Přehled tisku

Václav Klaus et Ladislav Bátora, photo: www.parlamentnilisty.cz
0:00
/
0:00

Deník Mladá fronta Dnes upozorňuje, že v blízkém okolí prezidenta republiky Václava Klause se pohybuje další člověk podporující ultrapravici.

Václav Klaus  (vlevo) a Ladislav Bátora,  foto: Parlamentní listy
Deník Mladá fronta Dnes upozorňuje, že v blízkém okolí prezidenta republiky Václava Klause se pohybuje další člověk podporující ultrapravici. "Poté, co se prezident Václav Klaus zastal bývalého volebního lídra rasistické Národní strany Ladislava Bátory, přijal na Pražském hradě i Františka Červenku - někdejšího šéfa ultrapravicového Národního sjednocení. Červenka se v minulosti účastnil neonacistických srazů." Deník píše, že Klaus přijal Červenku coby gratulanta ke svým sedmdesátým narozeninám. Červenka přišel na Hrad v doprovodu Ladislava Bátory, který je v současnosti ředitelem personálního odboru ministerstva školství, a dalších tří členů nacionalistické a euroskeptické Akce D.O.S.T., kterou Klaus podporuje. "Setkání s prezidentem trvalo bezmála půldruhé hodiny a zúčastnil se ho i prezidentův tajemník Ladislav Jakl," cituje deník ze serveru blízkého Hradu Prvnizpravy.cz. A pokračuje: "V následné diskusi pan prezident především ocenil snahu Akce D.O.S.T. spojovat trvale či ad hoc různé subjekty na základě shody zájmů přinejmenším ve dvou oblastech - ochrana občanských svobod a hájení státní suverenity." Server připojil i společnou fotku s prezidentem. "Klausovi spolupracovníci nevidí ve složení gratulantů problém," píše deník.


Foto: archiv Radia Praha
Nový návrh státního rozpočtu, který počítá se sjednocením sazby DPH na 19 procent, by zajistil víc peněz pro ministerstvo dopravy. Informují o tom Lidové noviny, které mají návrh k dispozici. Ministerstvo by z rozpočtu dostalo 30,6 miliardy korun namísto letošních 21,6 miliardy. Do dopravy by tak stát investoval celkových 43 miliard korun. Koalice se ale na tom zatím nedohodla. Sjednocením by zdražila voda, potraviny, MHD či kultura. Ministr financí Miroslav Kalousek v návrhu, který v pondělí předložil K9, počítá s tím, že by se sjednocením DPH už v příštím roce snižoval deficit "ambiciózněji". Devatenáctiprocentní DPH podle návrhu státní kase vynese 22 miliard korun navíc. Místo původně zamýšlených 3,5 procenta by tak deficit klesl na 3,2 procenta. Schodek v příštím roce by činil 95 miliard namísto nyní plánovaných 105 miliard korun, informují Lidové noviny.


Deník Právo se zamýšlí nad politickým vývojem v Česku obecně: "Kdysi nadatlovali do policejního protokolu: 'Rodinná bitka začala poté, když dcera představila svého nastávajícího a babička utrousila: To vás Pámbu trestá, že se nemodlíte.' Přemýšlím o tom celý první rok Nečasovy vlády, kterou do Strakovky pustil nejateističtější národ Evropy..." uvažuje komentátor. "Kde jinde mají ministra dopravy (teď už bývalého), jemuž byl odebrán řidičský průkaz za závažný přestupek? Kde mají (téhož) 'protikorupčního' stranického lídra podezřelého z korupčního jednání? Nebo ministra životního prostředí, za nějž se kácí v národním parku bez povolení? Ministra kultury, který schválil demolici historicky cenného domu? Ministra financí, který systematicky odčerpává z občanské společnosti právě finance a podvazuje ekonomiku? Anebo ministra práce a sociálních věcí, jenž by rád práci změnil v hadr na holi a sociální politiku v tygry číhající u napajedel?" Komentátor připomíná nedělní televizní vystoupení ministra zemědělství Ivana Fuksy, který před kamerou přímočaře odpověděl na otázku, proč raději vláda obírá chudé a ne bohaté. 'Pokud zvýšíme korporátní daně nebo daně vysokopříjmovým skupinám, tak ty svou daňovou povinnost převedou do jiného státu,' cituje ministra deník a uzavírá otázkou, proč to společnost klidně trpí: "Pámbu nás netrestá. Připadají-li nám poměry nevyhnutelné a normální, trestáme se sami."


Vadný filtr v narkotizačním přístroji byl zřejmě příčinou úmrtí šedesátiletého pacienta po operaci kýly v liberecké nemocnici. Podle deníku Právo to vyplývá z prvních výsledků šetření policie, Státního ústavu pro kontrolu léčiv a výrobce narkotizačního přístroje Fabius GS, firmy Dräger Medical. Jejich závěry prý směřují k tomu, že nemocnice zanedbala údržbu filtru. Ten má být podle oborníků vyměněn po operaci každého pacienta, nejdéle každý den. Pokud není filtr dostatečně průchodný, pacienti v narkóze nemají dost kyslíku a může u nich dojít i k trvalému poškození mozku. Šedesátiletý pacient zemřel po operaci tříselné kýly s příznaky masívní plicní embolie. Policie a SÚKL nyní prověřují, jestli byl filtr vyměňován pravidelně. Podle Práva ovšem personál nemocnice kontaktoval v den operace servisní techniky přístroje s tím, že filtr dostatečně nefunguje. Po dohodě s technikem měl personál funkčnost filtru vyzkoušet na umělé plíci, což se však zřejmě nestalo. Když potom u pacienta nastala kvůli neprůchodnému filtru dechová zástava, anestezioložka ji nezaznamenala a zpočátku vůbec nereagovala na pokles kyslíku v krvi.


Foto: Armáda ČR
Více než 200 vojáků, kteří pracují s výbušninami, půjde do výsluhy déle, než původně plánovali, nebo s menší rentou. Důvodem je chybný výklad vyhlášky z roku 2008. Podle nových pravidel mají totiž nárok na zvýhodněný zápočet jen ti, pro které práce s výbušninami tvoří více než polovinu pracovní náplně. Renta by tak mohla být snížena zpětně i těm, jež od roku 2008 svlékli uniformu, píšou Lidové noviny. Armáda dosud jako kompenzaci za práci s výbušninami přičítala za každý odsloužený rok šest měsíců k dobru a díky tomu pobírali vojáci vyšší výsluhu. Situace se ale nyní změnila. "Z původně 350 vojáků zůstane zvýhodněný zápočet pro 140,"řekla deníku Jana Růžičková z generálního štábu. Roky navíc armáda nechá jen těm, kteří s výbušninou přímo pracují a tvoří to více než polovinu jejich náplně. Vojáci to cítí jako křivdu. Podle nich s nebezpečnými zařízeními pracuje mnohem více lidí, než jich teď dosáhne na výhodnější zápočet. "Nebude například náležet velitelům rot a čet, kteří řídí činnost svých podřízených při práci s výbušninami. Tedy těm specialistům, na jejichž bedrech leží bezpečnost našich vojáků v Afghánistánu,"řekl deníku jeden z ženistů.