Přehled tisku

Petr Nečas (Foto: Filip Jandourek, Archiv des Tschechischen Rundfunks)
0:00
/
0:00

Podle Lidových novin premiér Petr Nečas z ODS odvoláním ministryně obrany Karolíny Peake ze strany LIDEM potvrdil, že její jmenování byla chyba a její odvolání je možné považovat za odstranění takové chyby.

Petr Nečas,  foto: Filip Jandourek / Český rozhlas
Podle Lidových novin premiér Petr Nečas z ODS odvoláním ministryně obrany Karolíny Peake ze strany LIDEM potvrdil, že její jmenování byla chyba a její odvolání je možné považovat za odstranění takové chyby. Lídři strany LIDEM kvůli Nečasovu kroku vyzvali ministry své strany, aby podali demisi a odešli z vlády. To, že demisi nepodali hned, ale až k 10. lednu, podle autora článku v Mladé frontě Dnes ukazuje, že si ponechávají prostor pro politický obchod. Ani Karolína Peake přímo neřekla, že vládu potopí, ačkoliv její bezprostřední reakce na odvolání prozrazovala velkou ukřivděnost a navenek se považuje za podvedenou, všímá si autor komentáře v Mladé frontě Dnes. I kdyby Petr Nečas s Karolínou Peake ještě vyjednal kompromis, bude na něm premiér podle něj tratit. "A zůstane mu cejch manažera s ubohým odhadem na lidi. Jmenovat ministra a vyhodit ho po osmi dnech je znakem politického amatérismu," dodává autor komentáře v Mladé frontě Dnes.

Podle komentáře v Lidových novinách premiér nepochybě věděl, že odvoláním Karolíny Peake riskuje rozpad koalice a že bude muset čelit nějakému sněmovnímu hlasování, nicméně pokud byl v minulosti označován za opatrníka, tentokrát jednal zpříma a rychle. "Jak bychom hodnotili premiéra, který dá ministerstvo obrany v plén straně bez politické budoucnosti?," pokládá otázku autor článku v Lidových novinách.

Karolína Peake,  foto: ČTK
Podle komentátora Hospodářských novin si Petr Nečas musel uvědomovat, že popravu "dívenky" nemůže veřejnosti nikdy uspokojivě vysvětlit. "Vyhodit po osmi dnech ministryni, kterou jsem do vedení vrcholně strategického resortu vlastně dotlačil, to dělá z premiéra buď bezradného chaota, nebo nevyzpytatelného intrikána," míní komentátor Hospodářských novin. V nové vládní krizi podle něj nejde o souboj Petra Nečase a Karolíny Peake, ale o skrytou válku "zákulisních armád", které s politiky manipulují. Ministryní Karolínou Peake odvolaný první náměstek Vlastimil Picek s odvolaným "vrchním vyzbrojovačem" měli pod palcem armádní zakázky, které předchozí ministr obrany Alexandr Vondra z ODS vymanil z područí překupníků se zbraněmi. "A teď by konečně mohli z budoucích kšeftů těžit podnikatelské skupiny blízké ODS, a nikoliv Kalouskově TOP 09. Řádění Karolíny Peake, která navíc jmenovala šéfem kabinetu člověka blízkého exministru Bartákovi, tedy muselo vedení ODS vyděsit," píše dále autor článku v Hospodářských novinách a ptá se: "Jaký by ale Karolína Peake měla zájem na výměně vlivových skupin?""Možná právě v TOP 09 uzřela naději na politické přežití," spekuluje autor komentáře v Hospodářských novinách.

Komentátor deníku Právo nazval svůj článek "Znechucení". Má na myslí znechucení, které panuje ve společnosti nad politikou jako takovou, a "Karolína Peake, Petr Nečas a celá tato vypečená vláda se o to mimořádně zasloužili," píše komentátor. Konstatuje, že do 10. ledna, kdy mají vládu opustit ministři za stranu LIDEM, je dost času na to, aby hlavy vychladly. "Karolína Peake ve čtvrtek ve zjevném adrenalinovém opojení věštila, že i po případném pádu této vlády a předčasných volbách tu bude prostor pro její další úspěšnou činnost. Sotva. To by voliči museli dočista zešílet," konstatuje autor komentáře v deníku Právo. Všímá si také opakovaných slov Karolíny Peake, která zdůraznila, že "Petr Nečas je spiklencem nejen proti ní, ale proti celé politické reprezentaci a také proti demokracii. Protože lidé v současné zřízení ztratí důvěru, když tu máme věrolomného premiéra," stojí v komentáři deníku Právo.


Foto: Tomáš Adamec,  Český rozhlas
Ředitel Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) Zdeněk Kabátek vyhlásil stop stav na jakékoli další zakázky. Jak řekl Hospodářským novinám, už má k dispozici závěry ministerské kontroly, která ve VZP byla. Ukázala podle něj na možné chyby v hospodaření VZP, kterou ročně proteče přes 200 miliard korun. Rozsáhlé závěry kontroly má prý teprve pár dní. "Vyplývá mi z toho ale třeba to, že mohlo docházet k dělení zakázek, k pochybnostem ve vypisování faktur či uzavírání smluv. Zatím stále běží námitkové řízení. Než se to ale vyjasní, vyhlásil jsem stop stav na jakékoli další zakázky,"řekl Hospodářským novinám.


Foto: Aaron Murphy / Stock.XCHNG
Jak píší Lidové noviny, se absolventům škol příští rok přitíží. Od ledna je totiž zákon staví na úroveň zaměstnanců. Doteď existovala výjimka a zaměstnavatelé mohli absolventům vyplácet méně než minimální mzdu. Firma ušetřila a člověk po škole bez praxe mohl získat potřebné zkušenosti. Sazba minimální mzdy zůstává na osmi tisících měsíčně. Přitom počet nezaměstnaných absolventů každoročně stoupá. Ke konci října to bylo už 32 a půl tisíce. Z dat serveru Spráce.cz vyplývá, že meziročně klesla poptávka po čerstvě dostudovaných absolventech o desetinu. Už neplatí, že mladí lidé bez praxe mají přemrštěné platové požadavky. Firmy mají největší zájem o absolventy v oblasti informačních technologií, elektrotechnice a energetice, uvádějí Lidové noviny.


Foto: Archiv ČRo 7 - Radia Praha
Na český trh míří polské balíkomaty, informují Hospodářské noviny. Budou konkurovat pobočkám České pošty. Největší polský soukromý poštovní operátor oznámil, že v Česku do konce roku nainstaluje 30 samoobslužných automatů na veřejných místech. V příštím roce plánuje, že jich bude v provozu sto. V čem spočívá princip balíkomatu? Zákazník svou zásilku odbaví na internetu, kde může i zaplatit. Pak už si jen u přístroje na základě získaného PIN kódu k zásilce vygeneruje informaci, v jaké přihrádce si může zásilku vyzvednout nebo uložit. Polský doručovatel už nainstaloval balíkomaty na Slovensku v obchodních řetězcích, píší Hospodářské noviny.


Foto: ČTK
Deník Právo píše, učitelé v Česku mají posledních pár dní problém přimět děti, aby dělali domácí úkoly a psali písemky. Školáci se brání, že budou Vánoce a konec světa. Malé děti berou zvěsti o konci světa mnohem vážněji. Děti ve věku deseti let jsou snadno zmanipulovatelnými tím, co si přečtou na internetu a sociálních sítí. Starší školáci už se tolik ovlivnit nedají. Některé školy vyhlásily na pátek ředitelské volno, aby prodloužily vánoční prázdniny. Jenže někteří žáci se vyděsili při představě, že je škola nechce mít na starost při konci světa, píše deník Právo.