Přehled tisku

Foto: ČTK
0:00
/
0:00

Slavnostní odhalení pomníku amerického prezidenta Woodrow Wilsona ve Vrchlického sadech v Praze se věnují všechny celostátní deníky.

Foto: ČTK
Slavnostní odhalení pomníku amerického prezidenta Woodrow Wilsona ve Vrchlického sadech v Praze se věnují všechny celostátní deníky. Mladá Fronta Dnes událost popisuje jako setkání tří různých prezidentů - Václava Havla, Václava Klause a Woodrow Wilsona. Deník Právo v této souvislosti komentuje, že prezidenti Havel a Klaus se běžně nepotkávají. I když oba stáli na akci několik metrů od sebe, v osobním kontaktu se minuli. Odhalení 3,5 metru bronzové sochy se kromě bývalého a současného českého prezidenta zúčastnila řada osobností, mezi nimiž nechyběla bývala ministryně zahraničních věcí Spojených států amerických Madeleine Albright a současný americký velvyslanec v Praze Norman Eisen. Prezident Klaus i zástupci americké strany označili pomník za symbol dlouholetého partnerství mezi Českou republikou a Spojenými státy. Lidové Noviny dále doplňují, že původní pomník byl u hlavního, tehdy Wilsonova nádraží vztyčen v roce 1928. Sochu Albína Poláška zničili v roce 1941 nacisté a materiál použili k výrobě kanonů pro wermacht.


Foto: Vangelis Thomaidis,  freeimages
"Prodejci léků chtějí mediky učit etiku" - takový je titulek článku v Hospodářských novinách. Návrh vlastního semináře o vztahu mezi medicínou a průmyslem nedávno předložila asociace farmaceutických firem děkanům lékařských fakult. Výuka by měla být postavena jako jednosemestrální volitelný předmět, kde se budoucí lékaři dozvědí třeba to, jak blízko k tělu si mají prodejce léků pustit. Hospodářské noviny totiž upozorňují, že spolupráce lékařů v s prodejci léčiv nemá v Česku příliš dobrou pověst. Přináší také informace o eticky sporných momentech z pohledu firem, jako například zda vzít či nevzít dárek, zda přijmout dražší knihu nebo zda přijmout pohostinnost, která není poskytnuta v souvislosti s pracovními aktivitami. Asociace inovativního farmaceutického průmyslu slibuje, že půjde o dobře připravený a nestranný výklad. Ředitel asociace Jakub Dvořáček dodává: "Přednášet by zřejmě chodili naši právníci a soustředili by se přitom hlavně na legislativu a na to, jak je reklama ve zdravotnictví dnes v Česku upravena". Školy nápad na nový předmět vítají, musí však být podle děkanů zaručena nezávislost.


Mladá fronta Dnes přináší informaci o tom, že ministerstvo zdravotnictví České republiky chce do konce letošího roku připravit novelu zákona o návykových látkách, na jejímž základě se konopí převede ze seznamu zakázaných látek mezi léčiva. Pro pacienty, kterým pomáhá, bude konopí k dispozici na recept v lékárnách. Lékaři a úředníci zatím řeší, zda je pro stát levnější dovézt konopí ze zahraničí, nebo jej vypěstovat v Čechách a následně distribuovat do lékáren. "Jsem zastáncem modelu začít konopí dovážet, například z Holandska. Už kvůli tomu, že než by se připravil plán, jak jej pěstovat u nás, tak to potrvá roky. Pacientům by se tak zbytečně oddálil přístup k léčivu,"říká Martin Beneš ze Státního ústavu pro kontrolu léčiv. Další variantou je vydání licence k pěstování soukromým firmám, stát musí ovšem dohlížet na to, aby se konopí určené pacientům nedostalo na černý trh.


České dráhy zlevnily jízdné až o třicet procent na trati Praha-Ostrava. Odpověděly tak na nástup konkurenčních vlaků RegioJet na této trati. Informují o tom Lidové Noviny. Žluté vlaky RegioJet vyjely z Ostravy do Prahy poprvé v pondělí 26. září za 420 korun oproti ceně jízdenky českých drah za 438 korun. O týden později státní dopravce snížil základní cenu na 295 korun. České dráhy při zlevnění oznámily, že v některých případech jsou slevy jen dočasné, navíc v prosinci ceny jízdného zvednou kvůli ledovému výšení DPH z deseti na 14 procent. Na snížení jízdného Českých drah reagoval antimonopolní úřad a zahájil šetření cen na trati Praha-Ostrava.


Novým ministrem zemědělství bude bývalý středočeský hejtman a ministr dopravy Petr Bendl (ODS). Premiér Petr Nečas tím podle Mladé fronty Dnes fakticky potvrdil, že odvolání bývalého ministra zemědělství Ivana Fuksy mělo politický podtext. Upozorňuje, že Fuksa i Bendl patří do středočeské ODS, která jako jediná nestojí za premiérem. Středočeskou organizaci drží nejhlasitější Nečasův kritik, bývalý předseda klubu ODS Petr Tluchoř. „Nečas doufá, že jmenování Bendla posílí jeho pozici ve středních Čechách a pomůže mu udržet pozici tamního předsedy. Tím by se pak posílil i Nečas, protože by se část členů od Tluchoře odvrátila," cituje Mladá fronta Dnes vysoce postavený zdroj z ODS. Deník dodává, že exministr Fuksa není jediný, kdo pocítil nepřízeň premiéra Nečase. O funkci totiž přišli i další neloajální členové ODS.


Foto: David Playford / Stock.XCHNG
Deník Právo píše o Češích, kteří nezvládají své dluhy. Za uplynulých devět měsíců bylo vyhlášeno přes osm tisíc osobních bankrotů, nejvíce v Ústeckém a Moravskoslezském kraji. V meziročním srovnání se podle Czech Credit Bureau jedná o 93procentní nárůst počtu osobních bankrotů lidí, kteří nepodnikají. "V následujících měsících očekáváme pokračující růst počtu insolventních návrhů a žádostí o oddlužení u spotřebitelů," uvedla společnost Creditreform. Osobní bankrot znamená žít pět let z existenčního minima a veškeré výdělky je nutné posílat věřitelům. Za to soud může odpustit až 70 procent dluhů. Právo upřesňuje, že v září letošního roku požádalo soudy o oddlužení přes 1400 osob, přičemž soudy vyhověly téměř 900 žádostem.


Foto: Evropská komise
Příloha Servis Lidových novin se věnuje možnému využití aktivních seniorů v dobrovolnické práci. Výhodou starších lidí jsou jejich životní zkušenosti, nadhled, časová flexibilita a silná motivace být užitečný pro druhé. Senioři se mohou zapojit jako účastníci a spolutvůrci nejrůznějších aktivit. Například nadační fond Veselý senior v článku představuje svůj mezigenerační projekt s názvem Burza vzájemné pomoci. "Zapojit se může každý, podle svých potřeb. Někdo může učit angličtinu a jiný ruční práce, ale užitečný může být kdokoliv,"říká spoluzakladatelka nadačního fondu Lenka Kopecká. Jedním z mnoha nápadů, který Burza vzájemné pomoci pomohla uskutečnit, je i setkávání seniorů s dětmi z dětských domovů. Bronislava Hilliová, ředitelka obecně prospěšné společnosti Elpida, v rozhovoru pro Lidové noviny popisuje další aktivity, jako například internetovou seznamku pro seniory nebo seznamování rodin s adoptivními babičkami a dědečky. Hilliová dodává, že o tento druh seznámení je velký zájem: "Impulzem pro nás byly mladé rodiny s dětmi, které z nějakého důvodu postrádají prarodiče pro své děti a uvědomují si, že kontakt dítěte s babičkou nebo dědečkem je nenahraditelný.Takto snadno mohou najít "adoptivní" rodinu a užít si "vnoučata" a jejich objevování světa", konstatuje Hilliová. Budoucí dobrovolníci si mohou najít svou vlastní organizaci, ve které by chtěli pomáhat. Na webových stránkách Národního dobrovolnického centra Hestia mohou vyplnit dotazník a najít tak organizaci, s níž si budoucí dobrovolníci budou vyhovovat.


Jaromír Jágr se po třech letech chystá na svůj první zápas v NHL. Deník Sport připomíná, že Jágra hned na úvod čeká ostře sledovaný zápas jeho klubu Philadelphia Flyers proti posledním vítězům Stanley Cupu, týmu Boston Bruins. Jaromír Jágr komentoval vysoká očekávání jeho angažmá slovy: "Laťku mám pořád stejnou, nezvedal jsem si ji. Ale jestli někdo jiný čeká něco víc? To neřeším. Jsem tady, abych pomohl mužstvu, nic víc." Zápas se hraje v pátek v 1:00 SEČ.