Přehled tisku

0:00
/
0:00

V Česku má do padesáti let vyrůst až osmnáct nových jaderných reaktorů. Při současném způsobu schvalovacích řízení je ale takový plán podle Hospodářských novin nereálný. Svazu podnikatelů ve stavebnictví navíc soudí, že v současné době ani tolik reaktorů Česko nepotřebuje.

V Česku má do padesáti let vyrůst až osmnáct nových jaderných reaktorů. Při současném způsobu schvalovacích řízení je ale takový plán podle Hospodářských novin nereálný. Svazu podnikatelů ve stavebnictví navíc soudí, že v současné době ani tolik reaktorů Česko nepotřebuje. Navíc podle něj bude mít vláda problémy i s dostavbou dvou bloků v jihočeské jaderné elektrárně Temelín. Se současným systémem povolovacích řízení se totiž nedá počítat s tím, že by se se stavbou dalších bloků Temelína začalo před rokem 2020. Problémy potvrzuje i premiér Petr Nečas. Potíže bude mít vláda nejen na poli jaderné energetiky. Například společnost RWE už definitivně vzdala výstavbu plynové elektrárny v Čelákovicích. Ta se zdržela kvůli odporu místních. S nynějšími cenami plynu navíc není elektrárna rentabilní, píší Hospodářské noviny.


"Úvěrové triky nezhatil ani zákon", čteme v jednom z titulků na úvodní straně Lidových novin. List píše, že rychlá půjčka bez poplatků, možnost odkladu splátek nebo dárek za každou druhou splátku jsou stále častěji lákadly úvěrových firem. Za takovou nabídkou se ale skrývá často trochu jiná realita. Firmy totiž mnohdy používají klamavou reklamu, kterou nedokázal omezit ani zákon o spotřebitelském úvěru platící od ledna letošního roku. Podle něj musí reklama na spotřebitelský úvěr obsahovat hned několik informací, mimo jiné výpůjční úrokovou sazbu nebo celkovou částku splatnou spotřebitelem. A právě takové informace úvěrové společnosti v reklamách často "zapomenout" uvést, nebo uvádějí výhodnější variantu, kterou ale zákazník nakonec nedostane, varují Lidové noviny.


Foto: Free Digital Photos
Deník Právo píše, že v Česku narůstá počet dětí, které mají dluhy. Nejmladšímu je dokonce devět let. Děti se totiž nechávají zlákat obchodními nabídkami cílenými na nezletilé. Využívají je, ale pak neplatí. Dlužníci do osmnácti let sice tvoří jen čtyři procenta z celkového počtu dlužníků, meziročně je to ale skokový nárůst o 200 procent. Celkově jde o tisíce lidí. Mezi nejčastější dluhy patří jednoznačně účty za mobilní telefony a jízda bez platné jízdenky v městské hromadné dopravě. Mobilní operátoři a dopravní podniky nabízejí různé varianty zvýhodněných tarifních programů pro mladistvé a studenty. Navíc dluhy dětí často dospějí až do soudní exekuce, kdy celkové náklady už výrazně převyšují samotný dluh. Exekuce sice nemůže přímo na nezletilé, ale věřitelé si počkají na dosažení plnoletosti. Mnozí hříšníci spoléhají na to, že dluh je po třech letech tzv. soudně promlčen, jenže i poté ho lze vymáhat, neboť pohledávka tím nezanikne, upozorňuje deník Právo.


Za používání elektronické zdravotní knížky by mohli lidé od pojišťoven získat slevu na pojistném. S návrhem přišel ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09), informují Hospodářské noviny. Sleva by mohla být zavedena od konce příštího roku, kdy začne platit nový zákon o pojišťovnách. V novém zákoně se již s některými bonusy počítá. Slevy mají získat například pacienti, kteří chodí na preventivní prohlídky, dodržují léčebný režim nebo jinak dbají o své zdraví. Bonus za využití elektronické zdravotní knížky by se tak stal další podobnou odměnou. "Budeme to ale muset dlouze projednávat, představa, že všichni platíme stejné pojistné, je tady dlouho zakořeněná," sdělil listu ministr Heger. Elektronické zdravotnictví je podle koaliční smlouvy jednou z priorit současné vlády. Elektronická dokumentace umožňuje lepší kontrolu nad tím, kdo jakou léčbu dostává. To například pomáhá zamezit tomu, aby se některá vyšetření zbytečně opakovala. Zdravotní pojišťovny se návrhu nebrání. "Přístup k některým slevám nebo bonusům chceme začít podmiňovat zřízením Karty života příští rok,"řekl deníku ředitel Zdravotní pojišťovny ministerstva vnitra Jaromír Gajdáček. Pojišťovna eviduje základní informace o zdravotním stavu pacienta a prodělané léčbě na takzvané Kartě života již od loňského roku.


Dvaadvacetiletá žena z Brna musí zaplatit dluh, který vznikl, když žila jako sirotek v dětském domově. Opatrovnice za ni tehdy nezaplatila poplatek za odpad a úřady po letech začaly peníze vymáhat. Žena, která žije z částečného invalidního důchodu, má zaplatit 5000 korun, informuje deník Právo. Jako dívka žijící v dětském domově byli přitom ona i její zákonný zástupce po celou dobu snadno dohledatelní, píše deník. Úředníci brněnského magistrátu listu řekli, že praxe vymáhání poplatků vychází ze zákona a nemohou s ní nic dělat. Zákon nerozlišuje, jestli za nedoplatek může člověk sám, nebo jeho rodiče či opatrovník. "Pokud se domníváte, že právní úprava o poplatku by měla být změněna, doporučuji se obrátit se s případným návrhem na zákonodárce,"řekl listu šéf magistrátního odboru životního prostředí Martin Vaněček. Prominout dluh prý úřad nemůže, zapovídá to městská vyhláška.


Nevěřili byste, co všechno se dá vyčíst z popelnic. Redaktoři Mladé fronty Dnes analyzovali obsah českých popelnic. Potvrdilo se, že Češi právem zaujímají první místo v Evropě v třídění PET lahví. Zjistili také například, že v Praze si lidé potrpí na dražší potraviny než obyvatelé vesnice. Tam v popelnici spíš než obal od dražšího džusu najdete prázdnou vepřovou konzervu. Nejlépe z testu třídění vyšly Hustopeče nad Bečvou. Mají totiž speciální systém svozu, založený na barevných pytlích a finanční motivaci. Ročně tak vyprodukují méně než 100 kilogramů odpadu na osobu. To je třikrát méně než celorepublikový průměr, píšeMladá fronta Dnes.


Josef Bican,  foto: archiv Slavia Praha
Až půjdou fanoušci kolem fotbalového stadionu pražské Slavie v Edenu, neuvidí na něm obří fotografii slavného kanonýra Josefa "Pepi" Bicana. Vedení Slavie přijalo požadavek rodiny, která si nepřála spojovat jméno fotbalové legendy se současným vedením červenobílých. Zástupci Slavie se nejprve snažili s Ivanem a Jarmilou Bicanovými domluvit, aby mohl portrét slavného hráče na průčelí Synot Tip Areny v Edenu zůstat, ale neúspěšně. Vadí jim především nový majitel Slavie a bývalý ministr dopravy Aleš Řebíček, jeho bratr Adam, který je členem představenstva, a generální ředitel Miroslav Platil. "Kdybych to neudělal, ponechá se bratrům Řebíčkům, Platilovi a všem jejich kamarádíčkům další čas a to nebude čas na zlepšení. Spíš na předání do rukou dalších, kteří by zase vytvořili představu, že Slavia půjde nahoru. A opět to budou lži, pololži a nepravdy," komentoval Bicanův syn svůj požadavek v rozhovoru pro Lidové noviny. Kdyby se vedení Slavie nerozhodlo fotografii sundat, obrátil by se Ivan Bican na soud. "Jsem rád, protože v Česku to chodí tak, že se nikdo nikoho nebojí a všechno nakonec skončí dlouhými soudními procesy,"řekl syn legendárního kanonýra Lidovým novinám.