Přehled tisku

0:00
/
0:00

Prezidentská volba nám dává příležitost zanadávat si na vlastnost, kterou si tento národ hrdě připisuje. Je to nekonečná vynalézavost při výkladu zákonů, předpisů a dohod, píše autor Sloupku Lidových novin.

Prezidentská volba nám dává příležitost zanadávat si na vlastnost, kterou si tento národ hrdě připisuje. Je to nekonečná vynalézavost při výkladu zákonů, předpisů a dohod, píše autor Sloupku Lidových novin. Měli jsme za to, že transparentní účet zajistí průhledné financování prezidentské volby. Ano, ale to by museli sami kandidáti chtít, anebo by musela sněmovna vypracovat zákon o stovkách stran, na kandidáty by musel dohlížet neznámý počet komisí, a stejně bychom se pochybností úplně nezbavili. Tady padá jistá iluze, že přímo zvolený prezident bude nějakým způsobem lepší než ten volený parlamentem. Kandidáti chtějí především zvítězit, proto budou nadále více či méně průhledně fixlovat, vymlouvat se a mlžit. Vzpomene-li si kdo na předchozí volby prezidenta, které vrcholily utajenými schůzkami, nabídkami na záchodcích a záhadnou nepřítomností některých volitelů v rozhodující den hlasování, může to brát jako svého druhu menší zlo. Politikům totiž snadněji odpouštíme fauly, při kterých je nám všem jasné, proč a jak se jich dopouštějí. než zákulisní dohody. u kterých nevíme, kdo, komu a kolik. O novém prezidentovi máme v jistém směru jasno, sledujeme-li "transparentnost". Jak napsal jeden z prezidentů předchozích: Vždyť jsme všichni, sakra, tak nějak z jedný český mámy! uzavírá autor Sloupku Lidových novin.


Foto: ČTK
Kdyby si policie na jaře řekla, že provede frontální, důsledný a nečekaný zásah na černý trh s alkoholem, nezemřelo by na podzim čtyřiadvacet lidí, píše autor 99 Slov Hospodářských novin a pokračuje: Informací pro exemplární výpad měla dost od celníků, z médií, od výrobců i vlastních. I kdyby teď odstoupila celá vláda, výsledek metanolové tragédie neodčiní. Ale máme tu další do očí bijící černé trhy, jejichž bujení snad neohrožuje životy obyvatel, ale státní kasu ano. Prý se na jejich omezení připravují legislativní opatření. Svatá prostoto! A co podvody kolem prodeje pohonných hmot, na které upozorňují média, seriózní obchodníci a o nichž něco jistě ví i sama policie? - klade řečnickou otázku na závěr autor 99 Slov Hospodářských novin.


Stejný list vedle toho píše, stát chce zpřísnit podmínky pro obchodování s pohonnými hmotami a tak omezit daňové úniky spojené s tímto druhem podnikání. Obchodníci by měli mít pro své podnikání licenci a splňovat zákonem dané předpoklady, například praxi nebo vzdělání v oboru. Museli by také skládat jistiny v řádech desítek milionů korun pro případ daňových či jiných škod, píší Hospodářské noviny. Do příslušného zákona by se mělo také vrátit pravidlo, že za trestný čin se považuje i pouhá příprava podvodů. Ta je dnes trestná jen tehdy, pokud by škoda mohla přesáhnout pět milionů korun. Části obchodníků se však záměr povinných kaucí nelíbí. Bojí se, že by mohly být pro malé firmy likvidační. V současné době je na českém trhu 1500 firem, které s pohonnými hmotami obchodují. Stát ročně kvůli nezaplacené dani přichází o pět až sedm miliard korun, některé odhady uvádějí ztrátu až deset miliard, napsaly Hospodářské noviny.


Krabičky cigaret by mohly být označovány novým digitálním kódem. Ministerstvo financí o tom jedná s jejich výrobci. Unikátní dvanáctimístný kód by měl být vyražen do každého balení a stát by tak získal lepší přehled o padělcích, uvádí Mladá fronta Dnes. Podle deníku jsou nové kódy iniciativa výrobců, v součtu by je vyšly levněji než dnešní způsob označování. "Kód by měl dokládat nejen potvrzení o zaplacené spotřební dani, ale i doklad o pravosti výrobku, datu a místu produkce,"řekl listu šéf British American Tobacco Vratislav Janda. V Česku se ročně prodá zhruba 21 miliard cigaret, podle odhadů je pět až deset procent nezdaněných. Stát tak přichází o 12 milionů korun denně na daních, píše Mladá fronta Dnes.


Ministerstvu průmyslu a obchodu
Deník Právo si všímá podezřelého pokusu o privatizaci na ministerstvu průmyslu a obchodu. O co jde? Úřad před pár lety přišel podezřelým způsobem o 130 milionů korun. Vše začalo neúspěšnou snahou o směnu budovy dřevařského výzkumného ústavu. Měla ji provést realitka Amádeus Real. Směna ale byla v roce 2008 zrušena a ministerstvo vyplatilo firmě zmíněnou částku. Podle ministerstva průmyslu a obchodu však za to nikdo nemůže. Riziko z nerealizované smlouvy se prý při přípravě návrhu na privatizaci nejevilo jako významné. Podle zákona ale ministerstvo průmyslu a obchodu mělo vládu na toto riziko upozornit a současně se pokusit najít řešení, jak ho eliminovat, uvádí deník Právo. Pokus o privatizaci zkušebních ústavů definitivně zkrachoval loni v létě, dodává list.


Zatímco zájem o běžné dovolené v Česku klesá, poptávka po těch luxusních roste, uvádějí Lidové noviny. Některé cestovní kanceláře, které se specializují na movité klienty, hlásí podle listu v posledních letech až čtyřicetiprocentní vzestup tržeb. Češi totiž stále více kupují zájezdy v hodnotě nad sto tisíc korun. Ty si pak nechají ušít přímo na míru. Jen pro zajímavost - nejdražším zájezdem, který prodala firma Exclusive Tours byla dvanáctidenní cesta soukromým tryskáčem po národních parcích v Africe. Vyšla na 3,4 milionu korun. O slevách nebo prodejních akcích se v tomto segmentu nedá hovořit. Objednavateli zájezdů jsou totiž top manažeři, podnikatelé a jejich rodiny, kteří na cenu příliš nehledí. O tom, že tento segment podnikání v cestovním ruchu má potenciál, svědčí i rozšiřování nabídky na trhu. Nedávno například zavedla cestovní kancelář Fischer novou značku zaměřenou na exkluzivní zájezdy pro nejbohatší obyvatele Česka s názvem Privileq. Podle firmy totiž jejich počet nebývale vzrostl, píše se v Lidových novinách.