Přehled tisku

Oldřich Martinů, foto: ČTK
0:00
/
0:00

Hospodářské noviny komentují kolotoč kolem výměny policejního prezidenta Oldřicha Martinů. "Prezident i premiér se mohou přetrhnout," píše list, "aby udělili audienci právě Martinů, který je vzorem byrokratické šedi a průměru."

Oldřich Martinů,  foto: ČTK
Hospodářské noviny komentují kolotoč kolem výměny policejního prezidenta Oldřicha Martinů. "Prezident i premiér se mohou přetrhnout," píše list, "aby udělili audienci právě Martinů, který je vzorem byrokratické šedi a průměru. Přitom Klaus už jako premiér dával najevo odstup od všeho, co zavánělo bezpečnostními složkami a policií. A Nečas chválí Martinů za zodpovědnost, kterou měl projevit svou touhou se s ním setkat. Vypadá to, že osud Martinů berou do rukou nejmocnější kapacity země. Proč ale vlastně? Protože dochází k něčemu zcela nevídanému! Nového policejního prezidenta by měl kabinetu navrhnout ministr za stranu, která nemá žádnou minulost (a možná ani budoucnost). Policejní boj proti korupci by měl vést muž blízký předsedovi Věcí veřejných, které se ještě nestihly zaplést do korupčních sítí. Což ovšem u stran uvelebených v těchto sítích už drahnou dobu vyvolává maximální ostražitost, ať už jsou dnes ve vládě, nebo působily v kabinetech předešlých." Přitom se deník staví za požadavek ministra vnitra, když píše: "Vládě, nazývající se kabinetem boje proti korupci, těžko může dobře sloužit člověk, za jehož šéfování policie korupční aféry spíš zastírala, než odhalovala. A také premiér by měl mít zájem na tom, aby policii vedl někdo, kdo bude pro podřízené skutečnou autoritou. A ne třtinou ve větru politických tlaků."


Foto: ČTK
Mladá fronta Dnes otiskuje sloupek spisovatele Jiřího Stránského, který reaguje na příchod sněhu a zimy působící zejména komplikace v dopravě. Stránský upozorňuje, že ne jenom komplikace: "Potěšil mě," píše, "v jedněch regionálních zprávách orvaný šofér, který už dvacet šest hodin protahoval silnice, když řekl, že už holt to tak je, že když napadne sníh, jemu nadávají šoféři, že sníh odklízí pomalu, a on zas nadává počasí, že sype moc sněhu. Tentokrát ale svatá Kateřina dodala tak krásnej sníh, že se i on, jakkoliv nevyspalý a utahaný musel radovat při představě, jak se z toho radují děti. Až jsem si nakonec řekl, povídá, že sníh mých dětí je důležitější než můj sníh - ten způsobuje radost tý my zase tolik nemáme..."


Pražský radní za ČSSD Lukáš Plachý údajně slíbil 100.000 korun někdejšímu šéfovi místní organizace ve Vysočanech Ivanu Jirkovskému, pokud sežene dost hlasů pro Plachého zvolení na stranickou kandidátku na magistrát. Uvedly to Lidové noviny, podle nichž to vyplývá z nahrávek, které má list k dispozici. Plachý v rozhovoru s redaktory listu připustil, že na jedné schůzce Jirkovskému uvedenou sumu za pomoc při hlasování skutečně slíbil, prý to ale bylo jen naoko a později řekl, že nic nezaplatí. Schůzky se účastnil také šéf místní organizace Prosek František Kolínský, píše deník. Plachý uvedl, že nahrávku také získal, "ale bylo to sestříháno a velmi hrubě zkresleno". Jirkovský si podle něj o úplatek řekl. Plachý prý chtěl spolu s Kolínským zjistit, "co za tím je dalšího" a jestli nejde třeba o provokaci.


Ministr vnitra Radek John před třemi týdny v tichosti jmenoval svým zástupcem náměstka pro strategii Michala Moroze, který stále nemá bezpečnostní prověrku. Uvedly to čtvrteční Hospodářské noviny. Premiér Petr Nečas si přitom při sestavování vlády vymínil, že prvním náměstkem na vnitru bude Jaroslav Salivar, kterého ODS nominovala. Moroz, bývalý majitel detektivní agentury, nyní Johna v jeho nepřítomnosti "zastupuje v plném rozsahu jeho práv, povinností a odpovědnosti". Podle deníku v některých případech má Moroz na starosti i veškerou vnitřní bezpečnost republiky. "Ano, tato situace může nastat,"řekl listu náměstek pro legislativu František Vavera. Podle něj ale jde jen o ojedinělé případy. John se k rozšíření kompetencí svého náměstka nevyjádřil. Novou Morozovu funkci nekomentoval ani Nečas, ani Salivar.


Firma britského podnikatele Grahama Hamiltona BCD CZ, která čistila Spolanu od jedovatých dioxinů, podala arbitrážní žalobu na stát, píše Mladá fronta Dnes. Podle listu se v ní domáhá půl miliardy korun za to, že jí ministerstvo financí údajně nedoplatilo již hotové práce za 300 milionů korun a chce i odškodné ve výši 180 milionů Kč za dvouleté odstavení její technologie v areálu Spolany. Ministerstvo nemá o arbitráži žádné informace, uvedla Mladá fronta Dnes. Hamilton podle deníku od arbitráže očekává i určení, zda má stále platnou smlouvu se státem, a tedy i nárok na odstranění všech ekologických škod ve Spolaně. Ministerstvo totiž před dvěma lety další práce v chemičce, i přes přetrvávající zamoření půdy, zastavilo, píše Mladá fronta.