Přehled tisku

Alexandr Vondra
0:00
/
0:00

Ministr Alexandr Vondra je v pasti a i když to jistě považuje za nespravedlivé, mnoho jiných variant než demise mu nezbývá, uvedl v Hospodářských novinách svůj názor Jiří Šídlo.

Alexandr Vondra
Ministr Alexandr Vondra je v pasti a i když to jistě považuje za nespravedlivé, mnoho jiných variant než demise mu nezbývá, uvedl v Hospodářských novinách svůj názor Jiří Šídlo. Nové materiály ke kauze Promopro, které včera zveřejnil server Euro.cz, jasně nedokazují, že Vondra musel vědět o předražené zakázce na ozvučení akcí českého předsednictví. Jsou ale tak srozumitelné, že po jejich přečtení už každého napadne: když se u Vondry na poradách detailně řešilo, jaká cateringová firma má dodávat obědy, vážně se nikdy nezajímal, jak je zúřadovaná největší zakázka celého předsednictví? Zvlášť když měl dostat ke kontrole každou větší smlouvu ještě před jejím podpisem?


Z filmu Odcházení od Václava Havla
Film Odcházení, který je událostí roku už jen kvůli postavě režiséra, bývalého československého a českého prezidenta Václava Havla, musel zákonitě vzbudit ohromný mediální zájem. Odcházení od počátku nezastírá velké ambice režiséra a bezbřehé nadšení i naprostou tvůrčí oddanost skupiny jeho uměleckých i osobních přátel, navíc vesměs těch nejznámějších filmových a divadelních hvězd, jimiž česká kulturní scéna momentálně disponuje. Ani to však k natočení dobrého filmu nestačí, píší Hospodářské noviny v kulturní rubrice. Divadelní jeviště a filmová scéna vyžadují naprosto odlišný přístup k textu i herectví: tuto premisu jako by tvůrci předem zavrhli a Odcházení inscenovali takřka doslovně - jen v exteriérech a s kamerou. Film tak působí přepjatě, nezáměrně afektovaně a navíc dramaturgicky plošně. I tak je však na co se dívat. Kamera Jana Malíře, střih Jiřího Brožka a skvostná hudba Michala Pavlíčka poskytly Odcházení výtečnou službu.


Pavel Bém,  foto: Kristýna Maková
Ústavní soud se bude 29. března zabývat volbami do zastupitelstva hlavního města Prahy. Bývalý primátor, poslanec ODS Pavel Bém v úterý na dotaz deníku Právo potvrdil, že v případě zrušení loňských voleb do pražského zastupitelstva Ústavním soudem by se vrátil do čela magistrátu. „Ano, tak zní zákon. Nicméně je to to poslední,“ uvedl včera na dotaz Práva Bém. Současně upozornil: „Je zde nové politické vedení Prahy, které nese plnou odpovědnost za kroky posledních téměř šesti měsíců, a nedovedu si představit, že tyto kroky se dnes stanou právně neplatné. Kdo ponese zodpovědnost za případné škody, včetně těch finančních? Ústavní soud?“ ptá se Bém. Předseda pražské ODS, poslanec Boris Šťastný věří, že Ústavní soud volby nezruší: „Jsem od samého začátku pevně přesvědčen, že volby v Praze proběhly podle platných zákonů, a v tomto ohledu si nepřipouštím jakoukoliv úvahu o tom, co by se stalo, kdyby byly zrušeny.“


Tomáš Martinec,  foto: ČTK
Policejní prezident Petr Lessy vybral nového ředitele protikorupční policie, informují Lidové noviny. Na ostře sledovaný post dosadil bez výběrového řízení dosavadního náměstka krajského policejního ředitele na Vysočině Tomáše Martince. „Policejní prezident se rozhodl plukovníka Martince do funkce ustanovit na základě jeho dlouholetých zkušeností v řídících funkcí,“ zdůvodnila jmenování mluvčí Policejního prezidenta Pavla Kopecká. O Martincovi se v minulosti mluvilo například kvůli jeho vztahům s bývalým pražským primátorem Pavlem Bémem (ODS). Ten mu v roce 2008 coby náměstkovi protikorupčního útvaru neoficiálně nabídl místo pražského policejního ředitele, a to aniž měl k takovému jednání jakýkoliv mandát. Martinec tehdy nabídku odmítl a o nestandardním jednání primátora informoval své tehdejší nadřízené. Nový šéf protikorupčního útvaru působí u policie od roku 1986. Funkce ve vedení protikorupční policie pro něj nebude ničím novým- na pozici náměstka působil už v letech 2007 až 2009.


Česko je v hledáčku několika zahraničních franšízových systémů. O tuzemský trh se začaly zajímat franšízové firmy zaměřené například na módu, gastronomii či různé služby, píší Hospodářské noviny. Řekl to ředitel firmy PROFIT system franchise services Marek Halfar. „Zájem o český trh projevil například gastronomický koncept Mezzo di Pasta, který se již uchytil u našich sousedů na Slovensku, nebo estetická centra Hyperminceur,“ uvedl Halfar. O Česko se podle něj zajímá také firma Adolfo Domingez, která se specializuje na prodej oblečení, či síť obchodů se zbožím pro děti Bebbe9.


Seriál na pokračování. Tak vypadá aktuální dění v České rafinérské, tedy společnosti vlastnící ropné rafinerie v Litvínově a Kralupech nad Vltavou, napsal v komentáři redaktor Lidových novin. Posuďte sami: valná hromada loni v prosinci nebyla z důvodu nepřítomnosti českých akcionářů usnášeníschopná. Náhradní sraz akcionářů se konal v lednu. Výsledek? „Vzhledem k tomu, že akcionáři odsouhlasili změnu programu jednání, valná hromada neprojednala plánované body.“ Pokus třetí se konal 22.března. Valná hromada opět nebyla usnášeníschopná. Nedorazili zástupci Unipetrolu, který vlastní polský PKN Orlen a jenž je s 51 procenty akcií největším vlastníkem v České rafinérské. Třetinu akcií vlastní italský ropný koncern ENI a zbytek akcií má Shell. Akcionáři se již od prosince nemohou shodnout, zda odvolat dlouhodobého šéfa České rafinérské Ivana Součka. Tím však záhady kolem českých rafinerií nekončí. ENI chtěl údajně svůj podíl prodat ruskému Gazpromu. Právě o této transakci měla úterní valná hromada jednat. Jenže ten samý koncern ENI v pondělí oznámil, že si chce podíl České rafinérské ponechat. Ať mají Italové v rafinerii jakýkoliv záměr, je evidentní, že se dva největší akcionáři společnosti nedokážou shodnout. Otázkou je, zda je za tím byznys, nebo nezájem Poláků o dění v této firmě.


Vladimír Ložek,  foto: Archiv Ministerstva obrany ČR
Obsazení České televize po zuby ozbrojenou vojenskou policií odhalilo, jaký typ lidí v ní zaujal vedoucí posty. 22.3. se na tom shodl výbor pro obranu a bezpečnost poslanecké sněmovny Výboru, jehož jednání se zúčastnil ministr obrany Alexandr Vondra (ODS), ani inspekci se zatím nepodařilo dokázat, zda šéf vojenské policie Vladimír Ložek věděl o ozbrojeném zásahu v ČT (a podle zákona měl vědět) a ministrovi lhal, informuje Mladá fronta Dnes. Nebo zda Ložkovi podřízení rozjeli akci na vlastní pěst. „Pokud o tom Ložek věděl, tak je to průšvih, protože tu akci připustil. Jestliže o ní ale neměl zdání, tak to znamená, že generálovi podřízení si dělají, co chtějí. A to je ještě větší skandál,“ domnívá se předseda bezpečnostního výboru František Bublan (ČSSD). Pro skandál je typické, že i plukovník Jiří Neubauer, jenž dočasně velí vojenské policii místo Ložka, měl jako šéf odboru policejního výkonu o nasazení samopalníků vědět, metodicky na ně dohlížet a Ložka informovat. Ze šetření může tedy podle zdrojů Mladé frotny Dnes vyplynout, že ve zpackané akci, na niž se Vondry už optala i komisařka Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě, hrál důležitou roli i Neubauer. Ten včera její provedení před poslanci kritizoval: „Akce byla nepřiměřená a nepřipravená.“„Prošetřen musí být podíl všech vedoucích pracovníků vojenské policie na obsazení televize,“ dodává poslanec Jan Vidím (ODS).