Přehled tisku

Pro českou veřejnost představuje největší hrozbu terorismus. Obavy mají lidé rovněž ze zákeřných epidemií, ekologických katastrof, chemického či biologického útoku a islámského světa. Na seznam největších hrozeb dále řadí migrační vlny, rozpad Evropské unie, Německo, Rusko a Čínu, vyplývá z průzkumu agentury Median pro pondělní Mladou frontu Dnes.

Premiér Stanislav Gross,  foto: ČTK
Tisk si na prvním místě všímá víkendových jednání o nové vládě. Na projekt současného premiéra Stanislava Grosse (ČSSD) však komentátoři většinou pohlížejí s nedůvěrou. Lidové noviny se podivují nad tím, kolik energie, důvtipu, výřečnosti, zkušeností a snahy se vynaloží na to, aby nová vláda vypadala ne jako stará nová vláda, ale nová nová vláda. Tvrzení, že nový kabinet by měl být proevropský, složený z odborníků a bez politických špiček, vzbuzují podle deníku rozpaky. Podle LN se politici snaží vytvořit mlhu, jež bude zastírat fakt, že je zde jediná volba, totiž mezi vládou koaliční a vládou loutkovou, rudě oposmluvní. "Mlha je to řídká, průhledná. Třeba ale vytváří pánům mlžitelům dobrý pocit, tak budiž jim přána," uzavírá list.

Podle Mladé fronty Dnes se česká politika svými posledními kroky odtrhla od svého obsahu, tedy od prosazování oprávněných zájmů občanů, tak daleko jako ještě nikdy. "Dosud byla největším zneužitím ústavních možností takzvaná opoziční smlouva, kdy ODS držela u vlády ČSSD. V rétorice proti sobě vedly nesmlouvavou válku, ve skutečnosti tvořily mocenský tandem. Současný Grossův projekt jde v odtržení od občanských základů politiky ještě mnohem dál. Vláda nemá žádný jiný smysl, než aby byla," píše MfD. Obává se přitom, že pohled na politiky, kteří "přes vzájemnou nenávist lepí nemohoucí kabinet jen proto, aby ještě rok a čtvrt zůstali u moci", nutně otřese beztak nízkou důvěrou veřejnosti v demokratický systém. Gross a po něm i ostatní vládní politici podle MfD ukázali, že nemají přirozený stud a úctu k voličům.

Podle komentáře dnešního Práva začíná být za současné situace těžké vymýšlet novinové titulky. Znovu a znovu se nabízí nejbanálnější z možných nadpisů - ČSSD na křižovatce, ve skutečnosti je to však kruhový objezd, poznamenává autor glosy.


Pro českou veřejnost představuje největší hrozbu terorismus. Obavy mají lidé rovněž ze zákeřných epidemií, ekologických katastrof, chemického či biologického útoku a islámského světa. Na seznam největších hrozeb dále řadí migrační vlny, rozpad Evropské unie, Německo, Rusko a Čínu, vyplývá z průzkumu agentury Median pro pondělní Mladou frontu Dnes. Většina Čechů si podle analytiků myslí, že tím, kdo republiku nejlépe ochrání před hrozbami zvenčí, nejsou Spojené státy, ale Evropská unie. Za nejspolehlivějšího ochránce ji považuje 68 procent dotázaných, zatímco o USA si to myslí 24 procent. Pokud jde o strategické partnerství, nůžky se rozevřely ještě víc - skoro 80 procent jej vidí v unii a v USA jen 17 procent, píše deník s odvoláním na sociology. "Zdá se, že začíná fungovat vědomí identity a proevropská politika," komentoval výsledky průzkumu Jaroslav Hadrava z agentury Median.


Stát není schopen dodržet nařízení Evropské unie a vykoupit od rolníků včas loňskou úrodu, píšou Hospodářské noviny. Část úrody zřejmě shnije a export přebytků stojí daňové poplatníky stovky milionů korun. Zemědělci upozorňují, že nebude kam uskladnit obilí z další úrody, a krize se proto po letošní sklizni ještě vyhrotí. Podnikatelé zvažují i právní kroky vůči státním institucím. Loni tuzemští pěstitelé dosáhli rekordní sklizně a státu nabídli přes 1,2 milionu tun pšenice. Ten však zatím vykoupil jen zhruba 350.000 tun.


Vězni z věznice v Horním Slavkově přispívají pravidelně do vysílání vatikánského rozhlasu. Z věznice putovaly jejich dopisy, které předtím zkontrolovali vězeňští cenzoři, přímo do Říma, píše v pondělním regionálním vydání Mladá fronta Dnes. "Nejdříve jsem si začal psát s jednou paní, která je na vozíčku. Rozhlas byl její nápad. Tak jsem se dozvěděl adresu otce Koláčka a poslal mu dopisy," líčí David Strnad, hlavní autor dopisů, který vystupoval ve vysílání světového rozhlasu pod pseudonymem David Abé z Pouště. Dopis do Vatikánu psal týden co týden. Podle redaktora české sekce vysílání Josefa Koláčka psali do Vatikánu lidé, kteří za mřížemi nalezli víru.