Přehled tisku

Foto: ČTK
0:00
/
0:00

Informace a komentáře týkající se úterního sněmovního hlasování o vyjádření nedůvěry vládě premiéra Petra Nečase dominují všem českým deníkům. Ať už na to máme jakýkoli názor, kabinet Petra Nečase přežil a podle Mladé fronty Dnes mu teď jeho šéf dává 9 týdnů na přežití.

Petr Nečas  (vlevo) a Vít Brta,  foto: ČTK
Informace a komentáře týkající se úterního sněmovního hlasování o vyjádření nedůvěry vládě premiéra Petra Nečase dominují všem českým deníkům. Ať už na to máme jakýkoli názor, kabinet Petra Nečase přežil a podle Mladé fronty Dnes mu teď jeho šéf dává 9 týdnů na přežití. Nůž na krku má podle listu pět ministrů, kteří by měli do června předložit důležité reformní zákony. Pokud to nestihnou, novely nebudou moci platit od prvního ledna 2012. Pod tlakem tak jsou ministři zdravotnictví, financí, spravedlnosti, vnitra a práce a sociálních věcí. Pokud neuspějí, vláda nejspíš padne, píše se v Mladé frontě Dnes.


Zleva Karel Schwarzenberg,  Petr Nečas a Radek John,  foto: ČTK
Příležitost pro exhibici - jinak se hlasování o vyslovení nedůvěry vládě dá nazvat jen stěží, zdůrazňuje autor Sloupku Lidových novin. Vláda i opozice věděly, jak to dopadne. A tak se exhibovalo, předsedovi vlády razantní tón slušel, opoziční vůdce Sobotka zas image účetního překonával s obtížemi. Na nepovedených a jiných vtipech by nebylo co zaznamenávat, kdyby se ve spektru protivládních výpadů jasně neukazoval jako hlavní problém vlády její nejmenší člen Věci veřejné/ABL. Z obecního trouby Radka Johna si dělal legraci snad úplně každý, vážnější je, že mnozí kritizovali (i za pomoci citátů koaličních předsedů) Věci veřejné jako nebezpečnou, nestandardní a nečitelnou pseudostranu. Výpady proti obálkám "za věrnost" či najímání lidí firmou ABL na to, aby předstírali, že jsou státními úředníky pracujícími v zájmu celku, se též vyskytly a překročily hranici povinného opozičního remcání. Véčkaři byli otloukánkem a dlužno říci, že právem. A hrozí, že jim zůstanou i nadále... ODS i TOP 09 si musejí být vědomy faktu, že za véčkařskou aroganci platí a budou platit čím dál víc, uzavírá autor Sloupku Lidových novin.


Bohuslav Sobotka,  foto: ČTK
Jako kdyby Kristýna Kočí nabízela kurz pravdomluvnosti a politické prozíravosti. Nebo těžařský koncern BP ochranu fauny a flóry v oceánech, píše autor 99 slov Hospodářských novin a pokračuje: Do tohoto výčtu by se hodil i Miroslav Machiavelli Kalousek jako symbol politické naivity, Sazka coby příklad úžasné péče vlastníků o majetek a český fotbal jako všestranný vzor fair play. A dodejme ještě spartakiádního vraha, který inzeruje kurzy zumby pro mladší dorostenky. Nanejvýš takhle věrohodné jsou návrhy na průhledné financování politických stran, které předkládá dlouhodobý místopředseda a nyní už šéf ČSSD bez toho, že by vysvětlil krajně podezřelé financování kampaně před sněmovními volbami. Další člen do klubu: Bohuslav Sobotka - uzavírá autor 99 slov Hospodářských novin.


Vedení kopřivnické automobilky Tatra a její indický akcionář Ravinder Kumar Rishi čelí trestnímu oznámení kvůli podezřele nevýhodným dodávkám autodílů do Indie. Oznámení podal na začátku dubna advokát, někdejší elitní detektiv a bývalý dlouholetý šéf Transparency International Václav Láska, který to potvrdil deníku Právo. Podle něj vznikla Tatrovce škoda ve výši zhruba 270 milion korun. Vedení Tatry obvinění odmítá. Generální ředitel Tatry Ronald Adams deníku Právo sdělil, že o trestním oznámení sice nevěděl, nicméně soudí, že Václav Láska nemá o zmiňovaných dodávkách přesné informace. "Kdyby se na nás před sepisováním oznámení obrátil, mohli jsme mu je poskytnout," uvedl ředitel Adams. Václav Láska trestní oznámení podal v zastoupení klienta, který si z důvodu obavy z pracovněprávní perzekuce ze strany osob, proti nimž oznámení směřuje, přeje zůstat v anonymitě.


Za stejné operace platí zdravotní pojišťovny nemocnicím různé částky, informují na titulní straně Hospodářské noviny. Jako příklad uvádějí srovnání porodu císařským řezem ve dvou pražských nemocnicích- fakultní nemocnici Na Bulovce zaplatí Všeobecná zdravotní pojišťovna více než 25 tisíc korun, fakultní nemocnice v Motole si ale za stejný zákrok účtuje o 10 tisíc více. Podle ministerstva zdravotnictví se tak zbytečně prodražuje akutní péče, a proto chce celý systém sjednotit. Cesta k tomu, aby všechny nemocnice dostávaly za stejný výkon tytéž peníze, však bude dlouhá. Jednotnou tabulku pro konkrétní úkony sice ministerstvo zdravotnictví začalo propočítávat už teď, platit se podle ní ale začne postupně. Celý proces bude zahájen v lednu, skončit má do pěti let. Jestliže by se totiž změna provedla skokově, drahé nemocnice by to mohlo položit, informují Hospodářské noviny.


Foto: Barbora Kmentová
V rámci vyšetřování sebevraždy elitního detektiva protikorupční policie Milana Krále vyšetřuje policejní inspekce podle deníku Právo možné tunelování speciálního fondu určeného na vyplácení informátorů. Podle dobře informovaného zdroje si Milan Král nechal z fondu vyplatit až statisíce korun, i když neměl kontakt s informátory v popisu práce, a čerpání peněz mu schvalovali bývalý šéf protikorupčního útvaru Libor Vrba a exnáměstek Tomáš Krůla, píše deník. Nesrovnalost v čerpání peněz z fondu odhalila kontrola, kterou krátce po svém nástupu do čela útvaru nařídil jeho nový šéf Tomáš Martinec. "Ta zjištění byla natolik závažná, že jsem celou věc předal k dalšímu šetření Inspekci policie,"řekl listu s tím, že další prověřování role vrcholných manažerů útvaru v celé kauze bude plně v její režii. Mluvčí inspekce Radka Sandorová v úterý uvedla, že závěry kontroly doposud na úřad nedorazily. Ze závěrů Martincem nařízené prověrky podle informací deníku vyplývá, že Milan Král peníze z fondu vysával zhruba rok. "Pravidelně čerpal desetitisícové částky, dohromady šla ta suma do statisíců. Většinu žádostí podepisoval ředitel útvaru, část pak jeho náměstek,"řekl deníku Právo pod podmínkou zachování anonymity důvěryhodný zdroj. Inspekce bude muset mimo jiné zjišťovat i to, proč nejvyšší velitelé útvaru Milanu Královi jeho žádosti o peníze podepisovali, a zda kontrolovali, na co je používá.


Orlice Dina s mládětem,  foto: archiv ČSOP Nový Jičín
Podle Mladé fronty Dnes chce dát ministr životního prostředí Tomáš Chalupa vyznamenání samici orla skalního. Orlice Dina, která žije v záchranné stanici v Bartošovicích na severní Moravě, je totiž vynikající adoptivní matkou. Za třicet let už pomohla zachránit přes dvě stovky ptáčat. Kromě orlů běžně vychovává také jestřáby, káňata nebo motáky pochopy. To vše díky extrémně vyvinutému mateřskému pudu. Přitom Dinu, která zachraňuje jiné, život vůbec nešetřil. V roce 1977 našli tuto orlici vážně zraněnou ve Věžkách na Kroměřížsku. "Někdo ji nesmyslně postřelil brokovnicí. Podařilo se ji zachránit, takže neuletí víc než sto metrů. Její návrat do přírody byl tedy už napořád vyloučen," vzpomíná šéf bartošovické stanice Petr Orel. Po nějakém čase zkusili v bartošovické záchranné stanici "podstrčit" Dině mládě dravce, kterém vypadlo u hnízda. Hrozilo samozřejmě, že na ně orlice zaútočí, v lepším případě si ho nebude všímat. Dina je však po několika minutách začala krmit a pečovat o ně. Ochránci tímto pokusem zjistili, že získali náhradní matku, která nerozlišuje druhy a péči poskytuje naprosto spolehlivě, píše Mladá fronta Dnes.