Přehled tisku

0:00
/
0:00

Případ střelby v Tanvaldu, při které zemřel dvacetiletý Rom a jeho bratr byl postřelen, byl odložen. Píše to deník Právo, případu se ale věnují i další české deníky.

Případ střelby v Tanvaldu, při které zemřel dvacetiletý Rom a jeho bratr byl postřelen, byl odložen. Píše to deník Právo, případu se ale věnují i další české deníky. Podle státního zastupitelství střelec jednal o silvestrovské noci v nutné obraně. Byl totiž přepaden za zálohy na odlehlém místě a ve tmě, navíc útočníci byli ozbrojeni nožem. Důvod přepadení byl podle státní zástupkyně Lenky Bradáčové malicherný. Nikdo o závěru státního zastupitelství nepochybuje, ale smrt, jenž vyšponovala atmosféru ve městě, je vážná věc, píší v komentáři k události Lidové noviny. Případ zatím k soudu nepůjde, což je pro muže, který se bránil, správné. Dnes víme, že příčina tehdejšího sporu byla malicherná a nesouvisela s etnicitou. Vyšetřovatelé by měli zveřejnit co nejvíce podrobností, jakmile to bude možné, vyzývá komentátor Lidových novin. Po zastřelení se v zimě konal vzpomínkový pochod. Starosta ale doufá, že nedojde k podobným nepokojům jako na Šluknovsku v loňském roce, dodal deník Právo.


Foto: ČTK
Cena Čechů stoupá, stojí v titulku Mladé fronty Dnes. List tak připomíná fotbalový úspěch českého týmu na Euru. Řada hráčů může očekávat zajímavou nabídku. Někteří z hráčů reprezentace už v zahraničních klubech hrají, jiných se bude nabídka týkat, například hráčů z české fotbalové ligy. Po euru může být cena hráčů až dvojnásobná. Velký zájem o Čechy se naposledy objevil po mistrovství Evropy v roce 1996, kde český tým skočil stříbrný, píše Mladá fronta Dnes. Například Karel Podobský si tehdy vysloužil angažmá v Manchesteru United. Na letošním Euru zřejmě nejvíce září donedávna záložníci západočeské Viktorie Plzeň Petr Jiráček a Václav Pilař, hodnotí výkon fotbalistů Mladá fronta Dnes. Oba koupil už před mistrovstvím Evropy německý Wolfsburg.


Čtyři expresy za 20 minut. Tak bude vypadat situace na vytížené a žádané železniční trati mezi Prahou a Ostravou, píše ekonomický deník E15. Ta je totiž úsekem, který zažije bitvu konkurenčních firem. Jezdí na něm rychlovlak Pendolino, který provozují státní České dráhy, svoje spojení poskytuje také RegioJet. Další soukromá společnost se soupravami Leo Express se dostane na koleje v zimě. Soutěžit se bude jak ve kvalitě, tak v dojezdovém čase. Pendolino dnes zvládne trať za 3 hodiny a 5 minut. Nejpomalejší RegioJet jede asi o deset minut déle, Leo Express jede 3 hodiny 15 minut, srovnává deník E15. Vstup konkurence na české koleje začal asi před rokem, kdy na trati Praha-Ostrava začal mimo vlaků státních Českých drah jezdit RegioJet se žlutými soupravami.


Osobnost generála Aloise Eliáše připomínají Lidové noviny. V úterý totiž uplynulo 70 let od jeho popravy nacisty na kobyliské střelnici. Eliáš byl jediným premiérem okupované Evropy, který byl odsouzen za odbojovou činnost, píše list. Pro českou londýnskou vládu to mělo ohromnou cenu. Nebýt druhé světové války, Alois Eliáš by vedl poklidný život stavebního inženýra. Pracoval pro armádu a dostal se do československých legií, po první světové válce se stal důstojníkem z povolání. Premiérem byl jmenován na jaře 1939 a už v té době patřil k předním organizátorům domácího odboje. Pracoval pro skupinu Obrana národa a byl v kontaktu s exilovou vládou v Londýně. Smyčka se kolem něj začala stahovat v roce 1940, píší Lidové noviny. Odsouzen byl už v roce 1941, na popravu ale čekal ještě rok. Komunistický režim ho ale neuznával a plné rehabilitace se dočkal až v 90. letech, dodává list.


Zákonodárci se po kauze Davida Ratha radí, jak omezit odposlechy, píše Mladá fronta Dnes. Právě pomocí odposlechů získali detektivové důkazy o korupčním jednání v kauze bývalého hejtmana, píše list. List cituje jednoho z poslanců, který chce přesně určit, jak by měl systém vypadat. V Německu podle něj nesmí policie odposlouchávat zákonodárce tehdy, když jeho hovor souvisejí s funkcí. Podle politiků by při sledování hrozilo, že informace mohou být použity k diskreditaci politických oponentů, spíše než k důkazům při policejní práci, píše list. Politikové se také snaží upravit politickou odpovědnost. Toto téma rozvířil nedávný případ Vlasty Parkanové, které je vytýkáno, že nezadala odborný posudek při nákupu letadel CASA. Řeší se obvinění z politického rozhodnutí a imunita, řekl listu Karel Schwarzenberg z TOP 09.


Manželé Vosykovi vymýšlejí chytré hry pro děti. Hospodářské noviny upozorňují na zajímavý projekt pro počítače a malé tablety. Jde o hru na bázi českého pexesa, která učí malé děti rozeznávat barvy nebo zvířata. Manželé spojili svá zaměstnání učitelky a psycholožky a IT experta, píše deník. Děti mohou barvy, tvary nebo zvířata rozpoznávat ve všech světových jazycích včetně čínštiny nebo jazyka hindu. Pro manžele jsou důležitým zdrojem inspirace jejich děti. Manželé Vosykovi také tvrdí, že jejich hra sice není ojedinělá, ale je velmi propracovaná. Díky licenci také do světa jejich her, které se prodávají po celém světě, vstoupí typicky české pohádkové postavy, píší Hospodářské noviny. Jde například o Křemílka a Vochomůrku, Rákosníčka nebo Štaflíka a Špagetku. Jestli budou v prodeji her pokračovat, se ale teprve ukáže, zdůrazňuje list.


Po dvou letech oprav se otevírají Jižní zahrady Pražského hradu, píše Mladá fronta Dnes. Vrátily se do dob Masaryka, láká list na prohlídku areálu. Kdyby žil architekt Pražského hradu Josip Plečnik, jistě by se tetelil blahem, zahrady totiž navrhl. Rekonstrukce chce dostat areál do původní podoby. Původní podoby se dočkala zdejší vyhlídka z 20. let, řekl listu architekt z Kanceláře prezidenta republiky Zdeněk Lukeš. Rukama restaurátorů prošly i sochařské prvky jako kamenná pyramida, obelisk či zdejší pavilony. Zdeněk Lukeš Mladé frontě Dnes popsal, jak zahrady vypadaly v 80. letech, kdy do nich vešel, byl to prý smutný pohled. Signál k opravám podle něj vzešel z neobvyklé situace - po havárii kanalizace hrozilo, že se zahrady podmáčí a "sesunou."


Zelená úsporám 2 má přinést prosperitu v čase krize. Píše to deník E15. Jak zdůrazňuje, dobře nastavený program energetických úspor v budovách by přinesl nejen nižší náklady na energie, ale také nová pracovní místa. Plán má podporu předních ekonomů, například Miroslava Zámečníka. Byl by to krátkodobý prorůstový efekt, domnívá se list. Úřad Tomáše Chalupy - ministerstvo životního prostředí - chce na úspory v budovách věnovat velkou část výnosů z akcií z evropských povolenek, která začnou země EU realizovat do příštího roku. Mělo by jít dokonce o desítky miliard korun, píše deník E15. Ekonomové ale varují před riziky - podle Zámečníka nesmí být výdaje nadměrné.