Přehled tisku

La campaña del Partido Socialdemócrata
0:00
/
0:00

Lidové noviny komentují předvolební plakáty České strany sociálně demokratické. "Kdo viděl plakát ČSSD proti církevním restitucím, má jasno. Je to sázka na tradiční pudy - antiklerikalismus, závist a linii Jirásek-Nejedlý: ruka v modrém rukávu (rozuměj ODS) nabízí měšec (zlaťáků?) směrem ke kněžourskému pařátu. Zdeněk Nejedlý by to nevymyslel líp."

Lidové noviny komentují předvolební plakáty České strany sociálně demokratické. "Kdo viděl plakát ČSSD proti církevním restitucím, má jasno. Je to sázka na tradiční pudy - antiklerikalismus, závist a linii Jirásek-Nejedlý: ruka v modrém rukávu (rozuměj ODS) nabízí měšec (zlaťáků?) směrem ke kněžourskému pařátu. Zdeněk Nejedlý by to nevymyslel líp." Podle komentáře v čechách jiráskovsko-nejedlovská tradice nikdy nevymizela. "Stačí vzpomenout na rok 2002 a jedno z volebních log ODS - žluté česko obklíčené černým nepřítelem. Nebo na únor 2008 a slogan na webu Jany Bobošíkové před volbou prezidenta: Kdo volí Klause, volí 260 miliard pro církve a neopodstatněné zvýšení vlivu katolíků." Podle listu nemusela ČSSD pro inspiraci daleko. Otázka je, jak s ní uspěje, uzavírají Lidové noviny.

Situaci komentuje i Mladá fronta Dnes a kampaň ČSSD označuje za vulgární. Podrobněji ale komentuje alternativní návrh sociálních demokratů, aby se církevní majetek vložil do fondu a z něj se církve platily. Otázek podle komentáře vyvolává víc než odpovědí. "Jak by asi vypadla fond, který spravuje 100 000 položek?""Nejspíš by musel zaměstnat stovky lidí a mít budovy a úřady v každém kraji. A z čeho by ti správci a budovy byli placeni?" V závěru se deník ptá: "Věří někdo, že fond majetky nerozfofruje? A když rozfofruje, stát církvím majetky nahradí, protože jim fond přikázal?... Po katastrofální zkušenosti s fondem spravujícím majetek dětí a mládeže zděděný po SSM, z něhož ti mladí viděli jen drobné, není o co stát."


Jiří Lajtoch
Rodina současného primátora Přerova a senátora Jiřího Lajtocha z ČSSD značně vydělala na pozemku, které si před šesti lety zakoupila. Město jej nyní za pětinásobek původní ceny po změně územního plánu odkoupilo. Podle opozice jde o střet zájmů i zneužití informací. Primátor však pochybení odmítá, informují Hospodářské noviny. Pozemek s panelovou cestou zakoupila Lajtochova dcera s manželem v roce 2006 za 157.000 korun. Město poté změnilo územní plán a rozhodlo, že přes pozemek povede cyklostezka a letos v červnu pozemek za 750.000 korun vykoupilo. Podle deníku však již v době, kdy manželé Rygalovi pozemek kupovali, chystala radnice nový územní plán. Lajtoch byl tehdy místostarostou. Primátor pochybení odmítá a tvrdí, že na zastupitelstvu na osobní vztah k této věci sám upozornil. Podle něj chtěla jeho dcera s manželem pouze koupit malý pozemek na stavbu garáže, ale původní majitel trval i na odkoupení panelové cesty.


RegioJet,  foto: Archiv Student Agency
Firma RegioJet ze skupiny Student Agency místo roku 2013 jedná s německými drahami Deutsche Bahn (DB) o vstupu na linku Hamburk - Praha až na rok 2014. Důvody prodloužení žádná ze stran neuvedla, píše Mladá fronta Dnes (MfD). Německý dopravce už požádal České dráhy, zda by nemohly na frekventované trati jezdit ještě o rok déle. Jednání s ČD listu potvrdil mluvčí DB Heiner Spannuth. "O budoucím provozování linky jednáme exkluzivně s RegioJetem. Ale také jednáme s ČD o roce 2014," dodal. Mluvčí ČD Petr Šťáhlavský deníku řekl, že České dráhy byly ze strany DB osloveny s nabídkou provozovat společně linku Praha - Drážďany - Berlín - Hamburk o rok déle. MfD uvedla, že oznámení o spolupráci DB a RegioJetu bylo na konci dubna překvapením. Mluvčí RegioJetu Aleš Ondrůj nevidí v ročním posunu problém. "Finalizují se smluvní dokumenty, a jakmile to bude možné, budou oficiálně zveřejněny veškeré detaily včetně data startu, jízdních řádů nebo vozidel," doplnil.


Berill Mascheková
Nové hnutí Středočeši2012.cz, které založil starosta Hostivice Jaroslav Kratochvíl, postavilo do čela kandidátky pro krajské volby někdejší mluvčí stíhaného hejtmana Davida Ratha Berill Maschekovou. Do voleb jde i Rathova manželka Eva. Informují o tom páteční Lidové noviny. Hnutí původně chtělo, aby jejich volebním lídrem byl sám Rath. Zůstává ale ve vazební věznici, kde je kvůli obvinění z přijetí úplatku. Podle Kratochvíla, který po zatčení Ratha odešel z ČSSD, bývalý hejtman do politiky patří i přes to, co se stalo.