Přehled tisku

Foto: Barbora Kmentová

Měřeno společenskou atmosférou, končí špatný rok, píše autorka Sloupku Lidových novin. Míra nespokojenosti a nedůvěry vystoupala na jeden z polistopadových vrcholů. Sami sebe trýzníme debatami, jakou jsme stále zkorumpovanější zemí s klesající životní úrovní, která se žene do izolace. Celebrity s velkopodnikateli se předhání v nadávání na poměry. Kdo by si v rozhovoru neposkuhral, jaké je to tady strašné, jako by nebyl. A když se dotyční rozjedou, ztratí míru, takže se dozvíme, jak je to tady na rozdíl od Ruska nebo Brazílie s korupcí hrozné, že se tady nedá podnikat.

Foto: Barbora Kmentová
Měřeno společenskou atmosférou, končí špatný rok, píše autorka Sloupku Lidových novin. Míra nespokojenosti a nedůvěry vystoupala na jeden z polistopadových vrcholů. Sami sebe trýzníme debatami, jakou jsme stále zkorumpovanější zemí s klesající životní úrovní, která se žene do izolace. Celebrity s velkopodnikateli se předhání v nadávání na poměry. Kdo by si v rozhovoru neposkuhral, jaké je to tady strašné, jako by nebyl. A když se dotyční rozjedou, ztratí míru, takže se dozvíme, jak je to tady na rozdíl od Ruska nebo Brazílie s korupcí hrozné, že se tady nedá podnikat. Tohle s klidem veřejně vypráví jeden z nejbohatších Čechů, přestože moc dobře ví, jaký je to nesmysl. Koho nestrhl módní nihilismus, mohl si všimnout, že končí rok, který posunul zemi správným směrem. Pocit, že korupce je všude kolem, vychází z toho, že se začala asi poprvé bez zábran vyšetřovat. Ze svých činů se budou muset před soudy zpovídat bývalí hejtmani, ministři, náměstci, pobočníci ministerských předsedů, obchodníci s politickým vlivem z vládních i opozičních řad. Kdo loni v této chvíli čekal, že do roka bude k soudu mířit David Rath, Marek Dalík, Vlasta Parkanová? Po dlouhé době jsme se také konečně naučili prosazovat své zájmy v Evropské unii a přestali být těmi, kdo mechanicky na všechno kývnou, jen aby náhodou nebyli za potížisty. Životní úroveň opravdu padá, ale nestojíme na prahu žádné hospodářské katastrofy, jíž jsme se mohli právem bát kolem roku 2009. Ten mírný pokles životního standardu si uháníme sami svým strachem z budoucnosti a špatnou náladou. Čím dřív nám to dojde, tím dřív se z toho dostaneme, uzavírá autorka Sloupku Lidových novin.


Lionel Messi,  foto: Christopher Johnson,  Creative Commons Attribution-Share Alike 2.0
Mladá fronta Dnes se na nadcházející rok snaží dívat optimisticky. Dobrých zpráv, které nás čekají, totiž objevila rovnou stovku. Těšit se tak můžeme třeba na levnější volání, víc peněz pro školy, nebo na špičkové kulturní a sportovní akce. Soupisu dobrých zpráv věnovala Mladá fronta Dnes celou speciální přílohu. Mezi nejlepší zprávy patří ta, která bez toho, že by to byl silvestrovský slib, slibuje vystoupení nejlepšího fotbalisty světa Lionela Messiho v Praze. Závisí to pouze na tom, zda jeho Barcelona vyhraje Ligu mistrů. Pokud ano, nastoupí tento hráč 30. srpna v Praze ve finále Superpoháru, v němž se střetnou vítězové Ligy mistrů a Evropské ligy. Do Česka se chystají i velké kulturní hvězdy. Přijedou Pink, Depeche Mode nebo Peter Gabriel, píše Mladá fronta Dnes.


Foto: ČT24
Hospodářské noviny připomínají, že Česko zažilo v uplynulém roce také několik věcí úplně poprvé. Mezi unikáty roku 2012 patří třeba poslanec Roman Pekárek, který se stal prvním pravomocně odsouzeným zákonodárcem ve funkci. Letos se také ukázalo, že na české korupci se dá i zcela poctivě vydělat. Prokázal to 37lety filozof a překladatel Petr Šourek, když založil cestovní kancelář, která vozí klienty po korupčních pamětihodnostech. Zájemci se mohou vyfotografovat u vil Romana Janouška či Patrika Oulického, projít se kolem tunelu Blanka, prohlédnout si v rámci seriálu "Nemocnice na kraji zákona" zdravotnická zařízení proslulá předraženými nákupy a podobně. Vůbec poprvé v loňském roce také získal český kuchař prestižní michellinskou hvězdičku. A rekordně úspěšný rok zažil i český tenis, který na reprezentační úrovni uspěl v ženské, mužské i smíšené kategorii, když vyhrál Fed Cup, Davis Cup i Hopman Cup. Další česká "poprvé uplynulých 12 měsíců" shrnují Hospodářské noviny.


Foto: Archiv ČRo7
Deník Právo v silvestrovském vydání přináší nejvtipnější výmluvy, které čeští řidiči v uplynulém roce použili při policejních kontrolách. Bezkonkurenčním vítězem se stal opilý řidič z Frýdecko-Místecka, který hlídce s kamennou tváří tvrdil, že auto neřídil on, ale jeho drobný šedý pes, kterého krátce před tím posadil místo sebe na sedadlo řidiče. A zpestřením každodenní šedi byl určitě i zásah proti údajným krokodýlům a velkým myším v ulicích Žďáru nad Sázavou, které policistům ohlásil jeden zdejší občan. Halucinace se podílely i na květnovém oznámení, které přišlo na policii z pražského Chodova. Mladý muž po požití tvrdé drogy zavolal na pohotovostní linku, že tři pánové zde pověsili slečnu do koruny stromu a ona nemůže slézt. Po příjezdu hlídky se ukázalo, že šlo jen o jeho představu. Jiná oznamovatelka přijela v polovině května z venkova na pražské hlavní nádraží, aby si přivolala na pomoc právě zdejší policii. "Prý ji už dva roky někdo ovládá pomocí voodoo. Není z Prahy, ale chce, aby to řešila právě zdejší policie," ocitovala deníku Právo z květnového záznamu pražská policejní mluvčí Eva Kropáčková.