Přehled tisku

Pavel Drobil (vlevo) a Petr Nečas, foto: ČTK
0:00
/
0:00

Všechny deníky komentují aféru ministra životního prostředí a pozastavují se nad jejími dopady na vládní koalici.

Pavel Drobil  (vlevo) a Petr Nečas,  foto: ČTK
Všechny deníky komentují aféru ministra životního prostředí a pozastavují se nad jejími dopady na vládní koalici. Hospodářské noviny připomínají: "Byla to Nečasova velká chvíle, když na posledním kongresu ODS kázal straníkům: 'Být ministrem neznamená pojímat ministerstvo jako léno, kam vtrhne ministr s partičkou svých kamarádů. Kdo to nepochopí, z vlády odejde.' Když teď odchází ministr Drobil, může premiér říct, že své předsevzetí tvrdě naplňuje? Ani náhodou." soudí deník. "Nečasovy tance kolem Drobila odhalily hlavně jeho vnitřní nejistotu. A v plné nahotě ukázaly jeho vůdcovské slabiny. Pro otrlé byl už pohled, jak Nečas téměř až servilně vzkazuje Drobilovi: V ničem jste neselhal, pane ministře! Nepochopitelné pak jsou premiérovy útoky na exšéfa fondu životního prostředí. V čem vidí jeho selhání? V tom, že zabránil rozsáhlé korupci, jejíž výtěžek měl údajně plynout do pokladny ODS? Michálek vlastně udělal práci za premiéra. A když ho Nečas pranýřuje, ztrácí možná poslední naději na podporu veřejnosti, o niž by se měl v boji s úplatkářskými mafiemi opřít."Lidové noviny aféru hodnotí jako několikanásobné neštěstí: kvůli ministerstvu, které se prý za Drobila začalo vymaňovat ze subkultury zelených mesiášů. Kvůli ekotendru, jemuž se měl právě Drobil postarat ve vládě o poučenou oponenturu. A především kvůli důvěře občanů v politický systém.

Odvolaný šéf Státního fondu životního prostředí Libor Michálek, který upozornil na korupci, míní, že by měl být povolán zpět do funkce. Řekl to v rozhovoru pro páteční Hospodářské noviny. "Optimální scénář dle mého názoru je, aby pánové přiznali chybu a stáhli zpět mé odvolání," uvedl. Pokud jde o to, kdo by mohl Drobila ve vládě nahradit, podle Lidových novin je v ODS favoritem Ivo Hlaváč, současný Drobilův náměstek. Podle Hospodářských novin by se o Drobilově nástupci mohlo neformálně rozhodnout už o víkendu.


Ministr obrany Alexandr Vondra rozdal svým nejbližším podřízeným až stotisícové prémie. Na vánoční odměny resort vyčlenil 210 milionů korun, které během roku ušetřil na mzdách, píše dnešní vydání deníku Lidové noviny. Vondra rozdal svým poradcům prémie 50.000 až 100.000 korun. Průměrná výše odměny pro vedoucí pracovníky se mohla pohybovat kolem 50.000, píše deník s odvoláním na zdroj z ministerstva obrany. "Jedná se o standardní krok. Nikomu jsem nepřipsal šestimístnou sumu,"řekl deníku Vondra. Ministerstvo obrany na odměny vyčlenilo 210 milionů korun, které během roku ušetřilo na mzdách. Úspory vedení resortu nařídilo kvůli ekonomické krizi. Podle tiskového oddělení ministerstvo jinou možnost než peníze vyplatit na vánočních prémiích nemělo."Nemohly být využity jiným způsobem,"řekl Lidovým novinám jeden z mluvčích Jiří Štábl. Podle deníku však ministerstvo mohlo peníze také ušetřit na příští rok a použít je k mírné kompenzaci snížení platů vojáků. Vondra ovšem svůj krok hájí. "Je to otázka volby a tenhle přístup je lepší,"řekl Lidovým novinám.


Mladá fronta Dnes přináší předvánoční statistiku prodeje knih. Mezi první desítkou jsou jen dva zahraniční autoři, Paolo Coelho a Haruki Murakami. Na prvním a čtvrtém místě jsou dva různé tituly od Michala Viewegha. Vede jeho románová novinka Biomanželka z letošního podzimu, dál se umístil jeho Román pro muže. "Viewegh tím potvrzuje pozici nejčtenějšího českého spisovatele, který efektně žongluje s náměty a žánry," hodnotí deník. V žebříčku je na druhém místě píšící odborník na vaření a stolování Zdeněk Pohlreich s knihou prostřeno bez servítků a třetí je Coelhův román Valkýry. Na čtvrtém místě je podle prodejnosti Kuky se vrací od Jana Svěráka.


Foto: Evropská komise
Nový solární zákon sníží zisk elektrárenské společnosti ČEZ o 4,6 miliardy korun. O několik miliard proto klesne i přítok peněz z energetického gigantu do státního rozpočtu. Uvádějí to Hospodářské noviny s odvoláním na výkonného ředitele ČEZ Daniela Beneše. "Šéfové ČEZ už si spočetli, kolik bude firmu stát zdanění emisních povolenek a solárních elektráren, které od Nového roku zavádí vláda," píše deník. Za rok 2009 odvedla společnost státu na dividendách skoro 20 miliard. Letošní zisk klesne kvůli nižším cenám elektrické energie z 52 asi na 47 miliard a napřesrok bude v důsledku solárního zákona jen něco přes 42 miliardy. "Nižší bude i dividenda. O kolik, záleží na státu," dodává list. Připomíná také, že ještě donedávna ministr financí Miroslav Kalousek tvrdil, že pokles dividendy z ČEZ ani při nižším zisku nepřichází v úvahu. Kalouskův resort v dozorčí radě ČEZ zastupuje Eduard Janota, který listu řekl, že "stát ty peníze potřebuje na důchodovou reformu a likvidaci starých ekologických škod". "Dovedu si představit dividendu pro stát nižší o jednu až dvě miliardy korun,"řekl Kalousek.


Vydavatelství Mladá fronta v závěru roku citelně osekává náklady. Bude propouštět a některé tituly zruší úplně. V několika posledních týdnech dostaly výpověď desítky lidí z několika periodik vydavatelství, píše Mladá fronta Dnes (deník pod vydavatelství nepatří, vydává ho společnost Mafra). Největší očistnou kúrou prošel podle listu bezplatný týdeník Sedmička, která vychází v 27 regionálních verzích. Propouštění se má týkat i klíčového zpravodajského titulu vydavatelství, deníku E15. Ten je bezplatně distribuován především do kancelářských budov a zaměřuje se hlavně na ekonomické zpravodajství. V průběhu roku vydavatelství také zrušilo řadu odborných a tematických časopisů.