Přehled tisku

Pavel Drobil, foto: ČTK
0:00
/
0:00

Mladá fronta Dnes rozkrývá případ možného tunelování ve Státním fondu životního prostředí. Korupční skandál nyní bezprostředně ohrožuje i pozici ministra životního prostředí Pavla Drobila z ODS. Ministr totiž podle deníku žádal zničení nahrávek, které dokazují, že jeho poradce naléhal na ředitele fondu, aby zmanipuloval zakázku za několik miliard.

Pavel Drobil,  foto: ČTK
Mladá fronta Dnes rozkrývá případ možného tunelování ve Státním fondu životního prostředí. Korupční skandál nyní bezprostředně ohrožuje i pozici ministra životního prostředí Pavla Drobila z ODS. Ministr totiž podle deníku žádal zničení nahrávek, které dokazují, že jeho poradce naléhal na ředitele fondu, aby zmanipuloval zakázku za několik miliard. Zhruba půl miliardy údajně mělo sloužit na financování příští politické kariéry Pavla Drobila. Ústřední postavou skandálu je Drobilův poradce Martin Knetig. Ten měl na ředitele Státního fondu životního prostředí Libora Michálka naléhat, aby ovlivnil výběr poradenské firmy i finančního ústavu, kde by si fond uložil zhruba pět miliard korun. Knetig podle deníku Michálkovi říkal, že jeho úkolem je zajistit financování Drobilovy politické kariéry, který má ambice se v budoucnu stát premiérem. Když Michálek s Knetigem odmítl spolupracovat, pozval si ho ministr Drobil k pohovoru. Radil mu, aby s Knetigem spolupracoval, zděsil se ale, když mu ředitel fondu řekl, že po něm poradce chtěl manipulace se zakázkami. Poté Drobil Michálka žádal, aby nahrávky s Knetigem zničil. "V opačném případě to zničí vás,"řekl Drobil Michálkovi. Také mu ale nabídl, aby povýšil na ministerstvo na pozici jeho náměstka. Michálek ministra neposlechl a podal na ministrova poradce i náměstka Fibingera, který je do celého skandálu také zapletený, trestní oznámení.


Bohumil Laušman,  foto: ČTK
Zakažme popírání zločinů komunismu, žádá Česko Evropskou unii. Na dopis šesti ministrů zahraničí východoevropských zemí, kteří se s touto výzvou obrátili na eurokomisařku pro spravedlnost a základní práva Viviane Redingovou, upozorňují Lidové noviny. Pod dopisem jsou podepsáni šéfové diplomacie České republiky, Bulharska, Maďarska, Lotyšska, Litvy a Rumunska. Podle českého ministra Karla Schwarzenberga jde o zásadní věc, protože totalitním systémům máme měřit stejným metrem. Popírání zločinů komunismu je srovnatelné s popíráním zločinů nacismu, které je trestné v řadě zemí unie. Stalin dokázal zabít ještě víc lidí než Hitler. "Oba byli masoví vrazi a ti, kteří jim přisluhovali, přisluhovali vraždám," srovnal šéf české diplomacie oba nejhorší totalitní režimy 20. století. Redingová má ještě do konce letošního roku připravit zprávu, která by měla popírání zločinů komunismu zmínit. Ministři šesti unijních zemí ale chtějí, aby připravila konkrétní legislativu.


Česko je rozvojová země a má se zadlužovat. V rozhovoru pro Hospodářské noviny to řekl uznávaný ekonom a nově jmenovaný člen Národní ekonomické rady vlády Jan Švejnar. Podle Švejnara by nebyl problém, kdyby český státní dluh ještě nějakou dobu rostl a nakonec se ustálil kolem 50 procent HDP. Česká republika může investovat například do silnic nebo do vzdělání tak, že se jí půjčky bohatě vyplatí. Jan Švejnar je také zastáncem přijetí eura, které by pomohlo českým exportérům. Podle něj se nemáme bát vstoupit do eurozóny. Na příkladu Slovenska ukazuje, že je možné mít euro a neúčastnit se přitom společné pomoci některým předluženým zemím, uvedl deník.


ilustrační foto
Lidé by se v budoucnu mohli vykoupit ze zaměstnání a vyhnout se tak dvouměsíční výpovědní lhůtě. Podle Lidových novin s tím počítá novela zákoníku práce, kterou připravuje ministerstvo práce. Novela by mohla platit od r. 2012. Modernizovala by zákoník práce z r. 2007. Mezi další změny, které navrhuje ministr práce Jaromír Drábek, patří zavedení nového pojmu "klíčový zaměstnanec". Ten by měl mít podobná práva jako vedoucí zaměstnanec, přitom by ale nemusel mít podřízené. Smlouvy na dobu určitou by podle tohoto návrhu bylo možné dál uzavírat jen dvakrát po sobě, samotná doba určitá ale není nijak přesně stanovena. V extrémním případě by mohl zaměstnavatel uzavřít s pracovníkem smlouvu na dobu určitou až do odchodu do důchodu. Obecným úkolem novely má být celkové zjednodušení zákoníku práce, aby se stal srozumitelný i běžným lidem.


Česko by už nemělo přijímat žádné zákony o minulosti, soudí komentář Mladé fronty Dnes. Poukazuje přitom na zákon o třetím odboji, který byl nedávno stažen z projednání v levicovém Senátu. Sám autor komentáře přiznává, že patří k historikům, kteří proti tomuto zákonu podepsali petici. Zákon je podle něj špatný, na tomto kolektivním stanovisku se shodli skoro všichni odborníci. Hledat svůj vztah k dějinám je podle něj občanské právo a povinnost. Je ale proti tomu, aby k tomu politici využívali tu nejvyšší autoritu, tedy zákon. Co si pak mají historici počít se zákonem, který vykládá minulost tak, že s tím nemohou souhlasit? To je hloupé pro obě strany, pro historii i pro zákon. Odtud také vycházel protest proti tomu, aby parlament celou profesi historiků vystavil této situaci. Pro senátory ODS, kteří kritiku zákona označili za zástěrku stalinistického myšlení, autor dodává, že s kolegy před sedmi lety stejnými argumenty marně protestoval proti přijetí zákona o prezidentu Benešovi, který prosadila dnešní opozice, píše Mladá fronta Dnes.


Právo informuje, že bývalá poslankyně Strany zelených Kateřina Jacques se vrací do politiky. Bude radit premiéru Nečasovi. Podle šéfa premiérových poradců Martina Římana má vypracovat budoucí koncepci sekce pro lidská práva. Jak píše deník, je to zatím jen malý krůček, to ale nevylučuje, že ji to nekatapultuje na post zmocněnkyně pro lidská práva. Tato funkce na úřadu vlády je od září, kdy rezignoval Michael Kocáb, dosud neobsazená. Jacques už v r. 2006 zastávala funkci ředitelky sekce pro lidská práva na úřadu, než byla zvolena za zelené do sněmovny, připomíná Právo.


Česko bude spolurozhodovat o sjednocení čísel obuvi, píše deník Právo. Přelomové rozhodnutí v číslování bot se odehraje v příštím roce. Po mnoha desetiletích se tak zřejmě podaří sjednotit čtyři nejpoužívanější druhy číslování. Problémem se společně zabývají speciální týmy z Velké Británie, Německa, Jihoafrické republiky, Číny a Česka. Českou republiku zastupují odborníci ze zlínské Univerzity. Podle jejího děkana Petra Hlaváčka má Česko v obuvnické branži stále velice dobré jméno, i když se u nás vyrábějí už jen dvě procenta z celkového množství prodávaných bot. Obuvníci ve Zlíně již v dávné minulosti zavedli metrický systém měření velikosti obuvi, který je velmi podobný současnému systému Mondopoint. K němu se nyní přiklonila i Čína, píše Právo.


Václav Havel
Guru intelektuálů, exprezident Václav Havel, si podle Mladé fronty Dnes zahraje v silvestrovském speciálu televizního seriálu Ordinace. Natočil dva záběry ve scéně, v níž se vrací postavy do dob totality. V prvním se Havel ptá, kudy se jde do nemocniční kotelny. Ve druhém z ní vychází a děkuje kotelníkovi za sbírání podpisů pod petici. Havlova seriálová premiéra se podle deníku samozřejmě dobře prodává, tím spíše, že se s televizí Nova za svých prezidentských dob příliš nekamarádil. Pak ale Nova podpořila dokument Občan Havel, takže na nabídku zahrát si v jejím seriálu kývnul. Bylo by snadné se nad tím pohoršovat nebo vtipkovat, ale po pravdě: Havel přece už hrál i ve filmech, a vždycky sám sebe. Takže je to vlastně nuda. Senzace nastane, až přijme skutečnou hereckou úlohu v kůži jiné postavy než své vlastní, píše Mladá fronta Dnes.