Přehled tisku

Karel Schwarzenberg, Petr Nečas a Radek John vystoupili 28. června v Praze na tiskové konferenci v atriu Poslanecké sněmovny po jednáních o společné vládě jejich stran, foto: ČTK
0:00
/
0:00

Mladá fronta Dnes komentuje koaliční vyjednávání o vládě. Podle listu má před sebou budoucí trojkoalice ODS, Top 09 a Věcí veřejných zatím dva nejsilnější spory: obsazení ministerstva financí Miroslavem Kalouskem a ministerstva vnitra Radkem Johnem. Věci veřejné efektně buší do stolu, čteme v komentáři, a vyhrožují, že nepůjdou do vlády, když John nebude ministrem vnitra. "Myslí si, že je to silná hrozba, ale nevědí, že hlavně pro ně.

Karel Schwarzenberg,  Petr Nečas a Radek John vystoupili 28. června v Praze na tiskové konferenci v atriu Poslanecké sněmovny po jednáních o společné vládě jejich stran,  foto: ČTK
Mladá fronta Dnes komentuje koaliční vyjednávání o vládě. Podle listu má před sebou budoucí trojkoalice ODS, Top 09 a Věcí veřejných zatím dva nejsilnější spory: obsazení ministerstva financí Miroslavem Kalouskem a ministerstva vnitra Radkem Johnem. Věci veřejné efektně buší do stolu, čteme v komentáři, a vyhrožují, že nepůjdou do vlády, když John nebude ministrem vnitra. "Myslí si, že je to silná hrozba, ale nevědí, že hlavně pro ně. Rozbít tuto koalici by pro Věci veřejné znamenalo zánik strany." Komentátor soudí, že voliči by stranu opustili, protože je pro ně důležitější silná vláda než Radek John na ministerstvu. Opatrná podle listu ale musí být i ODS, kterou čeká změna pověsti, které by tvrdošíjná neústupnost nepomohly. "A TOP 09 si neprozřetelně vzala k srdci starou vládní poučku Josefa Luxe, že nejsme velká a menší strana, jsme jedna ku jedné. Je to poučka, která vede bezpečně do koaličních hrobů," soudí komentátor.

Hospodářské noviny kritizují koaliční jednání jako praktickou ukázku nového populismu. "Nečasova koalice ještě nevznikla, ale už se tváří, že přetvoří Česko v takřka ´pravdoláskovském´duchu. Omezuje imunitu poslanců, chystá přímou volbu prezidenta, zachraňuje severočeské obce před rypadly... Jenže při bližším pohledu se ukazuje, že skorokoaliční tahy jsou efektní, leč jejich substance pofidérní. Což jsou příznaky populistické politiky." Deník tezi ilustruje několika příklady. "Věrozvěst bukolického míru, čerstvě jmenovaný premiér Petr Nečas, odchází z Hradu odmítajíc policejní ochranku. Prý necítí žádné nebezpečí. Ve skutečnosti jen policii přidělává práci: ochranná služba premiéra jistit musí. A chránit někoho na dálku je těžší, než když mu může stát za zády,"čteme v listu. A jiný příklad? "Severočeské obce se prý už nemusí bát prolomení ekologických limitů těžby, což koalice hodlá stvrdit odpisem zásob uhlí pod Horním Jiřetínem. Jenže skutečné zásoby uhlí se škrtnout nedají a další vláda může vše změnit. Obyvatelé nebudou mít jistotu nikdy," soudí komentátor.


Foto: Evropská komise
Cizinci ze třetích zemí, kteří v Česku pobývají na podnikatelské vízum, ochuzují státní kasu na daních až o miliardu korun ročně. Daně odvádí přibližně jen třetina podnikatelů s vízovou povinností, píší úterní Lidové noviny. Vychází přitom ze studie ministerstva vnitra, která má dokázat nutnost přijetí novely cizineckého zákona. Finanční úřady v roce 2008 evidovaly jen osmnáct a půl tisíce plátců daní z řad cizinců ze třetích zemí. Tedy cizinců, kteří nemají občanství ČR, EU ani žádného ze států Evropského hospodářského prostoru. "Přitom však ve stejném roce bylo v Česku registrováno přes šedesát tisíc podnikatelů s vízovou povinností," píše deník. Podle ministerské studie poměr počtu poplatníků k počtu podnikatelů ze třetích zemí ukazuje, že "buď nevyvíjí žádné aktivity, nebo velká část jejich podnikatelských aktivit probíhá v rámci šedé ekonomiky".


Foto: Evropská komise
České kraje dluží za loňský rok věřitelům meziročně o 43 procent víc. Celkový dluh dosáhl 20,9 miliardy korun, uvedla Mladá fronta Dnes. Rychlý nárůst dluhu má na svědomí hlavně čerpání evropských dotací. Nejzadluženějším regionem v přepočtu na obyvatele je podle údajů ministerstva financí Pardubický kraj. Bankám dluží 2,428 miliardy. Víc si vypůjčil jen Středočeský kraj, který má ovšem o 700.000 obyvatel víc. Téměř poloviční nárůst zadlužení krajů v loňském roce ministerstvo financí nevyhodnotilo jako rizikový. "Rizika krajů nejsou tak velká jako u obcí," cituje deník Pavla Křečka z odboru analýzy územních rozpočtů.


V Česku rekordně přibývá žen, které musí z ekonomických důvodů zapomenout na odchod do důchodu. V posledních deseti letech se v celé republice projevuje rostoucí zájem o zaměstnání u žen v předdůchodovém a důchodovém věku. Za posledních osm let vzrostl počet zaměstnaných seniorů mužů téměř o 40 procent, u žen to však bylo o 85 procent. Píší to dnešní Lidové noviny s tím, že podle očekávání odborníků se tento trend udrží. Podle Lidových novin se zaměstnanost ve věku kolem šedesátky zvyšuje hlavně u rozvedených nebo ovdovělých žen, a také u žen z nižších sociálních skupin. Kromě ekonomických důvodů hraje roli i to, že ženy jsou ve vyšším věku v lepší fyzické a často i psychické kondici než muži. Mnoho žen pracuje také proto, aby si udržely životní standard a zůstaly ve společenském kontaktu.