Přehled tisku

Foto: Filip Jandourek / Český rozhlas
0:00
/
0:00

Právo se zamýšlí nad nedostatkem gest v české politice. "Gesto je velmi významná část politiky a její kultury. Kdo to neví, v politice se ochuzuje," píše deník a tvrdí, že v české politice se ovšem gesta nenosí.

Foto: Filip Jandourek / Český rozhlas
Právo se zamýšlí nad nedostatkem gest v české politice. "Gesto je velmi významná část politiky a její kultury. Kdo to neví, v politice se ochuzuje," píše deník a tvrdí, že v české politice se ovšem gesta nenosí. "Když se ve středověku schylovalo k bitvě, rytíři často sesedali ze svých koní a dávali je odvést do zápolí. Bylo to gesto solidarity s pěšáky. Rytíři je tak ujišťovali, že je neopustí, že osud pěšáků je i jejich osudem. V novém roce čeká české občany - pěšáky zápas se zvýšenými nepřímými daněmi. A co že dělají naši poslaneční rytíři? Vrtí se ve svých příjmových sedlech a a hledasjí možnost, jak v nich nejen zůstat, ale ještě si polepšit," píše Právo. Deník naráží na skutečnost, že poslanecká sněmovna navrhuje finanční úlevy pro poslance v návaznosti na rozhodnutí ústavního soudu o zvyšování platů soudcům. Komentátor pokračuje: "Gesta se v české politice vůbec nenosí. Kolik z prezidentských kandidátů řeklo, že by vládu s komunisty nejmenovalo, a kdo z nich dodal, že kdyby to nešlo jinak, raději by rezignovali? Asi dva. Ostatně, i toho Václava Klause bych si nakonec mohl vážit. Jen kdyby svůj 'nepodpis' pod dodatek Lisabonské smlouvy o ochranném finančním valu EU zdůvodnil jako chlap: 'Dodatek považuji za růdný. A protože už ho schválila jak Sněmovna, tak Senát, raději odstupuji.'" Tolik Právo.


Foto: ČTK
V souvislosti s vernisáží speciálního goblénu na Letišti Václava Havla věnují Hospodářské noviny v pondělí speciální přílohu lidským právům a havlovu odkazu. Do přílohy přispěli Dalajláma, americká politička Madeleine Albrightová, vdova po Johnu Lennonovi Yoko Ono, egyptský spisovatel Karim Altáwí, syrská aktivistka Razan Ghazzáví a další. Albrightová mj napsala: "Havel se obával, že porážka komunismu a nacismu podnítí demokratické národy k závěru, že jejich dílo je završeno a do budoucna mohou vždy očekávat, že při boji se zlem získají navrch." V Dalajlámově textu se hovoří také například o vztahu politiky a morálky: "Pokaždé zpochybňuji obecné přesvědčení, že morálka a náboženství do politiky nepatří a že zbožní lidé by se měli pokud možno uklidit stranou. Morálka je pro každého politika klíčová stejně, jako je důležitá pro každého vyznavače jakékoliv víry. Když politici a světoví vůdci zapomínají na základní morální principy, vždy z toho pramení jen nebezpečné důsledky."


Ilustrační foto: Petr Kološ / Český rozhlas
Lidové noviny informují, že od nového roku pocítí čeští pacienti delší čekací doby na operační zákroky v nemocnicích. nejhůře podle deníku dopadne tato změna na pacienty pojištěné u VZP. Podle komentáře téhož listu je zřejmé, že peněz do zdravotnictví nebude přibývat, a to se projevuje mj. prodlužováním čekacích lhůt. "Nic nás ale neopravňuje k tomu, abychom se se situací smířili," píšou Lidové noviny, podle nichž je ve zdravotnictví spousta peněz vynaložena špatně (neúčelně), tedy pokud není přímo rozkradena. Na to upozorňují ekonomové i lékaři už roky." Podle komentátora by se měla odstranit korupce ve zdravotbictví a přednostní odbavování movitějších klientů. Například tím, že ministerstvo zdravoptnictví dokáže garantovat alespoň nějaké čekací lhůty, byť delší.


Foto: Czech Coal
Uhelný těžař Czech Coal vyprodal v okolí Horního Jiřetína a Litvínova uhlí, jehož těžba je omezena limity. Na konci minulého týdne po dlouhých jednáních uzavřel smlouvu s poslední teplárnou na jeho dodávky. Pokud by Czech Coal chtěl na největším českém ložisku dosáhnout na další zásoby, musela by vláda rozhodnout o prolomení těžebních limitů. Uvedly to pondělní Hospodářské noviny. Czech Coal tak má vyprodanou prakticky celou svou kapacitu, firmě se totiž podařilo uzavřít téměř všechny smlouvy i u druhého lomu Vršany. "Jednotlivé smlouvy nemůžeme komentovat, ale podle nás jsou oboustranně výhodné a zajímavé,"řekl deníku spolumajitel Czech Coal Jan Dienstl. Většina nových smluv je podepsána na pět až deset let. České teplárny přitom dlouhodobě varovaly, že jim chce Czech Coal výrazně zdražit uhlí. Dosažení kompromisu podle listu znamená, že k razantnímu zvýšení cen tepla v Česku není důvod. Jediný, s kým se Czech Coal zatím nedohodl, je ČEZ a Elektrárny Opatovice, které patří do Energetického a průmyslového holdingu, napsaly pondělní Hospodářské noviny.


David Rath,  foto: Filip Jandourek / Český rozhlas
Vězeňská služba hodlá v nejbližší době přesunout vazebně stíhaného poslance a bývalého středočeského hejtmana Davida Ratha do věznice blíž jeho bydlišti, tedy do Prahy. Pondělní Mladé frontě Dnes to potvrdil ministr spravedlnosti Pavel Blažek z ODS. Doplnil, že zatím není rozhodnuto, jestli Rath skončí v cele na Ruzyni, nebo na Pankráci. Nyní je ve vazební věznici v Litoměřicích. "Důvodem ale není, že by Vězeňská služba chtěla vyhovět návštěvám příbuzných. Blíží se soud a cílem je snížení nákladů na každodenní převoz," uvedl ministr. Žaloba by měla padnout na začátku ledna. Senátor za ČSSD Marcel Chládek, bývalý Rathův náměstek ve Středočeském kraji, podle listu ministra v dopise požádal, aby prověřil, zda i po půl roce ve vazbě pro ni ještě existují důvody. "Je tu nepochybně také lidský rozměr a lidská práva. David Rath je otcem dvou malých dětí, s kterými je mu blízký kontakt odpírán už více než půl roku kvůli pokračující vazbě,"řekl listu senátor.