Přehled tisku

Protestaktionen der Gewerkschaften 2007 (Foto: www.cmkos.cz)
0:00
/
0:00

Pod titulkem Hlas ulice zařval komentuje Mladá fronta Dnes protesty Pražanů proti velké koalici na magistrátu hlavního města. Autor předznamenává, že průzkumům veřejného mínění obvykle váhu nedává, vyjdou-li však občané do ulic, je to už něco jiného, protože účast na otevřené demonstraci může člověku přinést problémy, píše autor.

Pod titulkem Hlas ulice zařval komentuje Mladá fronta Dnes protesty Pražanů proti velké koalici na magistrátu hlavního města. Autor předznamenává, že průzkumům veřejného mínění obvykle váhu nedává, vyjdou-li však občané do ulic, je to už něco jiného, protože účast na otevřené demonstraci může člověku přinést problémy, píše autor. Občanské hněvy se vybouří, karavana potáhne dál. Podle komentáře se však nevybitá zlost může časem kanalizovat způsobem, který může mít mnohem horší podobu. "Nespokojenost, která je nevyslyšena, zesměšněna, se dále v duších lidí městná. A k tomu rostou další nádory.... Jak mají občané vnímat halasná (a oprávněná) tvrzení, že je třeba šetřit, a současně slyšet, kolik peněz se prošustrovalo? Prostý rozum muže a ženy z ulice říká: kdyby to jmění neskončilo v něčích kapsách, nemusl bych se já tolik uskrovňovat. Jistě, je to složitější, ale nikde nepřemýšlí, jak věci vysvětlit, jen se oznamuje."Mladá fronta Dnes dál píše, že hromadění občanského rozhořčení pod netečnou skořápkou zaběhnutého politikářského běhu, který lidé zdánlivě přijímají, ale vnitřně je jim sále více nesnesitelný, se časem kanalizuje. Mnohdy patologicky. Pokud si s něčím takovým politici, například ti koaliční pražští, hodlají zahrávat, jsou buď cyničtí, nebo mdlí duchem. Časem může dojít k tomu, že veřejný vzdor přestanou nést dosavadní rebelové, v zásadě kultivovaní a diskutující, a zmocní se ho jiné skupiny a jiní vůdci, kteří zaujmou a strhnou v pravý okamžik zešílevší veřejné mínění. A vše se zvrtne k opravdu zlému," varuje Mladá fronta Dnes.


Pražský magistrát u Nejvyššího soudu definitivně prohrál spor s obyvateli z okolí magistrály a bude tak muset do roka jeden z hlavních tahů do centra výrazně odhlučnit. Píšou to Hospodářské noviny, které získaly závěr soudu. Rozhodnutí je konečné a Praha musí hluk z aut kolem ulice 5. května dovést na úroveň povolené normy. To by v kritickém úseku znamenalo snížit hladinu až o 18 decibelů, což bude podle expertů velmi obtížné. Může to znamenat zrušení jízdních pruhů, stavbu protihlukových zábran nebo další snížení rychlosti na magistrále, píše deník. "Vlastníci nemovitostí nejsou povinni strpět hluk, který je nad rámec hygienických norem. Hlavní město Praha bude muset zvolit taková opatření, aby emise hluku splňovala hygienické normy,"řekl deníku mluvčí NS Petr Knötig. Nový primátor Prahy Bohuslav Svoboda si chce nechat od expertů poradit, co podniknout. Slibuje, že rozsudek bude respektovat.


Majitel developerské firmy Central Group Dušan Kunovský sesadil Aleše Novotného z postu prokuristy společnosti. Chce tak dosáhnout propuštění Novotného z vazby. Píše to úterní Mladá fronta Dnes. Novotný je podezřelý z daňových úniků ve firmě ve výši 200 milionů korun. "Dělá se vše pro to, aby byl Aleš propuštěn. S tím souvisí i jeho výmaz z prokury, aby nebyl důvod k vazbě a celá tahle kauza se mohla vysvětlit,"řekl deníku Kunovský. Případ v současnosti řeší plzeňský krajský soud, kam se případ dostal po stížnosti Novotného proti vzetí do vazby. O případném propuštění ještě nerozhodoval. Policie vyšetřuje údajné daňové úniky přes rok. Loni v listopadu provedla policie v kancelářích Central Group razii a zabavila část účetních dokumentů. Údajně má v ruce 700 fiktivních faktur.


Prezident Nejvyššího kontrolního úřadu František Dohnal loni odměnil 60 vedoucích pracovníků úřadu bonusy za celkem 15,5 milionu korun a vysoké prémie rozdává i letos. Hospodářské noviny to zjistily z interních dokumentů úřadu. Kdo přesně dostal vysoké prémie, v průměru 259.000 korun, není podle deníku možné oficiální cestou zjistit. "Výše odměn zaměstnance je osobním údajem,"řekla listu mluvčí Nejvyššího kontrolního úřadu Radka Burketová. Podle Hospodářských novin se z nejštědřejších odměn těší nejbližší spolupracovníci Dohnala a vysoké prémie inkasovali i letos. Dohnal si tím má podle deníku zajistit jejich loajalitu v době, kdy se u soudu zodpovídá z plýtvání erárními penězi a čelí kritice poslanců i členů vlastního kolegia.