Přehled tisku

0:00
/
0:00

České podniky dobývají Evropu, píše MF Dnes. Za první tři měsíce roku vyvezly firmy převážně na západ od našich hranic zboží za 430 miliard korun, což je o 50 miliard korun více než před rokem. Jde o nejlepší výsledky za posledních dvanáct let. Ocenila je i česká koruna, jejíž kurz posílil po třech týdnech pod 30 korun za euro. Podnikatelé i ekonomové se shodují, že velkou zásluhu na dobrém vývozu má loňský vstup do Evropské unie. Menší papírování na hranicích a lepší povědomí o Czech made výrobcích v cizině si pochvalují i další firmy.

České podniky dobývají Evropu, píše MF Dnes. Za první tři měsíce roku vyvezly firmy převážně na západ od našich hranic zboží za 430 miliard korun, což je o 50 miliard korun více než před rokem. Jde o nejlepší výsledky za posledních dvanáct let. Ocenila je i česká koruna, jejíž kurz posílil po třech týdnech pod 30 korun za euro. Podnikatelé i ekonomové se shodují, že velkou zásluhu na dobrém vývozu má loňský vstup do Evropské unie. Menší papírování na hranicích a lepší povědomí o Czech made výrobcích v cizině si pochvalují i další firmy. Vyváží se téměř vše, od jogurtů, trubek, nejrůznějších součástek po složité stroje, počítače, optické přístroje a auta. Poslední měsíce už sice vývozy neletí nahoru o třicet procent jako loni, ale v růstu pokračovat budou. Vyrábět začala v březnu automobilka Kolíně, další investoři výrobu rozšiřují a nové společnosti ještě přicházejí. Příkladem je německá společnost Bosch Diesel, třetí největší vývozce z Česka, vyrábějící u Jihlavy čerpadla do motorů, která otevřela tento týden novou výrobní halu.

Téměř patnáct miliard korun přinesl Česku obchod se zahraničím za první tři letošní měsíce. Za loňské první čtvrtletí byl přebytek exportu zboží nad dovozem desetinásobně nižší, jen 1,3 miliardy korun. Tržby se zahraničí pak umožňují zvyšovat či udržet zaměstnanost a mírně zvyšovat platy, píší Hospodářské noviny (HN). Velké firmy se zahraniční účastí, jako jsou Škoda Auto, Siemens či LG. Philips Displays, své exportní zisky reinvestují, vytvářejí další pracovní místa a rozšiřují produkci, protože v Česku je pro ně výroba levnější než v zahraničí. Společnosti se zahraniční účastí se na celkovém vývozu podílejí necelou pětinou. Osmdesát procent exportu představují menší firmy. HDP země by při současném trendu obchodu mohl růst rychleji, než o asi čtyři procenta, jak nyní odhadují analytici i Ministerstvo financí. Evropská komise ve své prognóze předpokládá, že si středoevropští členové unie udrží svižné tempo růstu vývozu. Ale současně stoupne poptávka po dovozu dokonce do té míry, že by jeho dynamika mohla skoro ve všech zemích regionu - s výjimkou Maďarska - předstihnout tempo vývozu.


Boeing 737 s imatrikulačním číslem N313P, který byl označován za servisní letoun americké tajné služby CIA, skutečně odstartoval 21. září 2003 z České republiky do Uzbekistánu, jak před několika dny napsal list The New York Times (NYT) v článku o praktikách CIA s převozy teroristů k výslechům, píše deník Prívo. Americká média vážně podezírají CIA, že zmíněným boeingem vyvážejí do různých zemí k tvrdým výslechům zajatce z Afghánistánu, Iráku i podezřelé teroristy. Je možné, že Boeing 737 -možná se zajatci na palubě - udělal v Česku jen technické mezipřistání, ale nelze patrně ani vyloučit, že mohl další podezřelé převzít z rukou českých úřadů. Až dosud však příslušné složky v ČR daly najevo, že o letadlu nevědí. Roušku tajemství kolem přistání stroje u nás a jeho režimu na letišti - tedy zda doplňoval palivo, a zejména zda přibíral cestující a případně kolik - nepomohla objasnit ani Česká správa letišť.


Nový premiér Jiří Paroubek se pokouší ukončit dlouhotrvající "válku", kterou proti vedení sociální demokracie vede "důchodce z Vysočiny" Miloš Zeman, píše MF Dnes. S bývalým předsedou vlády se Paroubek tento týden sešel. "Mám zájem, aby byla zakopána Milošem Zemanem válečná sekyra, i když mezi mnou a jím v současné době žádný spor neexistuje,". Paroubek už má taky představu, jaké by mohlo být v budoucnu Zemanovo uplatnění. "Pokud by byla přímá volba prezidenta, tak jsem přesvědčen, že by byl velmi dobrým kandidátem," tvrdí premiér. Právě nezdařená prezidentská volba z roku 2003 eskalovala spory v ČSSD, když Zeman atakoval častými vzkazy z Vysočiny Vladimíra Špidlu a později Stanislava Grosse, kteří podle něj zařídili jeho prohru. Zemanův vztah k Paroubkovi byl a stále je rozporuplný. V roce 1993 se utkali o post šéfa ČSSD. Paroubek neuspěl. Později se Zeman Paroubka dokonce neúspěšně pokusil vypudit ze strany.


Foto: Evropská komise
Českoamerický vědecký tým doktora Antonína Bukovského dosáhl v laboratořích lékařské fakulty americké University of Tennessee v Knoxville zásadního úspěchu, píší Lidové noviny (LN). Podařilo se mu vyšlechtit lidské vajíčko. Tento objev může mít zásadní význam pro léčbu neplodnosti. Podle týmu může také oddálit menopauzu. Bukovský a jeho spolupracovníci - Marta Světlíková a Michael Caudle - odebrali pěti ženám buňky z povrchu vaječníku. V laboratorních podmínkách z nich vytvořili jednu z největších a zároveň i nejdůležitějších lidských buněk - vajíčko. Vědecký tým tak otevřel zcela nové možnosti v léčbě ženské neplodnosti. Jejich postup slibuje laboratorní "výrobu" vajíček pro ženy, které z nejrůznějších důvodů nemají vlastní.


Předseda Sněmovny Lubomír Zaorálek (ČSSD) vyzval prezidenta Václava Klause k veřejné diskusi o euroústavě. Pokud prezident jeho výzvu přijme, mohli by se utkat do poloviny června. "Chci změnit tu situaci, kdy si každý opakuje to svoje a jsou to monology, které se nepotkávají. V takovém rozhovoru z očí do očí se ukáže, kdo je schopen svou pozici hájit a kdo ne," oznámil šéf Sněmovny novinářům. Prvním tématem by podle Zaorálka mohla být suverenita členských států EU. "Tato nabídka není míněna jako souboj, je to nabídka diskuse. Doufám, že pan prezident bude sdílet názor, že by to mohlo být užitečné nejenom pro to, abychom si to vyjasnili my dva, ale především z hlediska veřejnosti, která by možná i díky této diskusi mohla poslechnout argumenty. Mohli bychom se dobrat k určitému sjednocení, které tady chybí," prohlásil Zaorálek. Jeho výzvu příliš nepodporuje premiér Jiří Paroubek (ČSSD). Paroubek je přesvědčen, že obě kampaně - jak prezidentská, tak vládní - mohou běžet vedle sebe.


Anketa Největší Čech včera večer vstoupila do finálové fáze, píší Lidové noviny (LN). Lidé nyní mohou rozhodovat mezi deseti osobnostmi, kterým dali nejvíce hlasů v nominační části. Absolutním vítězem se může stát například prezident T. G. Masaryk, císař Karel IV., herec Jan Werich nebo spisovatelka Božena Němcová. Ta je mezi desítkou "největších" jedinou ženou. Finalisté se proslavili především kulturními aktivitami nebo politikou. Jediným žijícím z nich je bývalý prezident Havel. Česká televize zveřejnila také seznam dalších 90 osobností. Těsně za branami finále skončil nejlepší z nominovaných sportovců, dvanáctý Emil Zátopek. Hned za ním se umístil Karel Gott coby nejúspěšnější populární zpěvák.


Vsetínští komunisté chtějí ve městě znovu postavit sochu Julia Fučíka. Jejich zarputilý boj s městem, které o sochu komunistického novináře nestojí, slaví úspěch - nyní jim již prakticky nemůže nic jejich záměr překazit, píší LN. Socha Julia Fučíka z dílny sochaře Josefa Malejovského byla ve Vsetíně slavnostně odhalena za účasti Gusty Fučíkové v roce 1977. O třináct let později byla odvezena do skladu Technických služeb, kde přečkala dalších deset let. V roce 2000 město komunistům nařídilo, ať si sochu ze skladu odvezou. Ti tak učinili a dnes leží v garáži domku, ve kterém sídlí okresní výbor KSČM. V únoru 2003 komunisté vsetínskou radnici požádali, aby se socha vrátila zpět na své původní místo - před jednu ze vsetínských základních škol. Vsetínští radní si na Fučíka nechali vypracovat posudky od tak seriózních organizací, jakou je například Karlova univerzita. Z expertiz historiků vyplynulo, že by sochu ve Vsetíně znovu stavět neměli. Jedním z důvodů byl argument, že k městu neměl Fučík žádný vztah. Radní žádost komunistů na základě historických studií odmítli. Komunisté se ale nevzdali. Jejich okresní vsetínské sídlo, malý domek s garáží, stojí na kopci nad městem. V sousedství domku bylo osmdesát metrů čtverečních volných pozemků, patřících státu. Komunisté se rozhodli odkoupit je, aby na nich mohli sochu vztyčit. Bronzový třímetrový Fučík by tak shlížel dolů na město.


Z filmu 'Snowboarďáci'
Českou kinematografii bude v soutěži nadcházejícího Festivalu filmů pro děti a mládež, který se uskuteční od 29. května do 4. června ve Zlíně, reprezentovat v kategorii filmů pro mládež teenagerská komedie režiséra Karla Janáka Snowboarďáci, píše Právo. Oznámilo to vedení festivalu s tím, že pro kategorii filmů pro děti u nás loni žádný film nevznikl. Cenu za celoživotní dílo převezme herečka Jiřina Bohdalová, která je nerozlučně spjata s historií českých večerníčků, který letos slaví už čtyřicáté narozeniny. Jednou z hlavních hvězd bude britský herec Michael York. "Čeká nás výroční pětačtyřicátý ročník. Opět jsme ale nesplnili to, co jsme slíbili před rokem, totiž že nebudeme expandovat a rozšiřovat program," prohlásil na tiskové konferenci prezident festivalu Vítězslav Jandák. Návštěvníky tak čeká rekordních 418 filmů ze 43 zemí. Festival uctí dvousté výročí narození Hanse Christiana Andersena a sto let od smrti Julese Verna, přinese i průřez švýcarskou tvorbou, kde se loni urodilo hodně filmů začínajících tvůrců.