Přehled tisku

Miroslav Kalousek

Pondělním deníkům dominují témata zahraniční, tedy zemětřesení a tsunami v jihovýchodní Asii a prezidentské volby na Ukrajině. Z domácích témat novináře zaujal návrh předsedy KDU-ČSL Miroslava Kalouska, který požaduje zrušení dvojího cestovného pro poslance a senátory.

Miroslav Kalousek
Právo se pozastavuje nad tím, kdy Miroslav Kalousek omezení výhod poslanců a senátorů předložil sněmovně. Šéf lidovců změny navrhl těsně před Vánoci, kdy jsou lidé obzvlášť citliví. "Tenhle šikovný výběr vánočního termínu... dokazuje, že Kalousek je politický profesionál, že to umí, že zná, jak zabrnkat na strunu našich sympatií," uvažuje list. Podle Práva je však neudržitelné pobírat cestovní náhrady a zároveň létat do Prahy na státní náklady. Je to "vyžírkovská drzost", míní autor komentáře. Kalouskův návrh na omezení výhod má vážnou slabinu, pokračuje Právo. Historie ukázala, že poslanci a senátoři nejsou ochotni odebrat si svá privilegia, připomíná deník. Také Mladá fronta Dnes (MfD) v komentáři s názvem Letecké dny našich zastupitelů uvažuje o výhodách českých politiků. "Vybírat cestovné a pak ještě inkasovat za letenky má jen jednu logiku, logiku papalášství," píše komentátor. Pokud mimopražští zastupitelé skutečně potřebují do hlavního města létat, ať si zvýší platy a toto zvýšení náležitě obhájí před voliči, nebo ať si nechají proplatit jen to, co skutečně procestují, navrhuje MfD.


Inspekce ministra vnitra se zabývá policejní zprávou, z které vyplývá, že v kauze údajného gangu Davida Berdycha byli trestně stíháni a odsouzeni nevinní lidé. Informuje o tom pondělní Právo, podle něhož byl autorem utajované zprávy Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu bývalý policista Radek Čermák. Právo poskytlo inspekci kopii dokumentu z května 2003, z něhož minulý týden otisklo výňatky. Inspekce bude nyní prověřovat, zda nebyli kriminalizováni nevinní lidé a zkoumat autentičnost zprávy. Vyšetřování je však teprve na začátku, píše list.


Více než polovina lidí v Česku je pro povinné zastoupení žen v politice. Pro kvóty určující podíl žen v politice se vyslovilo 52 procent lidí, 48 procent je odmítá. Ženy v politice postrádá dokonce 67 procent obyvatel Česka. Vyplývá to z výzkumu agentury Median, který zveřejnila pondělní Mladá fronta Dnes (MfD). Pro povinné zastoupení žen v politice se vyslovilo 40 procent dotázaných mužů a 65 procent žen. Největší podíl zastánců kvót v politice na základě pohlaví - 58 procent - je mezi mladými lidmi od patnácti do devatenácti let. Ve všech věkových kategoriích s výjimkou respondentů od padesáti do šedesáti devíti let převažují ti, kteří jsou pro zavedení kvót pro ženy. MfD připomněla, že v Česku brzy vznikne strana žen, která se chce zaměřit na prosazování rovných příležitostí pro muže a ženy. Strana s názvem Rovnost šancí požádá o registraci nejspíše v lednu 2005.


Ministra pro místní rozvoj Jiřího Paroubka (ČSSD) rozhněvaly výsledky kontroly Nejvyššího kontrolního úřadu, které se týkaly použití peněz ze Státního fondu rozvoje bydlení. Píše to pondělní Právo. NKÚ při kontrole hospodaření například zjistil, že fond vynaložil v rozporu s předpisy 355 milionů korun. "Se závěry kontrolního protokolu nelze souhlasit. Nelze přehlédnout, že samotná jejich formulace a jejich zveřejnění ve Věstníku NKÚ umožňuje diskreditaci vládní bytové politiky a jejích jednotlivých nástrojů, slouží jako falešný argument odpůrcům pozitivní bytové politiky vlády a ve svém důsledku vážně ztěžuje práci MMR a Státního fondu rozvoje bydlení," cituje deník z Paroubkova stanoviska. Tímto stanoviskem by se v příštích týdnech měla zabývat vláda. Paroubek podle Práva tlačí ministry k tomu, aby závěr kontroly odmítli.


Na 12 hraničních přechodech leží ladem od května váhy, které zjišťovaly, zda kamiony přijíždějící do ČR nejsou přetížené. Jen na pokutách, které se za tu dobu mohly od řidičů přetížených kamionů na hranicích vybrat, přišel stát od května o statisíce korun, píše pondělníMladá fronta Dnes. Systém vah obsluhovali až do konce dubna celníci, kteří však po vstupu do EU z přechodů odešli a od té doby váhy téměř nikdo nepoužívá. Úřady se nyní podle deníku přou, kdo za tento stav může. Celníci se hájí tím, že o opuštění hranic rozhodla vláda.


Více než dvacet obrazů, které nacisté zabavili židovskému sběrateli Oskaru Federerovi, se zřejmě vrátí jeho potomkům. Galerie v Příbrami a Ostravě, které nyní obrazy vlastní, mají díla vrátit. Rozhodl o tom minulý týden příbramský soud. Díla má získat Federerův vnuk, který žije v Kanadě, píše pondělní Mladá fronta Dnes (MfD). Ředitel ostravské galerie Petr Beránek však uvedl, že jeho výstavní síň se proti verdiktu "s největší pravděpodobností" odvolá. Podle Beránka je totiž možné, že obrazy nepatřily přímo Federerovi, ale jeho firmě. Oskar Federer byl ředitelem hutí v Ostravě-Vítkovicích. V roce 1939 uprchl před nacisty do Kanady. Sbírku, která obsahuje například vzácná díla Edvarda Muncha, Oskara Kokoschky či Antonína Slavíčka, se mu nepodařilo vzít s sebou. Jeho vnuk, který v Kanadě pracuje jako bankéř, o navrácení sbírky neúspěšně usiloval už v devadesátých letech, uvedl list.