Přehled tisku

0:00
/
0:00

Lidové noviny varují před zneužitím zdánlivě neškodných bezpečnostních zařízení. Deník uvádí konkrétní příběh nejmenované ženy, kterou na silnici sledoval muž v cizím automobilu načež ji začal o den později obtěžovat i telefonicky. Ženě vysvětlil, že k získání čísla mu stačila SPZ a kamarád na příslušném místě...

Lidové noviny varují před zneužitím zdánlivě neškodných bezpečnostních zařízení. Deník uvádí konkrétní příběh nejmenované ženy, kterou na silnici sledoval muž v cizím automobilu načež ji začal o den později obtěžovat i telefonicky. Ženě vysvětlil, že k získání čísla mu stačila SPZ a kamarád na příslušném místě... "Jsme vytrvale ujišťováni o korektnosti zacházení se stále větším množstvím citlivých dat, která stát i soukromé formy o každém z nás shromažďují, jenže záruky nemáme žádné a policie je děravá jak řešeto," píšou Lidové noviny. Podle deníku neobstojí ani argument, že poctivé lidi to pálit nemusí, že prostým sledováním nic zneužitelného nevznikne. Ale co kdyby se třeba informace o tom, že se někdo léčí na obyčejnou chorobu, dostala do rukou jeho zaměstnavatele? Soukromí má být podle deníku chráněno a levné technologie umožňují špehování na každém kroku. "Stát se nesmí tvářit, že to není problém," uzavírá deník.


Klipy, které natočil Filip Renč pro dopravně-bezpečnostní kampaň Nemyslíš, zaplatíš!, se už nebudou vysílat. Páteční Mladá fronta Dnes informuje, že na konci roku vyprší ke spotům licence a podle vedení ministerstva dopravy jsou smlouvy s dodavatelskou agenturou tak nevýhodné, že neobsahují delší autorská práva. Ministerstvo za klipy už nehodlá dále platit, řekl deníku náměstek ministra dopravy Radek Šmerda. Předchozí vedení ministerstva zaplatilo agentuře za dodání sedmi televizních klipů zhruba 27 milionů. Smlouvu s agenturou podepsal tehdejší ministr dopravy za ODS Aleš Řebíček. V té době pro ODS pracoval i Renč. Deník cituje filmového producenta, který označil cenu za značně nadsazenou a úměrnou nákladům na celovečerní film. Renč však nesouhlasí: "Brali jsme za to celý štáb polovinu honorářů než za normální spoty. Je to nadační věc, dělali jsme to za výrobní náklady,"řekl Renč listu. Jak je možné, že úřad nemá k jeho klipům licenci, prý netuší.


Soudce Krajského soudu v Plzni Tomáš Bouček, který měl projednávat návrh na obnovu procesu s doživotně odsouzeným vězněm Jiřím Kajínkem, se sám vyloučil z případu. Píše to dnešní Právo s odvoláním na Kajínkova advokáta Tomáše Zejdu, jež podával k soudu návrh na povolení obnovy řízení. Důvody, proč se soudce z případu vyloučil, ale nesdělil. "Obdržel jsem poštou od krajského soudu usnesení, že se předseda senátu Bouček, který měl věc projednávat, z případu vyloučil. Protože ale v brzké době nedocílím konzultace s klientem, podám proti tomuto usnesení blanketní stížnost," uvedl Zejda.


Ivan Langer
ODS se rozhodla svých více než 30.000 členů nabídnout k marketingovým účelům. Už během podzimu začnou řadovým občanským demokratům chodit do e-mailů obchodní nabídky, třeba od telefonních operátorů či bank. Uvedly to Hospodářské noviny. Strana tak podle listu řeší nedostatek financí. "Už jsme podepsali nějaké smlouvy,"řekl deníku manažer ODS Jan Kočí. Za nápadem využít členskou databázi a ukrojit pro ODS díl ze čtyřmiliardového byznysu v tzv. direct marketingu stojí bývalý místopředseda strany Ivan Langer. "Moje představa byla taková, že se k šíření nabídek použijí e-maily nebo náš intranet," upřesnil Langer. Tak to skutečně bude fungovat - reklama přes e-maily, stranický magazín či na interních stránkách ODS, píše deník. Adresy konkrétních lidí si ale strana nechá pro sebe. Firmám jen zaručí, že se jejich nabídka dostane k desítkám tisíc členů.


Kvůli rozpočtovým škrtům bude muset kojenecký ústav v Praze zavřít další ze svých původně sedmi oddělení. Již nyní jich přitom funguje kvůli nedostatku peněz jen šest. Na provoz bude mít zařízení, které se stará o děti nechtěné, handicapované, týrané nebo drogově závislých rodičů, v příštím roce o sedm milionů korun méně. To je téměř pětina peněz, které má letos. Píšou to Hospodářské noviny. Další snižování kapacity je podle ředitelky ústavu Jaroslavy Lukešové problematické. "Jedno oddělení znamená 20 dětí. Zatím se nám sem děti vejdou, ale je to na doraz. Nebudeme moci brát všechny, co se na nás obrátí,"řekla deníku Lukešová.


Některé automobilky si u svých dodavatelů výrazně prodlužují splatnost faktur. Dodavatelé pak nemají na výplaty, i když si nemohou stěžovat na nedostatek zakázek. Podle nich se automobilky pokusily i o 120denní splatnost faktur. Zkušenosti s touto praxí mají čtyři velcí výrobci autodílů v Česku, zjistila Mladá fronta Dnes. "Je to paradoxní situace. Máme sice dostatek zakázek a musíme mít i mimořádně směny, ale neměli jsme na výplaty,"řekl deníku manažer jednoho z dodavatelů na severu Čech. Kvůli vztahům s automobilkami nechtěl podobně jako další firmy uvést jméno firmy i zákazníka. Podle dodavatelů se problém s placením netýká všech automobilek. Žádné potíže nepociťují hlavně ti, kteří dodávají pro Škodu Auto, Volkswagen či Ford. Problémy nezaznamenaly také firmy, které obchodují s japonskými značkami.