Přehled tisku

mfdnes100723_paumer.jpg
0:00
/
0:00

Hospodářské noviny si všímají úmrtí Milana Paumera, jednoho ze skupiny bratří Mašínů.

Hospodářské noviny si všímají úmrtí Milana Paumera, jednoho ze skupiny bratří Mašínů.

Odvolávají se na Milana Kunderu, podle kterého je prý ideálem Čechů mučedník - ukazuje, že aktivní odpor proti zlu je nemožný a zároveň ospravedlňuje nečinnost, protože předvádí, jak i pasivní odpor končí. "To byl důvod, proč česko nemělo rádo Milana Paumera a jeho souputníky bratry Mašíny. Brali mu alibi. Ukázali, že existují i jiné cesty než mučednictví. Postavili se komunistům se zbraní v ruce a odhodlali se k činu, který nedával prostor pro ´možná´, ´kdyby´a ´ale´. Pro výrazy, ve kterých si Česko tak libuje. Milan Paumer nesl důsledky hrdinského činu, který je nešťastnou náhodou nasáklý i krví nevinného, celým životem. I proto mu patří úcta a obdiv," soudí autor komentáře.

Mladá fronta Dnes k Milanu Paumerovi poznamenává, že pro něj nejspíš platí slova, která napsal Jules Verne o kapitánu Nemovi: Historie si váží hrdinů, i když někdy odsuzuje následky jejich hrdinství.


Politici chtějí prosadit odškodné za zkaženou dovolenou, píší Lidové noviny a připomínají, že dosud nemělo valný smysl chtít po cestovní kanceláři odškodné za průběh rekreace. Nová podoba občanského zákoníku by to ale měla změnit, v jejím návrhu je totiž paragraf, který výslovně připouští odškodné za "újmu na ztrátě radosti z dovolené". Vztahovat se má především na to, když cestovní kancelář zájezd "zmaří nebo podstatně zkrátí", nicméně otevírá se tím možnost dostat odškodné i za velmi špinavé moře či pokoj. České soudy přitom zatím braly v potaz jen velmi zjevné a drastické případy. Komentář deníku poznamenává, že není divu, že jsou cestovní kanceláře proti novele, s českými turisty zacházejí totiž začasté dost mizerně. Přesvědčit se o tom může každý, kdo si koupí zájezd třeba u německé cestovní kanceláře, který nemusí být dražší než v Česku. U našich sousedů totiž kompenzaci za ztrátu radosti nikdo za bláznivou nepovažuje. "Můžeme tedy toto zákonné vylepšení považovat spíše za kultivační prvek pro místní cestovky než překážku v podnikání. Ostatně naši soudci nejsou nijak proslulí svou velkorysostí při přiznávání odškodného. Očekávat tedy, že hromadné žaloby kvůli špatnému počasí, zavřeným atrakcím mimo sezónu či zemětřesení budou úspěšné, je trochu šířením poplašné zprávy," míní komentář.


Deník Právo píše, že firmy zabývajíc se vymáháním dluhů mají vzhledem k rostoucímu zadlužen obyvatel žně. Nejvíce dlužníků, které firmy řeší, je na severní Moravě, což souvisí s tím, že se Moravskoslezský kraj v žebříčku nezaměstnanosti nachází na druhém místě. Vysoké procento dlužníků je i ve Středočeském kraji, což je podle analytika Petra Fice překvapení, region má totiž druhou nejnižší nezaměstnanost v republice. V Česku působí kolem 200 agentur a společností, které nabízejí správu, odkupy nebo vymáhání pohledávek.


Pavel Drobil
Komentář Hospodářských novin si všímá priorit nového ministra životního prostředí Pavla Drobila, který charakterizoval ještě před svým nástupem ministerstvo jako prolezlé lidmi, kteří mají velmi úzký pohled na svět. "Poté, co veřejnosti představil své priority, nelze se ubránit dojmu, že jeden úzký pohled ´zelené ideologie´ hodlá nahradit druhým: ´ideologií produkce´. Jakoby Drobil na ministerstvu životního prostředí dál snil sen o šéfování resortu průmyslu, který mu utekl mezi prsty, " uvádí autor a soudí, že např. o urychlení výstavby dálnic mluví nový ministr se zápalem šéfa Ředitelství silnic a dálnic. Přitom by se dalo spíše očekávat, že bude prosazovat třeba převedení části dopravy ze silnice na železnici. Nicméně komentátor vidí i některé dobré ministrovy plány - jeho prioritou je snížení smogu na Ostravsku. "Ale proč mluví výhradně o Ostravě? Což nejsou i jiné zamořené lokality, v nichž se rodí bronchitické děti? Jak se zdá, ministr se ještě úplně nevyzul z předchozí role volebního lídra ODS v Moravskoslezském kraji. "Tenhle neekologický ministr bude jako magnet přitahovat podnikatelské lobby," soudí komentátor.


I když člověk o malíři Alfonsu Muchovi slyší velmi často, vyplatí se podle autorky recenze v Mladé frontě Dnes zajít na jeho výstavu Apoteóza lásky, která probíhá v pražském Obecním domě. Výstava podle ní obrazem odvíjí Muchův životní příběh, prezentuje rodinné fotografie i modelky z ateliéru, přípravné skici i velké obrazy a nečekaně představuje Muchu také jako brilantního fotografa. Výstavu připravila Muchova nadace a autorka soudí, že je třeba si přát, aby nadace i pražský magistrát našly společnou řeč a aby díla z této sbírky mohla doplnit Slovanskou epopej, pokud bude vůbec někdy vystavena v samostatném pavilonu. "Dohromady s tím, co je k vidění v Obecním domě a co Muchova nadace může do Muchova pavilonu zapůjčit, by tak mohlo vzniknout jedinečné muzeum jednoho z nejslavnějších českých malířů."