Přehled tisku

0:00
/
0:00

Mladá fronta Dnes komentuje fakt, že ministři za TOP 09 se neúčastní jednání vlády: "Za vlády dr. Husáka byla v jedné vinárně veliká rvačka. Vedl ji dvoumetrový obr sochař Humprecht. Přijeli esenbáci, jeden normální, druhý mimořádně maličký. Obr sochař lapil toho maličkého a vyhodil ho z vinárny s výkřikem: platím celé daně, chci celého policajta. Vyhověli mu, přišel celý policajt a obr dostal celé dva roky. Já také platím celé daně."

Ministr financí Miroslav Kalousek
Mladá fronta Dnes komentuje fakt, že ministři za TOP 09 se neúčastní jednání vlády: "Za vlády dr. Husáka byla v jedné vinárně veliká rvačka. Vedl ji dvoumetrový obr sochař Humprecht. Přijeli esenbáci, jeden normální, druhý mimořádně maličký. Obr sochař lapil toho maličkého a vyhodil ho z vinárny s výkřikem: platím celé daně, chci celého policajta. Vyhověli mu, přišel celý policajt a obr dostal celé dva roky. Já také platím celé daně," píše komentátor, "vládu však celou nemám. Čtvrtina sedí doma. Závěr je jasný: od nyní platím daně o čtvrtinu menší. Jen magor vyhodí celé daně za necelou vládu. V divadle, když na jeviště nepřijdou někteří herci, také dostanete slevu... Kalousek je ministr financí, musí to pochopit. Nedodal do vlády dost ministrů, mám na slevu nárok."


Prezident Václav Klaus
Deník Puvažuje o strategii politika Václava Klause. Připomíná, že ve funkci prezidenta republiky už Klaus v minulosti několikrát hodil záchranné lano Nečasovu kabinetu. Jenže poměry se od minulých šarvátek posunuly a Klaus má důvody k taktizování. "Klaus si může vybrat, jestli prodlouží agónii tříbarevného kabinetu, či jej nechá padnout, otevře cestu k vládě levice a proti ní se po roce 2013, kdy mu vyprší mandát, pokusí vystavět čerstvou pravicovou alternativu. Důležitý je přesný odhad: hodily by se Klausovi k dobývání Strakovy akademie volby 2014 (pokud by doběhlo celé toto volební období), nebo až volby 2017 (v případě, že by lidé šli mimořádně k urnám už příští rok?"


Vít Bárta
"Víta Bártu a Jaroslava Škárku bude s největší pravděpodobností vyšetřovat policie," píše stejný deník. "Policie bude stát před jednoduchou, ale důležitou zkouškou." S odkazem na politické případy posledních let komentátor Práva tvrdí: policie buď politickou korupci nevidí nebo nechce vidět. "Teď poslanci vydají dva muže. Škárka říká: Bárta mi dal úplatek. Bárta říká: Škárka lže a křivě mě obviňuje. Buď lže jeden, nebo druhý. Nejméně jeden je lump. zajímavé bude sledovat, zda policisté dokážou říct, který z nich. Nebo najdou nějakou třetí nebo čtvrtou možnost?"


Stát chce v posledním kvartále letošního roku vydat první emisi dluhopisů, které budou určeny domácnostem. Právu to řekl ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09). Emise bude mít hodnotu deseti miliard korun, doba splatnosti má být rok a pět až šest let. Podle ministra by měly být dluhopisy úročeny výhodněji než některé bankovní termínované či spořicí účty. "Pevně doufám, že se nám podaří v posledním kvartále tohoto roku udělat pilotní projekt v řádu deseti miliard korun,"řekl listu Kalousek. Bez dalších podrobností dodal, že investice do státních dluhopisů by měla být kvůli úročení pro lidi atraktivnější. "Není ale samozřejmě úkolem státního dluhopisu vrhnout na finanční trh bezkonkurenční produkt," upozornil ministr. Na minulé aukci stát prodával šestileté dluhopisy zahraničním investorům s výnosem kolem tří procent ročně. Kalousek je přesvědčen, že zájem občanů bude velký.


Na jízdném zdarma pro děti do 15 let a pro seniory nad 65 let bude Praha ročně tratit zhruba 35 milionů korun. Píšou to páteční Lidové noviny. Odborníci ze společnosti Ropid, která organizuje pražskou městskou hromadnou dopravu, spočítali, že ztrátu nevyváží ani zdražení jízdenek pro jiné cestující, které platí od počátku července. Experti předpokládají, že odhady ztrát za neplatící děti a seniory se mohou po začátku školního roku změnit. Na zdražení jízdenek město vydělá ročně 205 milionů korun, ztráta za jízdné zdarma pro vybrané věkové skupiny by měla činit 240 milionů korun. "Znamená to, že ve výsledku bude město tratit zhruba 35 milionů korun ročně," řekl Filip Drápal z Ropidu.