Přehled tisku

České aerolinie oddělí své charterové lety od běžné nabídky pravidelných linkových letů. Chtějí tak kromě jiného zvýraznit jejich nabídku a získat na tomto trhu větší podíl. Dnešním Hospodářským novinám to řekl prezident ČSA Jaroslav Tvrdík. ČSA nyní připravují označení a logo pro služby, pod kterými budou nepravidelné lety nabízet již v příštím roce.

Václav Klaus
Právo glosuje chystanou účast prezidenta Václava Klause na víkendovém kongresu ODS. Zamýšlí se nad tím, s jakým projevem asi na víkendovém sjezdu ODS Klaus vystoupí. "Vystoupí totiž ještě před volbou funkcionářů, a to by v tom byl čert, aby se delegáty nesnažil ovlivnit svým osobním gustem," domnívá se autor glosy. Podle něj se dá očekávat, že sice přizná šéfovi strany Mirkovi Topolánkovi prozatímní úspěchy, zároveň ale podpoří hlavně své oblíbence, aby posílil ve straně svůj vliv.


Úterní tisk také komentuje rozhodnutí pražského městského soudu, podle něhož bude předseda dozorčí rady Škoda Auto a šéf Českého svazu ledního hokeje Vratislav Kulhánek vyškrtnut ze seznamů komunistické Státní bezpečnosti (StB). Lidové noviny i Mladá fronta Dnes se shodují v tom, že mu taková výhra nebude nic platná a že tak ničeho nedosáhne. Komentátor Mladé fronty Dnes se domnívá, že vyškrtnutí ze seznamu je právní podivnost. V jejím důsledku se prý seznamy nakonec rozplynou a budou to jen seznamy škrtů. "Smysl všeho je tento: žádná minulost nebyla. Ale žili jsme ji," tvrdí autor glosy. Podle Lidových novin si Kulhánek bude moci toto soudní rozhodnutí leda "zarámovat a pověsit na zeď. To je ale asi tak vše, co s ním lze udělat," píše autor komentáře. Stále totiž podle něj bude existovat spousta těch, co budou tvrdit, že kdo je na seznamu, je vinen. Tomuto neblahému stavu ale lze odpomoci, tvrdí autor. Kdyby měl každý občan možnost nahlédnout do seznamů "na počkání", byly by soudy úplně bezpředmětné.


Hospodářské noviny shrnují stagnující kauzu Kořistka. "Když policie začala vyšetřovat, zda na schůzce Kořistky s liudmi blízkými ODS Dalíkem a Večerkem padla nabídka politického obchodu, bylo jasno, že okolnosti, za kterých se odehrála, byly podezřelé," píše komentátor. "Stejně tak bylo zřejmé, že zjistit, co se odehrálo mezi šesti očima, je takřka nemožné. Není-li důkaz, platí presumpce neviny. A platí-li, pak Kořistku čeká obvinění z pomluvy a poškození dobréhgo jména a státního zástupce Fraše, jenž postup policie schválil, kárné řízení.. Eleganci křivky opisované bumerangem ale kazí fakt, že vracející se zbraň jzůstává upatlaná od české politické kaše," shrnují Hospodářské noviny.


Poslanec a ekonomický poradce premiéra Jan Mládek (ČSSD) prosadil do rozpočtu na příští rok asi sedmimilionovou dotaci pro obec Nová Ves. V čele této obce přitom stojí jeho bratr Miroslav Mládek. Poslanec využil vlivu poradce premiéra a přes ministra financí začlenil dotaci do kapitol, které se již nebudou měnit. Sám navíc systém, kdy poslanci lobbují za své regiony, kritizoval, píšou dnešní Lidové noviny (LN). Mládek deníku potvrdil, že má v Nové Vsi bratra a že obec, kde je starostou, podpořil. Krátce předtím ale v rozhovoru podobné praktiky odsuzoval. "Tohle rozdělování začalo někdy v roce 1996 a je důsledkem vlády slabých vlád. Bylo by samozřejmě lepší, kdyby to nebylo," řekl LN s tím, že mu vadí především anonymita návrhů.


České aerolinie oddělí své charterové lety od běžné nabídky pravidelných linkových letů. Chtějí tak kromě jiného zvýraznit jejich nabídku a získat na tomto trhu větší podíl. Dnešním Hospodářským novinám to řekl prezident ČSA Jaroslav Tvrdík. ČSA nyní připravují označení a logo pro služby, pod kterými budou nepravidelné lety nabízet již v příštím roce. Aerolinky chtějí v příštím roce na trhu charterových letů zvýšit svůj podíl až na 40 procent. "Marketingové týmy v těchto dnech usilovně pracují na novém logu, pod kterým budeme od příštího roku na charterech létat," řekl Tvrdík. ČSA v příštím roce pro tyto lety vyčlení čtyři letadla, která budou létat speciálně na nepravidelných linkách, a v případě potřeby je posílí další dva stroje.


Ostravská firma Česká finanční úvěrová, která nabízí klientům spotřebitelské úvěry, používá při jejich lákání nepravdivé informace. Na svých internetových stránkách uvádí, že jejími partnery je pět tuzemských bank. Dnešní Mladá fronta Dnes oslovila tři z těchto bank a všechny se od ostravské firmy distancovaly. "Obrátili se na nás s tím, že by se stali zprostředkovateli prodeje našich spotřebitelských úvěrů. Řekli jsme, že je nabízíme sami, a rozešli jsme se," sdělil deníku mluvčí ČSOB Milan Tománek. Podobně podle MfD reagovala i mluvčí Komerční banky Marie Petrovová. "Nemáme s nimi nic společného," uvedla. Citibank, kterou Česká finanční úvěrová uvedla také jako partnera, ji chce dokonce žalovat.