Přehled tisku

0:00
/
0:00

Ludmila Holá, manželka zesnulého vědce Antonína Holého, poskytla v listopadu loňského roku rozhovor deníku Mladá fronta Dnes. Už tehdy v něm zmínila, že její manžel na tom není se zdravím dobře.

Ludmila Holá, manželka zesnulého vědce Antonína Holého, poskytla v listopadu loňského roku rozhovor deníku Mladá fronta Dnes. Už tehdy v něm zmínila, že její manžel na tom není se zdravím dobře. „V poslední době je vážně nemocný, ale stále je soběstačný. S Ústavem organické chemie a biochemie je stále v kontaktu, ale dochází tam už jen výjimečně. To je prostě život,"řekla Ludmila Holá tehdy. Mladá fronta Dnes nyní přetiskuje celý rozhovor. V něm Ludmila Holá vysvětluje, že s manželem například nikdy netoužili odejít do Spojených států. Antonín Holý totiž nechtěl opustit své rodiče. Chemické látky, které za komunismu nebyly k dostání, si sám uvařil a vyrobil si i potřebné přístroje. Na otázku redaktora Mladé fronty Dnes, jak se Ludmile Holé žilo s géniem, žena odpověděla, že její manžel byl prostě charakter a byl na něj vždy spoleh. Antonína Holého také česká Akademie věd už několik let navrhuje na Nobelovu cenu. Ludmila Holá však vysvětluje, že zatímco Alfred Nobel založil svou cenu kvůli čistému základnímu výzkumu, objevy jejího manžela jsou na hranici základního a aplikovaného výzkumu. Proto Antonín Holý neměl šanci Nobelovu cenu dostat, bez ohledu na to, že jeho léky pomáhají a zachraňují životy statisícům lidí.


Letoun CASA,  foto: Ministerstvo obrany ČR
Svědek z kauzy CASA zatčen. Je to odveta? ptá se Mladá fronta Dnes. Voják Karel Daňhel, který svědčí v kauze údajně předražených letounů, podle policie zneužíval nezletilou dívku. Pražský policejní mluvčí Tomáš Hulan uvedl, že muže obvinili z pohlavního zneužívání, za které hrozí až deset let vězení. Armáda nyní čeká na policejní zprávu, aby mohla na celou věc reagovat. Podplukovník Karel Daňhel je důležitým svědkem při vyšetřování předraženého nákupu armádních letadel CASA. „Nehledejte vtom žádné zákulisní hry. Podezření nijak nesouvisí s jeho službou v armádě,"řekla Alena Kolářová z mravnostního oddělení pražské policie. Podle Mladé fronty Dnes je však časová souvislost pozoruhodná. Daňhel pracoval na leteckém odboru generálního štábu armády. Už před čtyřmi roky napsal posudek, že letadla nejsou vyhovující, mají krátký dolet a nepřepraví potřebnou techniku. Nyní Daňhel vypověděl, že na něj činil nátlak bývalý náměstek a pozdější ministr obrany Martin Barták. Barták na rozdíl od exministryně Parkanové ale v kauze obviněn není. Daňhela policie zatkla pouhé dva týdny poté, co poskytl rozhovor Mladé frontě Dnes. V něm veřejně vystoupil se svým svědectvím. I v úterý, těsně před svým zatčením, se ozval reportérovi deníku. „Korupce a úplatky nevyšly. Má ze mě být pedofil a to už není sranda,"řekl po telefonu. Stejný názor vyjádřila i Daňhleova právnička Lucie Hrdá: „Ano, je to pokus o diskreditaci v souvislosti s případem CASA a jeho rozvodovým řízením."


Stát konečně našel cestu, jak do Česka dostat virtuální operátory, píší Hospodářské noviny. Po letech bojů se na českém trhu konečně otevírá cesta konkurenci s levnějším voláním. Nenápadná změna předpisů tak umožní veřejně pojmenovat to, co si zákazníci myslí už dlouho: že trojice stávajících operátorů Telefónica, T-Mobile a Vodafone se chovají jako monopol a musí do svých sítí vpustit tzv. virtuální operátory. Virtuální operátor je operátor, který si přenosovou kapacitu i služby mobilní sítě pronajímá od jiného operátora. Telekomunikační úřad už několik měsíců připravuje analýzu a následnou regulaci mobilního trhu. Operátoři se ale brání, že žádný z nich nemá dominantní postavení, a otevření sítí jim tak nelze nařídit. Nová vyhláška z dílny ministerstva průmyslu ale změkčuje podmínky pro to, aby mohl stát tyto operátory označit za monopol společně. Podle ministra průmyslu a obchodu Martina Kuby přišla změna předpisů především díky změně legislativy Evropské unie. Výsledek by se tak mohl dostavit již začátkem příštího roku. „Vstup virtuálních operátorů obvykle přinese snížení cen, v našem případě především pro zákazníky z řad domácností,"říká člen rady Českého telekomunikačního úřadu Ondřej Malý.


Slohy budou opravovat školy a bude jedna úroveň maturit. Informuje o tom deník Právo. Spory o hodnocení slohů z češtiny ani o testy s vyšší obtížností z matematiky už se nebudou příští rok na jaře opakovat. Ministr školství Petr Fiala v úterý vyhověl návrhu komise a učinil dvě zásadní rozhodnutí. Nejprve zrušil dvě úrovně obtížnosti maturitní zkoušky a poté rozhodl, že písemnými pracemi z českého jazyka ani ústními zkouškami už se nebude zabývat Centrum pro přípravu maturit. Ty zůstanou v pravomoci samotných škol. Cermat tak bude kontrolovat už jen didaktické chyby. Zachovány budou zkoušky ze dvou povinně volitelných předmětů, tedy z cizího jazyka a matematiky. Komisaři se shodli na tom, že státní maturita by měla být zachována, ale potřebuje významné změny. Fiala si také od ohlášených změn slibuje výrazné úspory. „Sníží se místy až absurdní administrativa. Předpokládáme, že ušetříme několik desítek milionů korun," uvedl ministr. Reforma maturity se také neobejde bez rozsáhlých legislativních změn, ale ministr věří,že do příštího ročníku se „s ohledem na naléhavost a společenskou potřebu" podaří novelu prosadit se souhlasem celého spektra.


Jan Kubice  (vlevo) a Petr Lessy,  foto: Vláda ČR
Tlak na Lessyho odchod sílí. Podpoří ho Klaus? ptají se Lidové noviny. Podle informací, které má deník k dispozici, využije Klaus schůzky s Petrem Lessym spíše k výzvě vládě i policii, aby se navzájem respektovaly a nezpochybňovaly svoji důvěryhodnost. Policejní prezident už si přitom proti sobě popudil většinu politiků vládní koalice. Premiér Petr Nečas dokonce o Lessym prohlásil, že se chová jako politický aktivista. Ministr vnitra Jan Kubice zase řekl, že mu Lessy sdělil, že v září odstoupí. Sám policejní prezident to ale striktně popírá. Tato schůzka Klause s Lessym není první. Loni v prosinci se prezident Lessyho zastal, když ho ministr vnitra vyzval k rezignaci. S Lessym má Kubice spory od doby, co se ujal funkce ministra. Na svojí straně má Lessy naopak opozici. „Jde o palebnou přípravu vlády na výměnu policejního prezidenta. Radil bych panu premiérovi, aby za nepřijatelné výroky odvolal pana Kalouska,"řekl například Jan Hamáček z ČSSD.


Foto: Clare Bloomfield,  FreeDigitalPhotos.net
Cizí známosti na webu? České děti v nich excelují. Píší o tom Hospodářské noviny. České děti milují internet. Tráví na něm hodně času a oproti svým vrstevníkům z ostatních evropských zemí disponují internetovými dovednostmi mnohem více. Bohužel ale také na webu narážejí na pornografický obsah nebo se seznamují s lidmi, o kterých nic nevědí. To vyplývá z celoevropského průzkumu EU Kids Online, který hodnotí, jak se děti na internetu chovají. Česko z něj vychází jako stát, kde se mladí lidé stále častěji dostávají do rizikových situací, jako je právě seznamování s cizími lidmi. Podle průzkumu mělo 46 procent českých dětí ve věku od 9 do 16 let na síti kontakt s člověkem, kterého znaly jen virtuálně. Celých 15 procent dětí se pak s takovým člověkem setkalo i osobně. Česká kriminálka tak řeší zhruba 300 případů ročně, kdy se dítě právě kvůli seznamování po síti dostalo do velmi nebezpečné situace. „Měli jsme například případ patnáctileté dívky z Prahy, která se na sociální síti seznámila se starším mužem. Vystupoval pod falešnou identitou jako mladý chlapec, posílal jí falešné fotky," vypráví mluvčí kriminální policie Pavla Kopecká. „Pak se setkali a on ji chtěl pohlavně zneužít. Policie v tomto případě zakročila včas, tato dívka měla obrovské štěstí," dodává Kopecká. Pokud mají rodiče pocit, že dítě navštěvuje stránky, které by nemělo, je možné je jednoduše zablokovat. Rodiče by také se svým dítětem měli trávit více času a nechat ho méně sedět u počítače. Podle posledních studií chybí až 70 procentům českých dětí pozornost rodičů, a proto raději chatují nebo hrají on-line hry.