Přehled tisku

Pavel Varvařovský, foto: ČTK
0:00
/
0:00

Také tisk se zamýšlí nad osobou nově zvoleného ombudsmana. „Když mu skončil mandát na Ústavním soudě,"čteme ve středečním vydání Hospodářských novin, "měl čerstvý důchodce Pavel Varvařovský jasnou představu, jak s penzí naloží: Bude jezdit do Luhačovic učit berní úředníky právu a opečovávat svého koníčka - historický moped Jawetta."

Pavel Varvařovský,  foto: ČTK
Také tisk se zamýšlí nad osobou nově zvoleného ombudsmana. „Když mu skončil mandát na Ústavním soudě,"čteme ve středečním vydání Hospodářských novin, "měl čerstvý důchodce Pavel Varvařovský jasnou představu, jak s penzí naloží: Bude jezdit do Luhačovic učit berní úředníky právu a opečovávat svého koníčka - historický moped Jawetta. Jenže před měsícem si při hledání kandidáta na veřejného ochránce práv vzpomněl šéf senátorů za ODS Julínek, že Otakar Motejl měl jednoho velkého přítele a chráněnce: právníka Pavla Varvařovského, kterého prosadil nejprve na Nejvyšší a později i na Ústavní soud." Podle Hospodářských novin už dříve „řada Varvařovského nálezů jakoby vypadla z agendy ochránce lidských práv. Napsal rozsudky, které změnily názor státu na odpírače vojenské služby. Nejprve formuloval nález, že nikdo nemůže být odsouzen za odpírání vojenské služby dvakrát. A pak dosáhl rehabilitace všech odpíračů včetně těch jehovistických. A jeho poslední rozsudek na Ústavním soudě? Nejvyššímu soudu vrátil případ reklamovaného automobilu." Pro úspěšné působení Varvařovského v roli ombudsmana je ale důležité, že ho jako kandidáta vyhovujícího nejvyšším kritériím vnímali i sociální demokraté, kteří dvakrát neúspěšně navrhovali Annu Šabatovou. Mimo jiné i jejím ´ctitelům´ možná Varvařovský adresoval své další krédo v senátní řeči: ´Věřím, že dobro zvítězí nad zlem a že lidé si zasluhují pomoc a odpuštění, i když si myslíme, že si to až tak nezaslouží.´"


Vládní úsporná opatření a škrty směřující ke snížení deficitu veřejných financí podporuje pětina lidí, téměř polovina je proti. Většina pokládá škrty, které vláda Petra Nečase provedla nebo oznámila, za příliš tvrdé. Vyplývá to z průzkumu agentury Median pro Lidové noviny. Pro úspory a škrty, které provádí současná vláda, se vyjádřilo 20,3 procenta účastníků průzkumu, 45,3 procenta dotázaných s nimi nesouhlasí. Lidové noviny uvedly, že nejrazantněji se k úsporným opatřením postavili příznivci VV, pro škrty se vyjádřilo téměř 62 procent z nich, 24 procent má za to, že dosavadní opatření nejsou dostatečná. Průzkumu se zúčastnilo 501 lidí.


Miroslav Kalousek,  foto: ČTK
Ministr financí Miroslav Kalousek chystá až pro 400.000 lidí novou daň. Ta dopadne na příspěvek, který firmy dávají svým zaměstnancům na životní pojištění. Budou ji platit lidé, kteří peníze z pojištění vyberou předčasně, tedy před dosažením 60 let. Při výběru peněz tak odvedou státu 15 procent. Uvedly to středeční Hospodářské noviny. Jen loni firmy vyplatily lidem na příspěvku na životní pojištění 2,9 miliardy korun. Změna by měla platit už od ledna příštího roku. Státu vadí, že produkt dnes mnohdy neslouží původnímu účelu - zajištění na stáří.


Studenti kurzů celoživotního vzdělávání plzeňské právnické fakulty, které byly v nedávné aféře označeny za jedno z největších pochybení školy, mohou stále získávat bakalářské tituly. Upozornil na to deník Právo. Vedení fakulty tvrdí, že tento proces nelze zvrátit. V aféře právnické fakulty, která vypukla vloni na podzim, se kromě plagiátorství, nestandardní délky studia či pochybeních při získávání vysokoškolských titulů jako velký problém řešily také kurzy celoživotního vzdělávání. Z těch bylo možné přestoupit po složení jediné písemné zkoušky na řádné studium bakalářského oboru Veřejná správa. Studenti nemuseli chodit do školy, k získání titulu jim stačilo složit státní závěrečnou zkoušku a obhájit bakalářskou práci. Tímto způsobem studovalo asi 60 lidí. "Toto rozhodnutí jsme už nemohli nijak zvrátit,"řekl proděkan Petr Bezouška. Upozornil, že oproti minulosti na takové studenty nyní kladou u zkoušek a obhajob stejné požadavky jako na studenty jiných oborů. Například namísto jednoho testu jich musejí psát padesát.


Jaderná elektrárna Temelín
Vítěz soutěže na výstavbu dalších bloků jaderné elektrárny v Temelíně předá společnosti ČEZ know-how. Bude to základní podmínka tendru, píše ve svém dnešním vydání deník E15. Účastníci výběrového řízení jsou s tím podle listu srozuměni. Předání know-how umožní ČEZ elektrárnu provozovat samostatně a omezí závislost firmy na dodavateli technologií. Detaily tendru má ČEZ zveřejnit do konce roku. Na potřebu převodu znalostí ohledně technologie, která bude v Temelíně použita, upozornil vládní zmocněnec pro dostavbu Temelína Václav Bartuška. "Je to základní podmínka,"řekl Bartuška. "Bude to specifikováno v zadávací dokumentaci," uvedl mluvčí ČEZ Ladislav Kříž. Připustil, že požadavek transferu se může projevit na vyšší ceně za výstavbu nových jaderných bloků, v konečném důsledku se prý ale vyplatí.