Přehled tisku

Leoš Heger diskutuje s předsedou ČMKOS Jaroslavem Zavadilem, foto: ČTK
0:00
/
0:00

Deník Právo komentuje úterní protest odborářů proti zdravotnické reformě. Když mezi ně ministr zdravotnictví Leoš Heger vyšel, aby s nimi diskutoval, zavalila ho jen vlna pískotu, nadávek a vulgarismů. "Těžko ale mohl předpokládat, že s náladou, která mezi nimi panuje, ho vyslechnou v tichu a pak s ním ještě budou uvážlivě debatovat. Vulgarity z úst účastníků happeningu svědčí o jejich bezmocnosti a neschopnosti dosáhnout čehokoli."

Leoš Heger diskutuje s předsedou ČMKOS Jaroslavem Zavadilem,  foto: ČTK
Deník Právo komentuje úterní protest odborářů proti zdravotnické reformě. Když mezi ně ministr zdravotnictví Leoš Heger vyšel, aby s nimi diskutoval, zavalila ho jen vlna pískotu, nadávek a vulgarismů. "Těžko ale mohl předpokládat, že s náladou, která mezi nimi panuje, ho vyslechnou v tichu a pak s ním ještě budou uvážlivě debatovat. Vulgarity z úst účastníků happeningu svědčí o jejich bezmocnosti a neschopnosti dosáhnout čehokoli." Podle deníku použil ministr Heger záměrně stejnou metodu, jako nedávno jeho stranický kolega ministr financí Miroslav Kalousek: "Přišel mezi lidi, vyvolal téměř naprogramované reakce a pak řekl, že se s nimi mluvit nedá. Kalousek v úterý metodu zopakoval." Podobné dusno podle Práva panovalo i ve sněmovně, kde koalice prosazovala zdravotnické zákony.


Leoš Heger při jednání Poslanecké sněmovny,  foto: ČTK
K úterní demonstraci se vyjadřují také Hospodářské noviny. Autor sice vidí v prostestech vnitřní rozpory, v zásadě ale tvrdí, že ministr zdravotnictví dává navrhovanou reformou "odborářům do ruky klacek s návodem, jak ho mají majznout po hlavě." Podle komentátora je zdravotnická reforma symbolem všeho, co je na této vládě špatně: "Kombinaci dobrý záměr - mizerné provedení - prezentační propadák, která představuje trojjedinou konstantu aktivit vládních reformníků, sotvakde uvidíme v tak krystalické podobě. Kdyby přui sledování kroků této vlády nebyl rozum už dávno v trapu, zůstal by člověk nad některými hegerovými kroky v údivu stát. Proč třeba ministr opakuje chybu bývalého ministra zdravotnictví Tomáše Julínka a začíná reformu zvýšením poplatků za den v nemocnici? Proč je zvýšení poplatků ze 60 na 100 korun plošné a o jejich zmírnění se chce ministr bavit až dodatečně? A proč zároveň není ve sněmovně novela zákona o hmotné nouzi, která by zabránila tomu, aby třeba důchodce, který se znenadání ocitne na delší čas v nemocnici, neměl kvůli poplatkům na nájem." Přesto je podle Hospodářských novin reforma v základním záměru správná.


Ladislav Bátora
Ministr školství Josef Dobeš jmenuje ekonomického poradce Ladislava Bátoru ředitelem personálního odboru. Informují o tom dnešní Lidové noviny. Bátora byl kandidátem nacionalistické Národní strany ve volbách do sněmovny. Proti jeho působení na ministerstvu se vyslovili někteří politici a neziskové organizace. Bátory se už dřív zastal prezident Václav Klaus. "Bude řešit další snižování počtu zaměstnanců a audit budov, které rezort využívá,"řekl listu Dobeš. Ministr si jej za poradce vybral v dubnu na doporučení prezidentova poradce Petra Hájka. "Poradce má větší volnost v názorech než ředitel odboru. Po zkušenostech, které mám odtud i z minulosti, tak poradce přináší návrhy, a to třeba i neotřelé. Kdežto ředitel odboru je výkonný pracovník se vším všudy," uvedl Bátora. Bátora je předsedou konzervativní iniciativy D.O.S.T. V roce 2006 byl lídrem kandidátky krajně pravicové Národní strany na Vysočině. I když kandidoval jako nestraník, podle kritiků musel postoje a myšlenky strany uznávat. Strana, která už neexistuje, se stavěla proti cizincům a Romům.


Vláda musí v příštím roce ušetřit 30 miliard korun, aby dodržela deficit ve výši 105 miliard korun. Vyplývá to z návrhu rozpočtu pro rok 2012, informují Hospodářské noviny. Doposud se přitom mluvilo o škrtech ve výši zhruba 20 miliard korun. Aktuální návrh podle deníku počítá se snížením výdajů všech ministerstev o 5,3 procenta. "Nejedná se o konečný návrh. Ještě to projedná porada ekonomických ministrů,"řekl ministr financí Miroslav Kalousek. Dokument ani ministr konkrétně neuvádí, čeho by se měly škrty na ministerstvech dotknout. "Existují prostě agendy, které jsou drahé, nejsou potřebné a nejsou ze zákona povinné," uvedl ministr. V roce 2012 by se tak mělo ušetřit 15,6 miliardy korun. Další finance chce ministerstvo ušetřit na stavbě dálnic a také na železnicích. Ministerstvo dopravy tak podle návrhu nedostane navíc slibovaných 14 miliard korun na dálnice. Regionálním železnicím ministr škrtne 653 milionů korun, informují Hospodářské noviny.


Lidové noviny komentují aktivity umělecké skupiny, která si říká Ztohoven. Její právní zástupce Michal Novotný oznámil, že Ztohoven se bude po policii domáhat omluvy za zničení svého díla - objektu, který obsahoval občanské průkazy umělců s pozměněnými fotografiemi. Toto dílo bylo vystaveno loni v rámci expozice Občan K. Policie jim průkazy loni v červnu zabavila a zkoumala, zda jsou pravé. Přitom však bylo podle právního zástupce umělců vinou nesprávného úředního postupu dílo zničeno a není ho již možné uvést do původního stavu, jak umělci požadovali. Lidové noviny se domnívají, že postoj umělců je pouhá póza: "Členové Ztohoven si vyměnili identity nikoliv na fabulovaných, nýbrž na pravých dokumentech patřících státu. A fakt, že občanský průkaz či cestovní pas státu patří, vyplývá ze zákona. Že policie zarazila výstavu Občan K. s arogancí a zbytečně si hrála na akční film? To by podepsalo dost lidí. Ale že byl její postup nezákonný, jak tvrdí advokát Ztohoven? Drží-li se skupina tak puntičkářské pózy, měla by zároveň přiznat, že nezákonná je i fabulace identity na státním dokladu," uvádějí Lidové noviny.