Přehled tisku

Benedikt XVI, foto: ČTK
0:00
/
0:00

Lidové noviny otevírají informací o tom, že papež Benedikt XVI zařadil Českou republiku mezi země, které čelí největší hrozbě světskosti. Deník uvádí, že čísla dávají papeži za pravdu, 59 procent obyvatel je podle sčítání lidu bez vyzvání, což je skoro nejvíc v Evropě.

Benedikt XVI,  foto: ČTK
Lidové noviny otevírají informací o tom, že papež Benedikt XVI zařadil Českou republiku mezi země, které čelí největší hrozbě světskosti. Deník uvádí, že čísla dávají papeži za pravdu, 59 procent obyvatel je podle sčítání lidu bez vyzvání, což je skoro nejvíc v Evropě. V komentáři listu se ale objevuje úvaha, že právě sekulární Česko je odolnější proti pronikání islámu než katoličtější země. Kdyby Benedikt kritizoval český ateismus, tedy to, co lze považovat za součást inženýrského budování kolektivní společnosti, našel by u českých liberálních konzervativců podporu. Jenže když se obouvá do samotné světskosti, když i tu považuje za hrozbu, možná nevědomky rozechvívá jinou českou strunu - strunu husitského vzdoru, který tu sklízí úspěchy proti monolitní EU.


Bohuslav Sobotka,  foto: ČTK
Hospodářské noviny komentují situaci opoziční ČSSD, která intenzivně hledá novou výraznou tvář do vedení. O funkci předsedy se zatím chtejí ucházet dva: současný lídr Bohuslav Sobotka a Michal Hašek. "Když se však podíváme na jejich programy," píše deník, "je mezi nimi rozdíl asi jako mezi pravou a levou ponožkou. Oba kandidáti slibují modernizaci strany a hlásí se k vyrovnaným rozpočtům. Jediným konkrétním bodem přitom je Sobotkova zmínka o postupném zvýšení daní o čtyři procenta. Což je ovšem klasický levicový plán, který má s modernizací strany pramálo společného." Podle deníku je zřejmé, že "jakékoliv opuštění klasických receptů může v ČSSD prosadit jen silný, cílevědomý předseda, schopný zlomit tradice zakořeněné ve straně i mezi jejími příznivci. Takže Hašek, nebo Sobotka? Ani jeden. První je oblíbený spíš mezi hejtmany než na veřejnosti. A druhý, jehož chtělo vedení strany postavit do čela už po pádu Stanislava Grosse, tehdy raději ujel na dovolenou. Chce-li sociální demokracie dlouhodobě uspět, čeká ji další hledání," uzavírají Hospodářské noviny.


Zleva Jiří Dienstbier,  Karel Březina a Boris Šťastný,  foto: ČTK
Pražskému volebnímu lídrovi sociální demokracie Jiřímu Dienstbierovi mladšímu hrozí, že bude odstraněn z vyjednávacího týmu ČSSD, který řeší koalici na radnici metropole. Píše to pondělní vydání Práva. Dienstbier je proti koalici s ODS. Návrh na jeho odvolání z týmu v pátek schválilo předsednictvo pražské krajské ČSSD, píše deník. Informaci potvrdil Právu místopředseda pražské ČSSD Miroslav Svoboda. Straně vadí například Dienstbierovy výroky v médiích, a také prý nerespektuje rozhodnutí politických orgánů. "Podařilo se mu neuvěřitelně stmelit sociální demokracii v Praze. Stmelit proti sobě,"řekl v neděli Právu další z vlivných členů ČSSD v hlavním městě.


Věci veřejné chtějí snížit spotřební daň na naftu o 2,50 koruny na litr. Podle VV tak stát na dani vybere více, protože v Česku začnou tankovat velcí dopravci. Píše to Mladá fronta Dnes. Ministr financí Miroslav Kalousek podle deníku s návrhem nesouhlasí, podle jeho názoru by tak státní rozpočet přišel nejméně o 15 miliard korun. "Dopravci, kteří naší republikou projíždějí, tankují kvůli vysoké spotřební dani naftu v zahraničí. To vede k nižšímu výběru daně, a to i přes mírný růst ekonomiky,"řekl Mladé frontě Dnesčlen rozpočtového výboru Sněmovny Michal Babák, který návrh na snížení spotřební daně připravil. VV tímto krokem vyslyšely přání dopravců i majitelů čerpacích stanic, kteří si na vysokou daň v porovnání s okolními zeměmi dlouhodobě stěžují.


Všeobecná zdravotní pojišťovna loni prodělala 6,65 miliardy korun. Celkové příjmy pojišťovny poklesly o 1,6 procenta. Podle vedení společnosti výsledky ovlivnil úbytek klientů a převaha státních pojištěnců, uvedl v pondělí deník E15. VZP loni přišla o 168.000 pojištěnců, což je o 100.000 více, než plánovala. Za masivním odchodem klientů jsou podle VZP hlavně soukromí hráči na trhu, a to pojišťovny podnikatele Tomáše Chrenka, které se během loňského roku transformovaly do České průmyslové zdravotní pojišťovny.