtek podle listu přiznal, že aféra s počítačem je pro resort nepříjemná, podrobně ale případ komentovat nechtěl. Řekl jenom, že skandál přiměje ministerstvo, aby se ještě více začalo zajímat o spolehlivost firem, se kterými obchoduje.


Případné dodatečné odškodnění klientů zkrachovalých peněžních domů - Union banky a Plzeňské banky - s vklady do čtyř milionů korun by přišlo na dvě miliardy čtyři sta tisíc korun. Na žádost bankovní komise Poslanecké sněmovny to spočítal Fond pojištění vkladů, píší Hospodářské noviny. Předseda komise sociální demokrat Miloslav Vlček ale zdůraznil, že sněmovna odškodnění nepřipravuje. Dosud vkladatelé těchto bank dostali devadesátiprocentní náhradu, maximálně ale zhruba 750 000 korun.


Milovníci bílé stopy budou možná mít tuto zimu možnost zajet na běžkách z oblasti Broumovska na Náchodsku také za hranice do sousedního Polska. Běžkařské tratě chce totiž českým i polským lyžařům nabídnout správa polského národního parku Stolowe hory. Tratě v Polsku by měli udržovat Češi. Uvedla to Mladá fronta Dnes ve své regionální příloze. Připravuje se přibližně 30 kilometrů tras pro běžkaře. Otevřou se, jakmile budou dobré sněhové podmínky. Tratě v Polsku by pro běžkaře měly být velmi příjemné, protože většinou jsou v rovinatém terénu.


Konkurenční boj mezi vietnamskými obchodníky se v pondělí rozhořel v centru Rakovníka. Více než 20 vietnamských obchodníků vpadlo do nově otevřeného vietnamského obchodu s textilem. Důvodem rozhořčení byly nižší ceny, než ty, za které nabízejí zboží ostatní rakovničtí Vietnamci, píše Kladenský deník. Na místě incidentu zasahovala státní i městská policie. Podle mluvčího rakovnických policistů se ale nakonec všechno vyřešilo domluvou a žádné trestní oznámení podáno nebylo.


Státní firmě Čepro hrozí ztráta dalších stovek milionů korun, píše Mladá fronta Dnes. Policejní tým, který vyšetřuje případ exekuce na dvě a půl miliardy korun v Čepru, podle deníku zjistil další podezřelé skutečnosti. Případ je opět spojený se společností Bena. "Policie nás upozornila na další možný atak na firmu," sdělila deníku mluvčí Čepra Alena Čechová. Podle zástupce firmy Bena Tomáše Sokola v roce 1996 Čepro převzalo od Beny 13 000 tun nafty. V databázi Čepra je zpětný prodej tohoto množství Beně. "Ale nejsou na to v Čepru žádné faktury," řekl Mladé frontě Dnes Sokol. Zda se Bena bude domáhat vydání těchto látek s tím, že je nikdy nepřevzala, nesdělil.


Lidové noviny s nadsázkou považují zprávu OECD, která se opět trefila do bolavých míst české ekonomiky, za nudnou. Podobné kritiky čeští politici slýchají už několik let. Deník ale varuje, že se z nudných kritik může stát "slušný horor" v podobě pádu měny, hrozivé nezaměstnanosti a prudkého poklesu životní úrovně. To budou daně za politické nicnedělání, uzavírá deník.

Rovněž Hospodářské noviny soudí, že pokud se na nastoupeném kurzu nic nezmění, budoucnost růžové vyhlídky neslibuje. "Dnešní prosperita není dílem náhody, ale reforem, k nimž Česko z velké části dotlačila Evropská unie," hodnotí Hospodářské noviny. Experti z mezinárodních institucí se na rozdíl od ministrů dívají dopředu a popisují cestu k vysoké životní úrovni. "Chytrý politik by jejich rady vzal a ušetřil by miliony, které za stranický program platí svým poradcům," píší Hospodářské noviny v závěru.


Karlovy Vary chystají obnovu nejrušnější lázeňské pěší zóny Stará Louka mezi Mlýnskou kolonádou a Grandhotelem Pupp. Náklady na tuto akci se pohybují kolem 45 milionů korun a rekonstrukce by mohla začít do dvou let, píše Mladá fronta Dnes. Zatím je hotová studie. Příští rok přijde na řadu zpracování projektu. Práce budou na jedné z nejživější lázeňských promenád náročné hlavně z hlediska památkové ochrany území. Projekt obnovy Staré Louky počítá s tím, že asfalt nahradí dlažba z přírodního kamene.