Přehled tisku

Marie Součková, foto: ČTK
0:00
/
0:00

Úterní tisk se věnuje šancím premiéra Stanislava Grosse a místopředsedy ČSSD Zdeňka Škromacha uspět v boji o předsednický post v sociální demokracii. Hodnotí také jejich program a politická východiska. Dále se deníky zabývají obviněním bývalé ministryně Marie Součkové a komentují nový model přijímacího řízení na střední školy.

Zdeněk Škromach
Podle Mladé fronty Dnes chce Škromach reprezentovat "levicový proud v ČSSD". "Být levicovější než Gross v době, kdy je tento model v Evropě vyčerpaný a nepopulární, a navíc v zemi, která nutně potřebuje přidat v růstu, je zdánlivě nemožné," domnívá se komentátor v Mladé frontě Dnes. Podle komentáře v deníku Škromach spíš než program reprezentuje "sentiment a mýtus". Přesto dává v kandidatuře Škromachovy jisté naděje. "(Škromach) hodlá dát své kandidatuře jasné kontury. Přes nereálnost jeho programu je to dobře pro sociální demokracii. Většina jejích problémů plyne z toho, že tyto obrysy nemá a místo boje o první místo byli Zemanovi následníci zatím dosazováni," píše komentátor v Mladé frontě Dnes.


Komentátor v deníku Právo zmiňuje některé programové reformy ODS, například rovnou daň, a konfrontuje je s šancemi ČSSD uspět ve volbách. "Bude-li ČSSD obratná, ODS sněmovní volby v červnu příštího roku nevyhraje. Voliči mohou mít koaliční vlády plné zuby, ale nejsou tak pošetilí, aby si řezali pod sebou větev, na které sedí," píše se v Právu. Deník ale také upozorňuje, že ČSSD už nezbývá moc času a přitom se v ní nevede širší diskuse o některých zásadních otázkách, jako je například reforma důchodového systému nebo zdravotnictví.


Marie Součková,  foto: ČTK
Mladá fronta Dnes se věnuje i obvinění bývalé ministryně zdravotnictví Marie Součkové. Deník upozorňuje na to, že je Součková jedinou obviněnou v případu, ve kterém Česká republika přišla o stamiliony korun. Pro stát je to podle Mladé fronty Dnes "tristní bilance". "Vinu Součkové objasní soud. Ale kdo objasní daňovému poplatníkovi, proč v té kauze stát pořád tahá za kratší konec provazu a kdo za to může?," ptá se Mladá fronta Dnes.


Řidiči kamionů by mohli už od letošního června platit za průjezd českými dálnicemi a rychlostními komunikacemi, píše deník Právo. Podle návrhu ministra Jaroslava Bureše by si přepravci s vozy nad 7 a půl tuny museli místo dosavadních dálničních známek koupit výkonové známky, jejichž hodnota by odpovídala ročnímu počtu ujetých kilometrů. Za kilometr by zaplatili asi čtyři koruny. Jde o přechodné opatření do doby, než se začne v roce 2006 s elektronickým mýtným. Vládu k tomu tlačí rostoucí počet kamionů na dálnicích. Bureš má ve spolupráci s ministry dopravy Milanem Šimonovským a financí Bohuslavem Sobotkou připravit do konce ledna příslušný návrh.


Tajné služby budou muset prověřovat všechny majitele kasin a informovat ministerstvo o případných bezpečnostních rizicích. Obce budou moci na svém území provoz kasin zakázat. Navrhuje to novela loterijního zákona, kterou v těchto dnech dokončilo ministerstvo financí, informují Lidové noviny. Pokud ministerstvo vnitra při šetření dospěje k názoru, že majitelé kasina představují bezpečnostní riziko, ministerstvo financí bude moci podniku podle nového zákona okamžitě odebrat licenci, uvádí Lidové noviny. Podle mluvčího ministerstva financí Marka Zemana bude moci být licence kasinům odebrána kdykoli.


Tisk si také všímá daňové reformy, kterou chystá vláda. Hospodářské noviny píší, že takzvanou názorovou metamorfózu ČSSD týkající se snižování daní bude možné brát smrtelně vážně až po březnovém stranickém sjezdu. Změna plánu ČSSD uprostřed volebního cyklu může vadit jenom ODS, která má strach, že ji chce sociální demokracie připravit o voliče. Pokud ale ČSSD sníží daně už od ledna 2006, bude muset politiku doprovodit škrty v sociální politice. "ČSSD tak může za ODS, coby budoucí vládnoucí stranu, odvést určitou porci špinavé práce," dodávají Hospodářské noviny.


Krytů plzeňské Škodovky, které mají pro krajskou metropoli zásadní význam, se rozsáhlé úpravy hlavního podnikového areálu nijak nedotknou. Za hradbami 165hektarového areálu tak budou dále podzemní prostory, které v případě útoku nebo průmyslové havárie ochrání přes 12 000 lidí. Zajišťují tak více než čtvrtinu kapacit, které město v tomto směru má. Píše to deník Právo. Kryty ochrání proti tlakové vlně, radiaci, účinkům chemických zbraní a biologických prostředků.