Přehled tisku

Foto: ČTK
0:00
/
0:00

Deník Právo komentuje sociální napětí v severních Čechách. V nedělním vysílání České televize se k událostem vyjádřil ministr zahraničí Karel Schwarzenberg a za největší chybu označil "posledních dvacet let".

Foto: ČTK
Deník Právo komentuje sociální napětí v severních Čechách. V nedělním vysílání České televize se k událostem vyjádřil ministr zahraničí Karel Schwarzenberg a za největší chybu označil "posledních dvacet let". Podle jeho zkušenosti tu v 80. letech minulého století bydleli Romové roztroušeně. Pak ale přišla možnost s pozemky obchodovat a spekulanti začali vystěhovávat Romy do ghett. Podle Schwarzenberga neexistují dnes problémy tam, kde Romové zůstali v původních příbytcích a dostali práci. Podle deníku je to přesný popis problému: "posledních dvacet let, svobodné podnikání a dominance zisku nad společenským zájmem. Sociální diferenciace společnosti a ghettoizace nejslabších. Výbuch." Podle autora článku by bylo řešením zrušit ghetta a zabránit vzniku nových. Deník ale připomíná také názor premiéra Petra Nečase, že "tam kde je soukromé vlastnictví bytového fondu, má vláda velmi omezené možnosti to řešit." Podle autora článku je názor premiéra, že pro všechny musí platit stejná pravidla bez ohledu na jejich etnický původ, "lísáním do přízně hnědnoucím davům."

Foto: ČTK
Situaci ve Šluknovském výběžku komentují také Lidové noviny. "Politici si nevědí se šluknovskou situací rady. Vláda povolala policejní posily, čímž zabránila nejhoršímu - fyzickému násilí. Premiér tvrdí, píše deník, že policejní posily zůstanou na místě, dokud bude potřeba, přičemž si nemůže být jist, zda to nebude do konce volebního období." Podle Lidových novin se premiér "ohání Agenturou pro sociální začleňování téměř jako všelékem, avšak lidé z terénu vidí tuhle vládní agenturu jako bezmocnou instituci, které sice nechybí vůle, ale víceméně jen bezmocně přihlíží."


Mladá fronta Dnes komentuje volbu nového ředitele veřejnoprávní České televize. "Kandidátů dost, rada české televize má svá kritéria, politické zákulisí své představy a šíbři dlouhé prsty." Autor lobbuje za jednoho z přihlášených kandidátů Fera Feniče. Představy podle autora každý umí rozvést do sta stran. "Je jeden z kandidátů, který ta slova předvedl v praxi. Fero Fenič a jeho Febio. Soukromá firma, kulturní, nápaditá, tvořívá, s programem, jako by byla veřejnoprávní. A řízená bystře, hospodárně, jako by byla soukromá, což jest. veřejnoprávnost a kulturnost, to není nutně nuda a bystré řízení soukromníkovo kulturu ničit nemusí. To je poučení z Febia věrohodnější než sto stránek projektu... Rada ČT nemusí věštit z předložených projektů, má před očima dlouholetou praxi," uzavírá Mladá fronta Dnes.


Foto: ČTK
Společnost Inženýring dopravních staveb, správce stavby pražského tunelu Blanka, nemůže doložit, za co si účtuje 4 miliardy korun. Vyplývá to z utajované právní analýzy kanceláře White&Case, kterou si nechal vypracovat magistrát, píšou ve svém úterním vydání Hospodářské noviny. Celkové náklady na stavbu zatím nejsou známy; město je zveřejní koncem září. Cena tunelu se však odhaduje na 38 miliard korun. Podle listu se Praha pokusí na základě nejnovějšího auditu cenu snížit. "Analýza konstatuje některá závažná zjištění, která potřebujeme s dodavateli projednat a vyřešit. A je pravda, že město nemá některá zjištění podložena dokumenty,"řekla Hospodářským novinám mluvčí magistrátu Tereza Krásenská.


Poradenská firma KPMG chce během příštích tří let přesunout 180 pracovních míst z Německa do České republiky. Podle německého deníku Tagesspiegel má firma z Berlína do Prahy přesunout oddělení lidských zdrojů a finančních služeb. Informuje o tom deník E15. KPMG je celosvětová síť poradenských společností poskytujících služby v oblasti auditu, daní a poradenství. V Německu zaměstnává 9000 lidí na více než 20 místech. Jedno z největších z nich sídlí v Berlíně.