Přehled tisku

Иллюстративное фото: Барбора Кментова, Чешское радио - Радио Прага
0:00
/
0:00

Všichni studenti, i budoucí právníci, lékaři, novináři nebo psychologové, by měli skládat povinně maturitu z matematiky. Ostudné zmatky kolem prezidentské volby tak mají alespoň jeden příznivý výsledek, píše komentátor Hospodářských novin.

Foto: Archiv ČRo 7 - Radia Praha
Všichni studenti, i budoucí právníci, lékaři, novináři nebo psychologové, by měli skládat povinně maturitu z matematiky. Ostudné zmatky kolem prezidentské volby tak mají alespoň jeden příznivý výsledek, píše komentátor Hospodářských novin. Nejde, jen o to, že si ministr vnitra Jan Kubice začne konečně dělat ve svém úřadu pořádek. Nejde také jen o to, že jen blázen by se nyní chtěl pustit do přípravy elektronických voleb, píše komentátor listu. Vláda podle listu dostala na stůl příslušnou analýzu. Nejasný prováděcí zákon a chatrná logika tak jistě zasáhnou české školství. Dnes už proto nikdo nemůže vážně protestovat proti povinné maturitě z matematiky, píší Hospodářské noviny.


Foto: Archiv ČRo 7 - Radia Praha
Lidové noviny se zamýšlejí ve svém komentáři nad mírou chybovosti podpisů u jednotlivých kandidátů na prezidenta. Nejméně falešných podpisů mají ti, kdo se spoléhali na dobrovolníky nebo straníky, píše komentátor Lidových novin. Jsou to Zuzana Roithová, Táňa Fischerová a Vladimír Franz. Někteří z dalších uchazečů se spoléhali na najaté sběrače placené od podpisu, což má ale své předvídatelné důsledky, píší Lidové noviny. Mohlo jít ale o víc než o lhostejnost, dotyční kandidáti mají také své zavilé nepřátele, jak je u veřejně činných lidí zvykem. Jestli se to ale dělo, to nevíme, píše komentátor. Je to ale snazší než poslat kandidátovi na konto desetník, aby musel zaplatit bankovní poplatek, což někteří prokazatelně dělali, píše komentátor Lidových novin.


Stále více rodičů se snaží oddálit nástup svých dětí do školy a žádá o odklad školní docházky, píše deník Právo. Jen v loňském roce bylo podle údajů ministerstva školství z celkem více než sta tisíc přes dvacet procent starších šesti let. V jedné třídě se tak stále častěji setkávají děti s věkovým rozdílem téměř dvou let. To, že stále více rodičů žádá odklad nástupu do první třídy, potvrzují i pracovníci pedagogicko-psychologických poraden. K získání odkladu je totiž třeba doporučení lékaře a právě poradny, píše deník. Důvodem může být fakt, že v populaci je stále více dětí, které mají poruchu chování či poruchu učení a už ve školce navštěvují logopedii. Rodiče také chtějí dítěti dopřát delší dětství a v současné době ubývá i volných babiček. Místo starostí o vnoučátka musí ještě pracovat, upozornila v deníku politoložka Martina Hronová.


Odhalení informačního panelu na hřbitově v Užhorodě,  foto: Vladimír Marek / Ministerstvo obrany ČR
Reportáž z vojenského hřbitova z ukrajinského Užhorodu nabízí Mladá fronta Dnes. Místní vojenský hřbitov je jedním z největších zachovalých území v cizině, kde jsou pochováni Čechoslováci. Po 74 letech se však rumiště začíná měnit v pietní místo. Až dosud se vojákům, kteří bojovali proti horthyovskému Maďarsku, nedostalo slušného zacházení. Ostatky stovek československých vojáků budou ale po mnoha desetiletích důstojně pohřbeny. Dohodl se na tom náměstek ministra obrany Michael Hrbata s představiteli Zakarpatské Ukrajiny, jež byla v letech 1918 až 1938 součástí Československa. Na 12. užhorodské divizi je přitom pozoruhodné, že k ní nerukovali vojáci za odměnu, ale spíše za trest, upozorňuje list. V těžkých bojích s jednotkami maďarské fašistické armády se přesto vyznamenali a způsobili jí citelné ztráty. Šlo o jediné masové vystoupení Československé armády při obraně obklíčené republiky, kterou si mezi sebou začaly dělit Maďarsko s Polskem, připomíná Mladá fronta Dnes.


Foto: Vivek Chugh / Stock.XCHNG
Srí Lanka slíbila Česku zakázky, teď ale couvá, zní titulek Hospodářských novin. Loni země nabídla českým firmám mnohamiliardové zakázky, teď ale ustoupila, protože ČR kritizovala stav lidských práv v zemi. Už předdomluvené zakázky se nyní pokoušejí zachránit čeští diplomaté a politici, píší Hospodářské noviny. Čeští byznysmeni měli na Srí Lance otevřené dveře více než jiné evropské státy, píše list. Česko pomáhalo po ničivé vlně tsunami v roce 2004, posílá do země i humanitární pomoc, čeští zbrojaři dodávali také vojenský materiál. Vzájemné vztahy výrazně ochladly v březnu, kdy srílanští diplomaté svým protějškům v Česku naznačili, že dohodnuté smlouvy již neplatí. Březnovou rezoluci navrhly USA a připojila se k nim celá Evropská unie. České prohlášení velvyslankyně bylo ale nad rámec dohody. Ministr zahraničních věcí Karel Schwarzenberg ale prohlásil, že prohlášení české velvyslankyně bylo naprosto v pořádku a pravdivé, ohradil se také vůči stěžujícím si firmám, uvedly Hospodářské noviny.


Foto: Archiv ČRo 7 - Radia Praha
Stále více Čechů bankrotuje, píší Lidové noviny. Přitom před pěti lety začal platit nový insolvenční zákon, píše list. Počet osobních bankrotů roste raketově, celkově do konce října zbankorotovalo přes 14 tisíc lidí. Spirála dluhů se často roztáčí pomalu a dosahuje poté závratných výšin, uvádí list příklad 33letého Michala. Ten nejprve dlužil 30 tisíc korun, pak ale jeho dluhy vzrostly na desetinásobek a pak na částku 1,2 milionu korun. Zvýšil se počet zájemců o insolvenci, tedy o osobní bankrot. Každý člověk, který ho už vyhlásil, v průměru dluží pěti až sedmi společnostem mezi nimiž jsou na prvním místě obvykle banky, uvádí list. Pro osobní bankrot je přitom podmínkou, aby dlužník měl pohledávky vůči minimálně dvěma firmám. Lidí s neplacenými závazky roste a potvrzují to i společnosti, které se dluhům věnují. Letos v říjnu bylo osobních bankrotů nejvíce od ledna roku 2008, kdy vstoupil v platnost nový insolvenční zákon, dodávají Lidové noviny.


Foto: Archiv ČRo 7 - Radia Praha
Buď vláda odvedla svou práci na reformě špatně, nebo byli lidé dříve "hauři", ovšem s vidinou reálného startu penzijní reformy se neznámého kroku zalekli, píše Mladá fronta Dnes. Podle výsledků výzkumu mezi tisícovkou obyvatel jen šest procent obyvatel souhlasí se zavedením druhého pilíře důchodové reformy. 54 procent je výslovně proti. Průzkum provedla agentura Ipsos pro ekonomické Fórum Zlaté koruny, uvádí list. "Výzkum jasně ukázal, že důchodová reforma mezi lidmi ztratila podporu, kterou ještě před dvěma roky při nástupu vlády měla,"říká šéf Zlaté koruny Pavel Doležal. Podle něj chybí lidem o reformě dost informací, což uvedlo téměř 56 procent respondentů. "Tyto výsledky odpovídají našim aktuálním analýzám. Věřím, že počet lidí, kteří vstoupí do důchodového spoření, bude narůstat se stoupající informovaností," komentoval v neděli výsledky průzkumu premiér Petr Nečas z ODS. Z průzkumu dále vyplývá, že zájem je vyšší u mužů a u lidí s čistým příjmem nad 30 tisíc korun měsíčně, jimž by se měl krok nejvíce vyplatit. O vstupu jich uvažuje dokonce 53 procent, uvádí Mladá fronta Dnes.


Ilustrační foto: Archiv ČRo 7 - Radia Praha
Obrovský "brownfield" - tedy volná plocha s polorozpadlými budovami - na místě někdejších výrobních hal ČKD v pražských Vysočanech a Hloubětíně bude zřejmě zastavěn. Izraelský developer AFI Europe chce po několikaletém odkladu začít příští rok stavět na tomto území rozsáhlý projekt AFI City. Předpokládanou výši investice na 15 hektarech firma odmítla zveřejnit, podle deníku E15 by se měla pohybovat ve stamilionech korun. Podle dokumentace k posouzení vlivu projektu na životní prostředí má AFI City tvořit 14 budov. V deseti z nich budou převážně kanceláře, ve čtyřech byty. Kromě toho slibuje developer výstavbu mateřské školy, zahradní restaurace a fitness. Stavět by se mělo v sedmi etapách, přičemž první mají přijít na řadu už příští rok kanceláře. AFI Europe počítá s tím, že tři budovy budou v provozu už v roce 2016, píše ekonomický deník E15.