Přehled tisku

Poslanecká sněmovna, foto: ČTK
0:00
/
0:00

Lidové noviny na hlavní straně komentují fakt, že ve vedení Poslanecké sněmovny po osmi letech nebudou komunisté. "Je to dobře,"čteme ve sloupku. "KSČM sice už z politiky nevytlačíme, nicméně do reprezentace státu si ji pouštět nemusíme." Složitější otázkou podle Lidových novin je to, zda je dobře, že sněmovně nebude předsedat sociální demokrat. ČSSD totiž formálně volby vyhrála, připomíná list. "

Poslanecká sněmovna,  foto: ČTK
Lidové noviny na hlavní straně komentují fakt, že ve vedení Poslanecké sněmovny po osmi letech nebudou komunisté. "Je to dobře,"čteme ve sloupku. "KSČM sice už z politiky nevytlačíme, nicméně do reprezentace státu si ji pouštět nemusíme." Složitější otázkou podle Lidových novin je to, zda je dobře, že sněmovně nebude předsedat sociální demokrat. ČSSD totiž formálně volby vyhrála, připomíná list. "Bude-li v čele sněmovny člen ODS, znamená to, že strana s volebním ziskem 20 procent obsadí, počítáme-li k ní i prezidenta, čtyři nejvyšší ústavní posty. Nečiší z toho arogance, před níž varuje předseda ODS Petr Nečas?" Také Hospodářské noviny považují fakt, že v čele sněmovny bude člen ODS za "ne právě povzbudivé pro politickou kulturu v zemi."

Poslankyně Miroslava Němcová a Vlasta Parkanová,  foto: ČTK
Pokud ODS obsadí funkce premiéra a předsedy Poslanecké sněmovny, zaplatí za to podle prezidenta Václava Klause ztrátou pozic ve vládě. Klaus, který počátkem 90. let ODS zakládal, to řekl dnešnímu Právu. Předpokládá se, že premiérem bude v rodící se koaliční vládě ODS, TOP 09 a Věcí veřejných předseda ODS Petr Nečas, kandidátkou na šéfku sněmovny bude první místopředsedkyně ODS Miroslava Němcová. "Obsazení funkce předsedy sněmovny současně s funkcí předsedy vlády nemůže být zadarmo. Zdá se mi vyloučené, že by další dvě koaliční strany i tento druhý z významných postů České republiky daly jedné politické straně. Já si myslím, že to bude vykoupeno za výraznou ztrátu pozic ODS ve vládě,"řekl Klaus Právu. Deník připomíná, že předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg stejnému listu v sobotu sdělil, že TOP 09 by měla mít stejný počet ministrů jako ODS. Předseda Věcí veřejných Radek John pak poznamenal, že jeho strana by měla mít stejně ministrů jako TOP 09.


Eduard Janota  (vpravo),  foto: ČTK
Ministr financí Eduard Janota navrhl podle Mladé fronty Dnes vznikající vládě ODS, TOP 09 a Věcí veřejných zavedení daně z vybraného pojistného. Důvodem je snaha zaplnit díry ve státní kase. Různé pojistky by tak mohly zdražit až o 20 procent, píše deník. "Na ministerstvu financí vznikl materiál s vějířem možností, jak snížit deficit. Jednou z nich je i zavedení daně z pojistného, která je v Evropě obvyklá,"řekl ředitel pro daně ministerstva financí Martin Jareš. Jeho odbor nyní zpracovává podrobnosti návrhu, píše Mladá fronta. Ministerstvo podle ní uvažuje o tom, že by se daň pohybovala v rozmezí pěti až 20 procent. Daň by platily pojišťovny, ale je pravděpodobné, že by ji promítly do cen pojistek. "Jediným důsledkem, který lze v takovém případě předvídat, je to, že klienti pojišťoven by vedle dnešních plateb za služby pojišťoven platili ještě navíc onu daň,"řekl Josef Keller z České asociace pojišťoven. Deník píše, že ekonomičtí experti vyjednávající o vládě ODS, TOP 09 a Věci veřejné se k zavedení nové daně stavějí zdrženlivě, dosud o ní prý nedebatovali.


Do státní pokladny letos přiteče ze zisku elektrárenské společnosti ČEZ 19,8 miliardy korun. Valná hromada příští úterý schválí výplatu dividendy ve výši 53 korun na akcii. Celkem tak ČEZ vyplatí svým akcionářům 28,5 miliardy korun. Dnešním Hospodářským novinám to potvrdil ministr financí Eduard Janota, jehož úřad spravuje zhruba sedmdesátiprocentní státní podíl ve firmě, a na valné hromadě tak bude mít rozhodující slovo. Podle deníku Janota návrh konzultoval se zástupci vznikající vládní koalice ODS, TOP 09 a Věci veřejné. Peníze, které stát získá, půjdou na tzv. privatizační účet, z nějž si financuje odstraňování ekologických škod, dopravní stavby a měla by se na něm tvořit rezerva pro penzijní reformu.


Regionální muzeum v Jílovém u Prahy
Středočeští sociálně demokratičtí radní v pondělí odvolali ředitelku Regionálního muzea v Jílovém u Prahy Markétu Nešporovou. Až do výběrového řízení muzeum povede Šárka Alexa, která je členkou ČSSD a vede Středočeskou turistickou a informační službu. Rozhodnutí radních vyvolalo kritiku, píše pondělní středočeská příloha Mladé fronty Dnes. Nešporová se k situaci vyjadřovat nechce. "Ředitelka Nešporová za osm let ve funkci mimo jiné otevřela tři historická důlní díla pro návštěvníky, zavedla cykly příležitostných výstav, Muzejní potlach a Muzejní noc,"řekl tajemník jílovské radnice občanský demokrat Zbyněk Šorm. Podle něj jde o klientelismus mezi členy a příznivci ČSSD. "Vedení kraje bylo nespokojeno se způsobem, jakým bývalá ředitelka vedla příspěvkovou organizaci zřizovanou krajem," uvedla mluvčí kraje Berill Mascheková. Podle Šorma však Alexa nezvládala práci ředitelky Středočeské turistické a informační služby, a proto požádala "o trafiku" v místě bydliště.


Hospodářské noviny informují na své kulturní stránce o návratu legendární české hudební skupiny Vltava s frontmanem Robertem Nebřenským. "Po osmi letech se vrací jedna z nejsvébytnějších kapel 90. let." Příležitost slyšet hity Prasátko nebo Marx Engels Beatles opět živě budou mít návštěvníci festivalu Rock For People o prvním červencovém víkendu, další koncerty budou následovat. "Během šestnácti let existence se Vltava proměnila z naivistické, tak trochu kabaretní veselé sestavy ve vysoce originální, po svém progresivní rockovou kapelu, jejíž třetí album Marx Engels Beatles bylo časopisem Rock a Pop vyhlášeno druhou nejlepší deskou, která v 90. letech v Čechách vyšla."