Přehled tisku

Foto: Jason Morrison, Stock.xchng
0:00
/
0:00

Lidové noviny se zamýšlejí nad problémem s platy soudců. Po středečním hlasování sněmovny, kdy nebyla přijata novela zákona a dosavadní zákon přestává platit, neexistuje podklad, podle něhož se budou platy soudců od 1. ledna počítat.

Foto: Jason Morrison,  Stock.xchng
Lidové noviny se zamýšlejí nad problémem s platy soudců. Po středečním hlasování sněmovny, kdy nebyla přijata novela zákona a dosavadní zákon přestává platit, neexistuje podklad, podle něhož se budou platy soudců od 1. ledna počítat. Debata se totiž soustředila na dodatek normy, který upravoval zdanění poslaneckých náhrad. Vláda teď hodlá situaci narychlo vyřešit pomocí úpravy, která by byla projednaná ve stavu legislativní nouze. "Důvody nehledejme ve včerejším ani předvčerejším dění," píší Lidové noviny. "Poslance dohání jejich dva roky staré lajdáctví. ... Měli sami dávat pozor, co je v těch papírech, o kterých hlasují, napsáno. Že je to moc práce? Pardon, ale za to vás dámy a pánové platíme," píše deník a podotýká, že za podobné lajdáctví v případě zákona o obnovitelných zdrojích energie doplácí všichni občané na tuto nepozornost desítky miliard.


Foto: Archiv ČRo 7 - Radio Praha
Česku hrozí v lednu kvůli chaosu při veřejné zakázce na obsluhu systému Czech Point informační kolaps. Napsaly to Hospodářské noviny. S novým rokem se o provoz systému, který je hlavním nástrojem e-governmentu v ČR, nebude nikdo starat. Společnosti Newps, jež službu zajišťovala, totiž vyprší smlouva. "Prostě může v lednu dojít k zásadnímu ohrožení celého informačního systému státní správy. Termín informační blackout není vůbec nadsazený,"řekl deníku náměstek ministra vnitra pro informatiku Radek Šmerda. Ministerstvo vnitra nemůže s firmou Newps smlouvu podepsat, přestože soutěž vyhrála. Tendr totiž napadla konkurenční společnost Axcode. To, že Newps končí smlouva, Šmerda zjistil loni na podzim. Vypsal veřejnou soutěž, aby zajistil pokračování servisu a Newps ji s nabídkou 311 milionů korun za čtyři roky opět vyhrála. Firma Acxode nabídla 172 milionů korun, vnitro ji ale vyřadilo poté, co dva soudní znalci doložili, že za takovou částku zakázku nelze zvládnout. Axcode se proto obrátila na Úřad pro ochranu hospodářské soutěže, který na případu stále pracuje. Newps systém již tři měsíce provozuje za symbolickou korunu měsíčně, což skončí na Silvestra, uvedly Hospodářské noviny.


Skupina Lucie,  foto: YouTube
Mladá fronta Dnes na kulturních stránkách píše, že kapela Lucie, která získala cenu Anděl jako skupina, interpret a album dvacetiletí, chystá návrat. Začne ale jen pozvolna. V původním složení David Koller, Robert Kodym, Michal Dvořák a P.B.Ch vystoupí nejdříve na menších pódiích. Deník píše, že kapela chystá velké změny a chce "potvrdit, že se vždy snažila být o krok napřed v osobitém pojetí hudby, nových technologií a koncertního provedení turné." První akce se chystá na jaro, kdy chce kapela neupřesněným způsobem podpořit Nadaci Terezy Maxové.


Vlastimil Rampula,  foto: Alžběta Švarcová,  Archiv ČRo
Vrchní státní zastupitelství dostalo za videonahrávku, kterou letos v únoru zveřejnil bývalý vrchní státní zástupce Vlastimil Rampula, od Úřadu pro ochranu osobních údajů pokutu 5000 korun. Důvodem bylo porušení ochrany zabezpečení kamerového systému, řekla čtvrteční Mladé frontě Dnes mluvčí úřadu Hana Štěpánková. Rampula zveřejnil záznamy z bezpečnostních kamer o noční policejní prohlídce kanceláře svého náměstka Libora Grygárka. Vrchní státní zastupitelství chybu uznalo a podle jeho nové šéfky Lenky Bradáčové již pokutu uhradilo. Problém byl mimo jiné v tom, že se nahrávky uchovávaly v rozporu s předpisy. Úřad pro ochranu osobních údajů se případem stále zabývá. Zjišťuje, jakou roli hrál v celé věci Rampula. Případem se zabývala i policie, kauzu ale odložila. Noční návštěva u Grygárka byla totiž zřejmě policejní akce, píše list.