Přehled tisku

Bohuslav Sobotka a Vojtěch Filip, foto: ČTK
0:00
/
0:00

Úterní tisk komentuje volby do krajských zastupitelstev a povolební vyjednávání o složení krajských vlád. Podle Mladé fronty Dnes se vyjednávání až na výjimky jeví jednoduché, socialistům už nic nebrání se objímat s komunisty.

Úterní tisk komentuje volby do krajských zastupitelstev a povolební vyjednávání o složení krajských vlád. Podle Mladé fronty Dnes se vyjednávání až na výjimky jeví jednoduché, socialistům už nic nebrání se objímat s komunisty. To, že v drtivé většině krajů vzniknou levicové, či dokonce krajně levicové koalice, je podle jejího komentátora v pořádku, pokud tak rozhodli voliči ve volbách. Jenže nebude, píše."V tom je ten nejzakopanější pes v krajích. Krom vyloženě špatných vlád, jak tomu bylo v Liberci, občané nehlasovali nikdy v historii krajských voleb o tom, zda jim z krajských měst bylo vládnuto dobře či špatně. Vždycky opravovali výsledky celostátních voleb," konstatuje a zmiňuje například výsledky voleb ve středních Čechách. Krajská správa visí tak trochu ve vzduchoprázdnu. Na rozdíl od celostátní politiky na ni není tolik vidět, protože na ni nejsou zaměřena média. A její výsledky nejsou tak hmatatelné jako výsledky komunální politiky. Podle komentátora MfD se tak lze nadít toho, že za čtyři roky nebude ve většině krajů záležet na tom, jak budou pracovat nové oranžovo-rudé vlády, ale na tom, jak si povede vláda, která sídlí v Praze.

Petr Nečas,  foto: ČTK
Deník Právo se domnívá, že výsledek voleb "nevypovídá ani tak o síle levice jako spíše o rozkladu pravice" a připomíná, že komunisté nepřekročili svůj nejlepší výsledek z roku 2000 a sociální demokracie ztratila proti předloňským volbám 40 procent. Volby ukázaly, že vůči pravici ochladla většina těch, kdo před dvěma lety volili pravicově. Právo nabízí několik vysvětlení. Mnozí si před dvěma lety neuvědomili, jak moc postihnou reformy i je samotné. Sem podle autora patří příjmově průměrní občané, kteří volí pravici, aby si potvrdili, že nejsou žádné "socky". "Nečasova vláda jim však předvedla, že je schopna během krátké doby socky udělat." Druhou kategorií zklamaných můžou být bohatí vyznavači neoliberalismu, kterým ideově vadí zvyšování daní. A do třetice mohlo pravicové voliče zklamat, že "úsporná politika není doprovázena dostatečně energickým bojem proti korupci. Nemalá část úspor tak mizí v kapsách kmotrů.""Petru Nečasovi není pomoci," uzavírá Právo. Levice by však neměla oslavy přehánět, protože "ona sama udělat konec asociálním reformám nedokázala."

Hospodářské noviny soudí, že tam, kde je to možné, by sociální demokracie měla vytvořit nekomunistické vlády a zahájit jednání s lidovci. Působení v regionálních radách by totiž podle jejich komentátora lidovcům mohlo napomoci při chystaném návratu do Poslanecké sněmovny. A jestli by někdo měl mít zájem na jejich přítomnosti v parlamentu, pak jsou to právě sociální demokraté, píše. Není asi náhodou, píše komentátor Hospodářských novin, že vzestup KSČM nastal poté, co se v minulých volbách rozpadl tradiční systém koalic, jehož letitou konstantou byla strana lidová.

Foto: ČTK
Komentátor Lidových novin se snaží nalézt odpověď na otázku, jakou výpovědní hodnotu má výprask, který v kraji utržily ODS i TOP 09, pro vládu. Zmiňuje apatii voličů i Nečasovou teorii, že strana to v krajských volbách dostala spočítáno za krajské kmotry, a píše, že krajské volby každopádně do politiky vnášejí další zmatek, jako by ho už tak nebylo dost. A jako by kraje už tak nenapáchaly dost škody.


Mladá fronta Dnes přináší recenzi na nový český film Posel. Natočil ho po letech odkladů Vladimír Michálek podle scénáře Marka Epsteina. Vypráví o kurýrovi na kole, "veselém rebelovi, který pohrdá společenskými stereotypy - a skvělý Matěj Hádek mu vtiskne tolik bezprostřední přitažlivosti, že divák svůj názor jen nerad upravuje." Postava totiž v průběhu odhaluje svoje stinné charakterové stránky. Deník srovnává Posla s legendou nové vlny filmem U konce s dechem, kde hlavní postavu vytvořil Jean-Paul Belmondo. Film Vladimíra Michálka "má vzácnou odvahu poslat do kin antihrdinu, aniž by ho káral, shazoval, nebo dokonce soudil."