Přehled tisku

Zleva Jaroslav Foldyna, Stanislav Gross a Zdeněk Škromach, foto: ČTK
0:00
/
0:00

Komentáře všech deníků se věnují jednáním prvních třech krajských konferencí ČSSD, na nichž se sociální demokraté o víkendu připravovali na zlomový velikonoční volební sjezd. Deníky zejména vyzdvihují vítězství Stanislava Grosse. Právo hovoří o "Grossově úspěšné sobotě", Hospodářské noviny o "prvních bodech pro Grosse". Podle Mladé fronty Dnes si "Gross dělá stranu" a podle Lidových novin "lepí kritikům ústa".

Zleva Jaroslav Foldyna,  Stanislav Gross a Zdeněk Škromach,  foto: ČTK
Komentáře všech deníků se věnují jednáním prvních třech krajských konferencí ČSSD, na nichž se sociální demokraté o víkendu připravovali na zlomový velikonoční volební sjezd. Deníky zejména vyzdvihují vítězství Stanislava Grosse. Právo hovoří o "Grossově úspěšné sobotě", Hospodářské noviny o "prvních bodech pro Grosse". Podle Mladé fronty Dnes si "Gross dělá stranu" a podle Lidových novin "lepí kritikům ústa". Do centra pozornosti komentátorů se dostalo hlavně emotivní a vypjaté jednání ústeckých sociálních demokratů, které nakonec vyústilo v rezignaci krajského předsedy Jaroslava Foldyny. Podle Mladé fronty Dnes Gross posiluje nejen proto, že mu všechny tři víkendové krajské konference daly podporu. Podařilo se mu totiž také dohodnout "vzájemně výhodný obchod s představitelem levice ČSSD panem Foldynou. Ten odstoupil z místa šéfa severočeské organizace výměnou za to, že pan Gross podpoří jeho kandidaturu na křeslo místopředsedy", soudí komentátor listu.

Podle Hospodářských novin atmosféra na ústecké konferenci dokládá nervozitu uvnitř strany. Nyní je však jasné, že Gross "vede na body". Ani si přitom nezašpinil ruce, soudí autorka glosy. Podle ní nebude březnový volební sjezd nijak mimořádně nakloněn zvolit jako místopředsedu strany někoho, jehož mateřská organizace donutila odstoupit kvůli volební prohře. Lidové noviny si všímají toho, že ČSSD pod novým vedením dostala hned dvojí volební výprask a pádu jejích preferencí nezabránily ani Grossovy billboardy. Přesto premiérovi osud jeho předchůdce podle všeho nehrozí a odcházejí zatím spíše jeho oponenti. "Jsou to ale paradoxy," míní autor komentáře.


Ministr spravedlnosti Pavel Němec chyběl při více než polovině hlasování ve sněmovně. Šéf Unie svobody v tomto volebním období propásl 56 procent hlasování, a stal se tak jednoznačně největším absentérem mezi politiky, napsala dnešní Mladá fronta Dnes (MfD), která porovnala "osobní statistiky" všech 200 poslanců. Pouze necelou polovinu z toho ministr řádně omluvil - nejčastěji zahraničními cestami, uvedl deník. Navíc své absence podle MfD považuje za důkaz pracovitosti. "O co méně jsem byl na hlasování, o to více a kvalitněji jsem pracoval," vzkázal prý deníku po mluvčím Petru Dimunovi. Ve sněmovně chyběl dokonce častěji než kolegové, u nichž se podle deníku "dá absence pochopit": jako u ministra zahraničí Cyrila Svobody z KDU-ČSL kvůli častým cestám nebo u ministra kultury Pavla Dostála z ČSSD kvůli vážné nemoci.


Prezident Václav Klaus se už podle pondělních Hospodářských novin rozhodl, jak obmění nynější bankovní radu České národní banky. Podle dvou dobře informovaných zdrojů hodlá jmenovat na dalších šest let guvernérem současného šéfa centrální banky Zdeňka Tůmu. Do bankovní rady podle stejných zdrojů vedle Tůmy zasedne ekonom Miroslav Singer, který dosud pracoval v poradenské firmě PricewaterhouseCoopers, a dlouholetý Klausův poradce, profesor Vysoké školy ekonomické Robert Holman, píše deník. Informace o posledním prezidentově kandidátovi se podle HN ještě v pátek rozcházely. Ve hře zůstává také bývalý šéf České konsolidační agentury Pavel Řežábek.


Loni se v České republice stalo 225 vražd, což je o sedm méně než v předchozím roce. Osmi z loňských vrahů ale bylo méně než 15 let. To se v roce 2003 nestalo ani jednou, informuje dnešní Mladá fronta Dnes (MfD). Statistiku loňských vražd deník sestavil na základě údajů z krajů, neboť celostátní oficiální čísla budou k dispozici až za několik dní. Kriminalitu dětí považuje za největší problém i ministr vnitra František Bublan. U 94 procent vražd se kriminalistům podařilo odhalit pachatele, což je nejvíce v posledních letech. Ve čtyřech krajích dokonce policisté vypátrali všechny vrahy, uvedl deník.


Milan Jirásek a Jan Železný  (vpravo),  foto: ČTK
Třetím kandidátem na post šéfa Českého olympijského výboru by podle Mladé fronty Dnes mohl být předseda atletického svazu Karel Pilný. O funkci se zatím oficiálně ucházejí stávající předseda Milan Jirásek a oštěpař Jan Železný. Volby se uskuteční v úterý 11. ledna. Železný v neděli navrhl svému soupeři Jiráskovi, aby oba svou kandidaturu stáhli a dali šanci novému kandidátovi. Jmen se podle MfDnes objevilo v zákulisí několik, pro obě strany by však mohl být nejschůdnějším současný předseda Českého atletického svazu Pilný. Má bohaté zkušenosti, atlety vede od roku 1993 a je pokladníkem Evropské atletické asociace. Pokud by se na Pilného kandidatuře oba stávající kandidáti shodli, šéf atletického svazu by o ní uvažoval.