Přehled tisku

0:00
/
0:00

Z ministerstva spravedlnosti odcházejí první náměstek Marek Görges, ekonomický náměstek Jaroslav Gacka a vrchní ředitel dohledu a justice Vladimír Chrástecký. Deníku Právo to v rozhovoru řekl ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS). Podle něj odcházejí proto, že jsou spojováni s bývalým ministrem spravedlnosti Pavlem Němcem.

Z ministerstva spravedlnosti odcházejí první náměstek Marek Görges, ekonomický náměstek Jaroslav Gacka a vrchní ředitel dohledu a justice Vladimír Chrástecký. Deníku Právo to v rozhovoru řekl ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS). Podle něj odcházejí proto, že jsou spojováni s bývalým ministrem spravedlnosti Pavlem Němcem. Pospíšil v rozhovoru hovořil také o tendru na elektronické náramky a o odvolání nejvyšší státní zástupkyně Renaty Vesecké. Odvoláním Görgese, Gacka a Chrásteckého prý Pospíšil plní svůj slib, že "odstřihne Němcovy lidi" od ministerstva. "Je to kombinace vztahu těchto lidí k bývalé paní ministryni Daniele Kovářové, a tedy i k Pavlu Němcovi, i samotné odbornosti,"řekl ministr. Dodal, že si nedokáže představit další spolupráci ministerstva s advokátní kanceláří, v níž Němec působí. O Němcově vlivu na chod ministerstva spravedlnosti delší dobu hovořila média, Kovářová to v minulosti označila za spekulaci. Média s Němcem v poslední době nejvíce spojovala miliardovou zakázku na provozování elektronického systému domácího vězení. Němcova advokátní kancelář měla podle tisku velký vliv na konečnou podobu podmínek tendru, který nedávno pozastavil Úřad pro ochranu hospodářské soutěže. Pospíšil listu uvedl, že preferuje nové výběrové řízení na elektronické náramky, ale připustil i možnost, že se zakázka odloží nebo se vůbec neuskuteční. Nový ministr také Právuřekl, že ještě v létě oznámí, zda dojde ke změně na postu nejvyšší státní zástupkyně. Bude prý prosazovat, aby z něj odešla Renata Vesecká, ale chce o tom i o její možné nástupkyni ještě vést "seriózní debatu" s premiérem Petrem Nečasem (ODS). Vesecké Pospíšil nejvíce vyčítá kauzu takzvané justiční mafie a zejména to, jak skupina označovaná tímto názvem zahájila soudní proces s bývalou nejvyšší státní zástupkyní Marií Benešovou. Benešová přirovnala k justiční mafii Veseckou, soudce Nejvyššího soudu Pavla Kučeru, exministra spravedlnosti Pavla Němce a další kvůli jejich chování v kauze Jiřího Čunka (KDU-ČSL). Postižení se kvůli tomu domáhali omluvy u soudu, uzavírá deník Právo.


Ivan Langer
Náměstci exministra Langera nemají problém s uplatněním a znovu se vracejí na ministerstva, píšou Hospodářské noviny (HN). Už je to skoro dva měsíce, co se bývalý místopředseda ODS Ivan Langer nedostal do sněmovny a skončil v politice. Teď se ale při obsazování ministerstev ukazuje, že jeho vliv ve straně neslábne. Naopak. Ukázal, jak dobře se umí postarat o lidi, s nimiž spolupracoval. Jasné je to zatím u tří lidí. Bývalý Langerův náměstek z ministerstva vnitra Jaroslav Salivar se vrací na své místo. Byl dokonce jedním z prvních lidí, jejichž nominaci ODS po sestavení vlády potvrdila. Další Langerův bývalý náměstek a posléze i jeho pravá ruka z volebního štábu Zdeněk Zajíček je podle informací HN zase favoritem na post náměstka ministra financí, i když o tom oficiálně nikdo mluvit nechce. Dalším z tábora Langerových bývalých spolupracovníků je Tomáš Vrbík, člen volebního štábu. Ten nastupuje pro změnu na ministerstvo zemědělství, kam si ho přivedl ministr Pavel Drobil. "My jsme spolu velice dobře spolupracovali během kampaně. Bral jsem ho pro jeho zkušenosti, rozhodně ne kvůli přímluvě Ivana Langera," tvrdí Drobil. Podle informací HN se na vysokých pozicích objeví brzy i další Langerovi bývalí spolupracovníci. "Nikoho nezaopatřuji. Jsem jen rád, že schopnosti lidí, se kterými jsem pracoval, se těmito nabídkami na spolupráci potvrzují," odbývá otázky Langer. Ještě výhodnější než spolupracovat s Langerem je jiná minulost - působení v bezpečnostní agentuře ABL, tedy ve firmě, kterou v devadesátých letech založil a donedávna i vlastnil Vít Bárta, nejvlivnější muž strany Věci veřejné a nově i ministr dopravy. On sám si k sobě ihned po nástupu na ministerstvo vzal svou bývalou pravou ruku z ABL, tehdejšího obchodního ředitele firmy Martina Sýkoru. Kromě zkušeností z ABL se může hodit i příhodné trvalé bydliště. Nový ministr zemědělství Ivan Fuksa z ODS si totiž podle informací HN na post prvního náměstka chce přetáhnout svého příbramského známého Romana Bočka.


Odstřihnout se od všeho, co má normalizační nádech, a nezvat si tak už například na kampaně zpěváky typu Michala Davida. Tak zní jedno z doporučení, která dostala ČSSD od agentury, jež má straně pomoci, aby změnila image a oslovila i mladší voliče, píše Mladá fronta Dnes (MfD). "My jsme ten správnej tým," zpívali v kampani lídři oranžových spolu s Davidem. To už se opakovat nebude. Minimálně tohle doporučení od společnosti, která už loni straně pomáhala, vzali úřadující šéf ČSSD Bohuslav Sobotka i volební manažer Jan Hamáček vážně. "V době, kdy byl Michal David na vrcholu, chodil jsem ještě do školky. Preferuji jiné umělce, a pokud se ptáte, jestli plánuji jeho zapojení do volební kampaně, tak neplánuji,"řekl MfD Hamáček, který má na podzim pro senátní a komunální volby straně vymyslet účinnou taktiku. "Myslím, že přínos placených hvězd z oblasti populární hudby byl v minulém období poněkud přeceňován," prohlásil jasně i Sobotka. I když chtějí sociální demokraté mnohem méně než v Paroubkově éře spoléhat na nejrůznější průzkumy veřejného mínění, jeden takový, z nějž chtějí vyčíst chyby, které udělali, si znovu zadali. "Silný důraz dávají lidé v průzkumu na nespokojenost se stylem předchozího předsedy strany. To byl podle nich klíčový důvod, proč se rozhodli nepřijít k volbám nebo volit někoho jiného," popsal MfD hlavní výsledek průzkumu volební manažer Hamáček. Nechtěl však říci, kolik přesně lidí to v průzkumu sociální demokracii řeklo, konstatuje MfD.


Soud pro Prahu 4 před několika týdny nařídil exekuci na pražské budovy a pozemky České televize (ČT). Exekuce je nařízena ve dvou sporech z února a ledna letošního roku. Informuje o tom deník E15. Podle ČT jde o nedorozumění a selhání informačního systému v oblasti vymáhání peněz za nezaplacené koncesionářské poplatky, vinna je prý advokátní kancelář Kalcso, která pro televizi pohledávky vymáhá. Soud ČT upozornil, že nyní nesmí "nakládat se svým majetkem... vyjma běžné obchodní a provozní činnosti". Podle výpisu z katastru nemovitostí, který má E15 k dispozici, v prvním případě uplatňuje vůči veřejnoprávní stanici pohledávku 6600 korun Radek Pertl, druhou pohledávku ve výši 6500 Kč uplatňuje Petr Liškutín. K tomu, jak tato pohledávka přesně vznikla, se odmítli vyjádřit. "Dva spory jsme prohráli a ČT byla odsouzena k zaplacení nákladů soudního řízení. Bohužel se k nám tato informace nedostala, takže na nás byla velmi rychle uvalena exekuce," potvrdil obchodní ředitel ČT Robert Kvapil. Podle něj jsou už peníze zaplaceny. Kvapil uvedl, že pochybení je na straně advokátní kanceláře Kalcso, která má s televizí smlouvu na vymáhání pohledávek a která musí ČT zaplatit náhradu. "V informačním systému jsme udělali změny, aby se podobné případy neopakovaly," doplnil. List upozornil, že exekuce může zdržet plán ředitele ČT Jiřího Janečka rozprodat zbytný majetek České televize. Již v polovině června Janeček ohlásil, že od léta chce prodávat rekreační chalupy nebo pozemky televize v Podolí a na Kavčích horách. Proti České televizi se tak obrátil její vlastní tvrdý postup, který používala na neplatiče koncesionářských poplatků. Sama těmto lidem hrozila vyvoláním soudní exekuce. V průměru každý rok žaluje 40.000 případů, píše deník E15.


Ministři za Věci veřejné, kteří ve vládě premiéra Petra Nečase šéfují vnitru, školství, dopravě a resortu pro místní rozvoj, ucpali penězovody svých úřadů. Podle informací Lidových novin (LN) ve všech čtyřech resortech dočasně zastavili rozjeté projekty, zakázali vypisovat nová výběrová řízení či veřejné zakázky, stejně jako uzavírat smlouvy nad určitou částku či dělat jakékoliv personální změny. Například nový ministr Vít Bárta vydal ve svém úřadu zákaz vypisování jakýchkoli výběrových řízení. Chce tím ušetřit. Zároveň nařídil podřízené organizaci Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) snížit provozní výdaje příští rok na polovinu. Oznámil to mluvčí MD Karel Hanzelka. Mluvčí také potvrdil, že ministr stráví příští týden v zahraničí na svatební cestě. Mezi priority nového ministra patří například liberalizace železničního trhu, rozšíření mýtného na silnice nižších tříd nebo zlepšení bezpečnosti na silnicích. Ministr školství Josef Dobeš zase pozastavil čerpání strukturálních fondů (i v rozběhnutých řízeních). "Na ministerstvu bude probíhat profesně personální audit a je snaha, aby se vedení seznámilo se stavem úřadu," reagoval pro LN mluvčí ministerstva školství Václav Koukolíček.


Energetická firma ČEZ chce nejméně na deset let přenechat provoz většiny svých informačních technologií jiné firmě, od které si bude tyto služby kupovat. Zakázka má hodnotu deset miliard korun, utkají se o ni společnost T-Systems a konsorcium Telefónica O2, IBM a Hewlett Packard. Píše toMladá fronta Dnes. Dodavatel bude zřejmě vybrán ještě letos, protože datová centra by měl přebrat nejpozději v červnu příštího roku. "Očekáváme úsporu v řádu stovek milionů korun,"řekl mluvčí společnosti ČEZ Ladislav Kříž. Podle informací MfD, které Kříž odmítl potvrdit, firma očekává, že vysoutěží cenu mnohem mnohem nižší než miliardu za rok, odhaduje ji na půl miliardy až 700 milionů korun. ČEZ si nyní s uchazeči ujasňuje, jak velkou část svých datových center a s tím spojených služeb může energetická firma vyvést mimo své budovy. Informace, kterými ČEZ disponuje, mají význam i z hlediska státní bezpečnosti, některé se týkají také jaderných elektráren Temelín a Dukovany, připomíná list. "Bezpečnostní aspekty celého projektu průběžně poskytujeme i Státnímu úřadu pro jadernou bezpečnost," uvedl Kříž pro MfD.


Trestná činnost spojená s korupcí klesá. Podle výroční zprávy Nejvyššího státního zastupitelství (NSZ) vloni stíhaly orgány činné v trestním řízení 112 lidí, oproti roku 2008 je to více než šestnáctiprocentní pokles. Počet obžalovaných klesl na 102 lidí oproti 126 v roce 2008. Píše to deník E15. NSZ připouští, že tato klesající čísla zřejmě neodpovídají realitě. Podle Transparency International odvádějí orgány činné v trestním řízení špatnou práci. "Dlouhodobě klesající počty osob stíhaných a obžalovaných pro korupční trestnou činnost patrně neodpovídají realitě a nasvědčují nejen značné míře latence korupce ve společnosti. Dosavadní prostředky neumožňují efektivně korupci postihovat," uvedlo NSZ. Podle předsedy správní rady Transparency International Václava Lásky si však žalobci formulací vytvářejí jen alibi. "Korupce není latentní, ale aktivní a zřejmá,"řekl Láska s tím, že není možné, aby v době, kdy míra korupce stoupá, nestoupaly počty stíhaných a obviněných. Dodal, že pokud nejsou příslušné orgány schopné reagovat, pak odvádějí špatnou práci. Každopádně pokud na zastupitelství dostali takové výsledky, musejí si přiznat, že je něco špatně, a přes všechny těžkosti zjednat nápravu," dodal Láska pro deník E15.