Přehled tisku

Stanislav Gross, foto: Zdeněk Vališ

Vládní krize dovedla vládu k nejhoršímu vysvědčení za posledních pět let, píše Právo. Její práci podle včera zveřejněného výzkumu agentury STEM v dubnu pochválilo jen 18 procent dotázaných. Oproti březnu si kabinet Stanislava Grosse pohoršil o další dva body. Podle více než třetiny (35 %) jeho tým pracoval velmi špatně a podle 47 procent poměrně špatně. STEM podobné průzkumy provádí od června 2000.

Stanislav Gross,  foto: Zdeněk Vališ
Vládní krize dovedla vládu k nejhoršímu vysvědčení za posledních pět let, píše Právo. Její práci podle včera zveřejněného výzkumu agentury STEM v dubnu pochválilo jen 18 procent dotázaných. Oproti březnu si kabinet Stanislava Grosse pohoršil o další dva body. Podle více než třetiny (35 %) jeho tým pracoval velmi špatně a podle 47 procent poměrně špatně. STEM podobné průzkumy provádí od června 2000. Kabinet Miloše Zemana se v druhé polovině svého funkčního období pohyboval mezi 34 až 46 procenty. Svého vrcholu vláda dosáhla v září 2002 poté, co soc. dem. již pod vedením Vladimíra Špidly zvítězila ve volbách.

Tehdy její práci chválilo celých 72 procent dotázaných, což mohlo souviset i s tím, že Špidla zvládl vedení země v době katastrofických povodní. Poté však nastal strmý pád, což zřejmě způsobila i první vládní roztržka kvůli takzvaným povodňovým balíčkům. Loni v létě, v době krize Špidlovy vlády, získal jeho tým 22 procent.


Martin Tlapa,  foto: Zdeněk Vališ
Vývoj tuzemského exportu po vstupu do EU překonává i nejoptimističtější očekávání, píší Lidové noviny. Český vývoz loni skončil nejmenším schodkem za posledních deset let. A podle nedávné studie investiční banky Lehmann Brothers byl růst tuzemského vývozu v roce 2004 nejrychlejší ze všech evropských zemí. V celosvětovém srovnání překonaly ČR jen Čína a Jižní Korea.

"Nejsilnějším faktorem byl vstup do Evropské unie. Padly poslední bariéry volného obchodu," připomíná hlavní ekonom Živnobanky Patrik Rožumberský. Zatímco loni skončilo srovnání dovozu a vývozu schodkem jednadvacet miliard korun, pro letošní rok už je očekáván přebytek exportu.

"Odhadujeme, že letošní obchodní bilance skončí přebytkem kolem dvou miliard korun. V příštím roce by to mohlo být až 15 miliard korun,"řekl Lidovým novinám náměstek ministerstva průmyslu a obchodu Martin Tlapa. Pokud by se prognóza úřadu naplnila, skončil by zahraniční obchod v plusu poprvé v historii Česka. Výrazně by se zde měl projevit provoz kolínské automobilky TPCA, která zahájila výrobu v únoru. "Většina produkce je určena na export, což se projeví na celkových číslech," říká Rožumberský.


Foto: ČTK
Polovinu stíhaček JAS-39 Gripen, které v pondělí přelétly ze Švédska na čáslavskou základnu, odmítla česká armáda převzít kvůli problémům ve spojení a navigaci, píše MF Dnes. Česko si od Švédska na deset let půjčuje čtrnáct gripenů za dvacet miliard korun. První potíže nastaly už ve Švédsku. Jednu ze šesti stíhaček se nepodařilo ani nastartovat, takže byla na poslední chvíli nahrazena jiným strojem. Když pak šestice letounů přistávala, byl výsledek následující: jednomu nefungoval radar, dalšímu vypadlo spojení a jiná stíhačka musela takřka "slepého" pilota dovést až na letiště. Jeden z předních leteckých expertů míní, že podobné potíže se daly čekat, protože nebyl čas na doladění elektroniky NATO s letounem. To trvá běžně i několik let. Kvůli závadám na stíhačkách přiletí už zítra švédští servismani.

Velitel letectva Ladislav Minařík potvrdil, že přelet letounů neprobíhal hladce. "Uděláme vše, abychom potíže gripenů včas odstranili,"řekl Minařík.Ministr obrany Karel Kühnl považuje diskuse o technických potížích švédských stíhaček za zveličené: "Byl jsem ujištěn, že vše bude v termínech opraveno."


Už to vypadalo, že jedenapadesátiletý Jan Chalupa zemře, píše MF Dnes. Selhávaly mu hned tři důležité orgány. Lékaři brněnského kardiocentra mu v noci z pondělka na úterý naráz transplantovali srdce, ledvinu a játra. Všechny orgány od jediného dárce. Trojnásobná transplantace podle všeho nemá ve světě obdoby, tuzemští odborníci o žádné podobné nevědí. Jan Chalupa, truhlář z Krnova, byl na čekací listině už od listopadu a pomalu přestával doufat. Zhubl na padesát kilo a už sotva chodil. Nebýt operace, Jan Chalupa by byl do několika měsíců mrtev. "Pacient měl souběh několika chorob," řekl ředitel Centra kardiovaskulární a transplantační chirurgie profesor Jan Černý. "Když se v regionu vyskytl vhodný dárce, vyměnili jsme mu všechny poškozené orgány najednou. Jejich funkce je propojena, takže platilo - buď všechno, nebo nic, i když operace byla pro nemocného velká zátěž," uvedl profesor Černý. Brněnské pracoviště má podle něho výhodu v tom, že se tu provádí břišní a srdeční chirurgie takříkajíc pod jednou střechou. Operace trvala osm hodin a podílelo se na ní asi dvacet lidí ve třech týmech.


Rabínem pražské Staronové synagogy je Karol Sidon. Právu to včera řekl místopředseda Pražské židovské obce (PŽO) Jakub Roth. Potvrdil tak nepřímo skutečnost, že vedení pražské komunity se de facto vzepřelo loňskému verdiktu rabínského soudu v Jeruzalémě, jenž tehdy na spory v Praze reagoval rozhodnutím postavit do vedení synagogy Američana Manise Barashe. "Rabín Sidon nikdy technicky nepřestal být rabínem Staronové synagogy," prohlásil Roth. Na dotaz, zda to tedy znamená vzepření se náboženské arbitráži v Izraeli, Roth ale odpověděl vyhýbavě. Rabínský soud vedený Zalmanem Nechemjou Goldbergem loni v srpnu rozhodl, že v synagoze má působit Barash, jenž v Praze reprezentuje ultraortodoxní sektu Chabad - Lubavič. Předsedou obce byl v té době Tomáš Jelínek. Právě Jelínek už před tím prosadil sesazení Sidona jak z pozice rabína synagogy, tak z postu vrchního pražského rabína.


Přerovský okresní soud zprostil bývalého důstojníka BIS Vladimíra Hučína obžaloby z neoprávněného získání peněz z nemocenských dávek. Podle soudce Hučín společně se svým praktickým lékařem sice pochybil, avšak jejich jednání nelze klasifikovat jako trestný čin, píšíLidové noviny. Státní zástupkyně Hučína vinila z toho, že od BIS v roce 2001 neoprávněně získal 7600 korun na nemocenských dávkách. Nemocenskou si nechal podle ní prodlužovat v době, kdy byl již ve vazbě. Bývalý zpravodajec Hučín byl po vynesení rozsudku spokojen. V rozhovoru uvedl, že tato kauza mohla být dávno vyřešena. "Tato věc mohla být dávno hotova a mohly být ušetřeny peníze daňových poplatníků. Vše bylo zřejmé již v tom prvním jednání," uvedl Hučín. Během líčení musel přerovský soudce nechat vyklidit jednací síň kvůli hlasitým protestům Hučínových příznivců. Bouře nevole vypukla poté, co kvůli rušení soudce nejprve vykázal ze síně matku Hučína. Proces se poté odehrával za zavřenými dveřmi. Bývalého důstojníka BIS Vladimíra Hučína viní žaloba kromě případu zneužitých nemocenských dávek také ze šesti dalších trestných činů. Podle státního zástupce v 90. letech jako důstojník BIS vyvolával v lidech pocit ohrožení levicovým extremismem, přechovával tajné materiály, neoprávněně shromažďoval osobní data a nelegálně držel zbraně a výbušniny. Hučín všechna obvinění odmítá. Tuto kauzu bude soud projednávat v neveřejném procesu příští měsíc.


Evropská komise schválila fúzi holdingu Unipetrol s polskou společností PKN Orlen. Dokončení privatizace, z níž stát získá minimálně 13,05 miliardy korun, je už jen otázkou týdnů, píší Hospodářské noviny. "Obchod dokončíme zhruba do poloviny května," konstatoval předseda Fondu národního majetku Jan Juchelka. Pokud by však transakce nebyla hotova zhruba do začátku června, může od ní PKN i český stát bez sankcí odstoupit. PKN Orlen nabídl za státní třiašedesátiprocentní podíl v Unipetrolu 13,05 miliardy korun, vloni už zaplatil zálohu ve výši 1,3 miliardy. Privatizační dohoda však státu zaručuje, že při dobrých hospodářských výsledcích českého holdingu musí Poláci kupní cenu zvýšit, a to o patnáct procent. To představuje 1,95 miliardy korun navíc.Celá skupina Unipetrolu vloni podle předběžných konsolidovaných výsledků vykázala čistý zisk 3,55 miliardy korun.