Přehled tisku

Jiří Paroubek, foto: ČTK
0:00
/
0:00

České deníky komentují rozhodnutí ČSSD bojkotovat "pravicová média" - deníky Mladá fronta Dnes, Hospodářské noviny a Lidové noviny a dva týdeníky Respekt a Reflex.

České deníky komentují rozhodnutí ČSSD bojkotovat "pravicová média" - deníky Mladá fronta Dnes, Hospodářské noviny a Lidové noviny a dva týdeníky Respekt a Reflex.

Jiří Paroubek,  foto: ČTK
Hospodářské noviny píší, že už teď si šéf ČSSD, který chce být premiérem, rozděluje lidi na ty, kteří si zaslouží jeho odpovědi a na ty, kteří nikoliv. "Proti ústavě to možná není, zcela jistě je to proti zdravému rozumu. Tyto noviny budou o sociální demokracii samozřejmě informovat dál. Hraje v české politice zásadní roli a má přirozenou ambici řídit zemi. Na předsedu má ale smůlu. Kéž by to byl ale jen problém sociální demokracie," uvádí deník.

Lidové noviny k tématu podotýkají, že Paroubek přece nemluví jen s redaktory, stejně jako oni nepřicházejí za ním na besedu, ale skrze média mluví každý politik se čtenáři a předseda ČSSD se nyní rozhodl se čtenáři bojkotovaných deníků a týdeníků prostě nemluvit.


Masakr v Postoloprtech,  červen 1945
Komentář deníku Právo se vrací k dokumentu týkajícímu se vraždění německých civilistů na konci II. světové války, který uvedla Česká televize. "Pravda je hrozná, má však očišťující sílu, je-li konečně vyslovena a přijata," uvádí komentátor a dodává, že je třeba nahlížet na události optikou tehdejší doby. "Za prvé, zdivočelá lůza není českým specifikem, objevuje se vždy a všude, když státní moc není pevně v sedle. Zadruhé české země měly za sebou šestiletou nacistickou okupaci. A byť byl život v protektorátu ve srovnání s Polskem snesitelnější, neboť nacisté potřebovali český zbrojní průmysl a kvalifikovanou českou pracovní sílu, nikterak se okupanti netajili, co s ´českým ksindlem´ po vítězné válce." Okupanti cíleně vyvražďovali českou inteligenci a důstojníky, připočtěme k tomu první a druhé stanné právo s vyvražděním Lidic a Ležáků, zvěrstva, která na samém konci války páchali zejména mladiství esesmani, a máme zde výbušnou směs,“ vypočítává komentátor a dodává, že vraždy tím omluvit nelze, vysvětlit však ano. "Polští biskupové svým německým protějškům už hluboko za totality poslali poselství: odpouštíme a prosíme o odpuštění. Vzmůžeme-li se na něco podobného poté, co se provalilo naše podebrané svědomí, druhá světová válka pro nás definitivně skončí."


Čechům v moderních slovenských mýtech se na stránkách Mladé fronty Dnes věnuje zpravodaj Českého rozhlasu na Slovensku Ľubomír Smatana. Slováci prý vidí Čechy jako brouky Pytlíky, jako ty, co ví vše lépe než ostatní. Typickou českou vlastností je podle našich sousedů také skrblictví, Češi platí v Tatrách za paštikáře a vyprávějí se na toto téma i vtipy. Slováci jsou prý také více trendy, strakaté bermudy a sestřih ve stylu Pavel Nedvěd se prý na Slovensku nenosí. "Za samostatnou kapitolu pak stojí téma, když Slovák mluví česky a naopak. Slováci se domnívají, že jim to jde lépe a že je nikdo neodhalí, ale to samé si myslí i Češi. Obvykle to dopadá mizerně pro obě strany."


Vladimír Darjanin,  foto: ČTK
Ministr kultury Václav Riedlbauch odvolal v pátek ředitele České filharmonie Vladimíra Darjanina. Darjanin ve funkci před necelým rokem vystřídal právě Riedlbaucha. Komentář Lidových novin připomíná, že Darjanin se uvedl famózně, když chtěl po svém nástupu odvolat šéfa Galerie Rudolfinum Petra Nedomu, "což v první chvíli vypadalo jako špatný vtip, jelikož galerie byla dlouho skutečně jediný domácí prostor pro prezentaci špičkového současného umění. Pan Darjanin patří k sortě manažerů a šéfů, kteří umí šikovně provázat svěřenou státní instituci s vlastními kšefty a udělat si z ní dobrou dojnou krávu. Jako intendant festivalu Dvořákova Praha prý nechápe, kde je střet zájmů."


"V biozelenině jsou pesticidy," píší Hospodářské noviny a odvolávají se na kontrolu státní zemědělské inspekce, která loni testovala biopotraviny v bioobchodech a supermarketech. Ze 39 testovaných vzorků jich 10 nevyhovělo, protože obsahovaly pesticidy. "Jsou to nejhorší výsledky, jaké kdy kontrola prokázala. Ještě předloni se našly chemické hnojivové látky jen u pětiny vzorků z 60 a rok předtím to byly jen dva chemické nálezy ze čtyřiceti testovaných vzorků." Podle inspekce ale nálezy nepřekročily povolený limit, výrobci nebudou tedy stíháni ani pokutováni, výsledek bude jen nahlášen jejich vydavateli certifikátu. Navíc tak mizivé množství pesticidů, jaké kontrola našla, nemá na lidský organismus nijak významný vliv. "Na otázku, proč letos tak prudce poskočil počet pozitivních nálezů, mají odborníci společnou odpověď: BIO jde čím dál více do módy a je stále lákavějším byznysem."


Pěnkava | Foto: Kristýna Maková,  Radio Prague International
Ptačích pěvců, tedy například slavíků, pěnkav, kukaček či jiřiček stále ubývá, informuje deník Právo. Podle ornitologa Pavla Kverka je to dáno především tvrdostí podmínek, které ptáci musejí zdolat. Slavíci se třeba naučili hnízdit v křoví u dálnice. Nebezpečí na opeřence číhá i na cestě do zimovišť, kde na ně čekají lovci ptáků. Kvůli klimatickým změnám se mění i druhová skladba ptáků, například v Krkonoších zaznamenali výskyt dudka chocholavého, který dříve sídlil především na jižní Moravě. Celoevropským problémem je také úbytek vrabců domácích - o 50 - 70 %, jehož příčina není zatím jasná.