Přehled tisku

Zdroj: TV Prima
0:00
/
0:00

Deník Právo odsuzuje násilí na předvolebním mítinku ČSSD a připomíná, že Bohuslav Sobotka dostal pěstí od muže, který předstíral, že chce se Sobotkou mluvit. "Takhle se chovají primitivové," soudí deník.

Deník Právo odsuzuje násilí na předvolebním mítinku ČSSD a připomíná, že Bohuslav Sobotka dostal pěstí od muže, který předstíral, že chce se Sobotkou mluvit. "Takhle se chovají primitivové," soudí deník. Podle něj je to nejen ubohé, ale i velmi nebezpečné. "Násilí, je-li hráz jednou prolomena, se může šířit jako kalná voda. Společnost zatíží především to, že tato akce nezůstane bez odezvy." Podle deníku ČSSD ve své reakci ještě více rozdmychává nenávist k politickému protivníkovi a také ODS, ačkoli násilí odsoudila, v konfrontačním tónu jinak pokračuje.

Zdroj: TV Prima
Hospodářské noviny soudí, že Česko je na řeské cestě. "Donedávna nemyslitelné pěsti, vajíčka a kameny v české politice mají ale svou příčinu. Před každými volbami se mluví o otrávenosti, ta letošní nálada je ale horší. Je to naštvanost hraničící se zoufalstvím z toho, jak politika vypadá. Nevraživost vůči politikům nalevo napravo se stupňuje. Země neprožívá žádné ekonomické drama, máme prý tradičně holubičí povahy, a přesto se do politiky vkrádá násilí. Řecká tragédie ukazuje, kam až může prohnilá, zkorumpovaná politika lidi dohnat,"čteme na titulní straně Hospodářských novin.

Komentář Mladé fronty Dnes se vrací k úterním předvolebním mítinkům sociálních demokratů. "Transparent Jmenuji se Jiří Paroubek a brzy budu první zastřelený prezident ČR," který se objevil na mítinku ve Slaném, "podlezl i tu nizoučkou laťku slušnosti, kterou zdejší politický život má," soudí komentátorka. Reakce politiků z Lidového domu, kteří s tragickou vážností připodobňovali podobné excesy k 30. letům v Německu, kdy sociální demokraté bojovali o ulice s nacisty." Autorka neví, zda se má smát či plakat nad licoměrností a neznalostí míry. Studentovi s transparentem není nakonec možné "vyčítat neomalenost, když ho školili takoví mistři, jako naši politici." Závěrem konstatuje, že zdejším politikům chybí talent spílat a sprosťačit s noblesou a vtipem.


Zdroj: Lidové noviny,  6.5.2010
Lidové noviny přinášejí rozhovor s českým krajanem ve Velké Británii Andre Souckem, který kandiduje jako nezávislý kandidát v blížících se britských parlamentních volbách. Emigroval v roce 1968 nejprve do Švýcarska, pak odešel na studia do Británie. "Ve volbách do parlamentu je to moje první účast," vysvětluje Soucek. "Důvod? Dá se říct naštvání. Anglie se za tu dobu, co tady žiju, hrozně změnila. Jako kluci jsme sem přišli kvůli tomu, že to byla velice liberální země, kde byla individuální práva důsledně zachovávna. Dneska se z toho stal byrokratický stát s politikou korektnosti a samými regulacemi a už toho máme všichni dost,"řekl Soucek Lidovým novinám. Jako nezávislý kandidát asi ale velké šance na úspěch nedává.


Zdroj: Lidové noviny,  6.5.2010
Plukovník české armády Petr Procházka, který byl od loňského listopadu postaven mimo službu kvůli vyšetřování kauzy dvou jeho podřízených, kteří během působení v provincii Lógar v Afghánistánu nosili na přilbách symboly nacistických jednotek SS, se vrací do své původní funkce zástupce velitele elitní 4. brigády rychlého nasazení v Žatci. Informují o tom Mladá fronta Dnes a Lidové noviny. Deníky píší, že jediným trestem pro Procházku bude snížení jeho platu o 15 procent na dobu půl roku. Média loni informovala, že Procházka údajně nechal spálit potahy přileb s nacistickými symboly podřízených a většinu usvědčujících fotografií. Náčelník generálního štábu armády Vlastimil Picek považoval Procházkovo rozhodnutí za chybné. Podle tisku ale neshledal žalobce v Procházkově jednání trestný čin a vrátil případ do rukou Picka. A ten ve středu Procházku potrestal nejvyšším možným trestem, který může udělit - snížením platu o 15 procent na dobu půl roku.


Mirek Topolánek
Z expremiéra Mirka Topolánka, který se před necelým měsícem zcela stáhl z politiky a po rezignaci ho v čele ODS nahradil jako lídr Petr Nečas, se podle čtvrtečního Práva stal živnostník. Před několika dny mu živnostenský úřad v Praze 1 vydal živnostenské oprávnění. S odvoláním na veřejně dostupný živnostenský rejstřík Právo píše, že Topolánek si zaregistroval mimo jiné poradenství, zprostředkování obchodu a služeb, realitní činnost, správu a údržbu nemovitostí, přípravu a vypracování technických návrhů, výzkum a vývoj, reklamní činnost i marketing a mediální zastoupení. Topolánek se ke svému novému podnikání nevyjádřil. Na SMS zprávu Práva nereagoval. Nečas nevidí na tom, že si Topolánek zřídil živnost, nic zvláštního.


Stát připravuje na druhou polovinu letošního roku rozsáhlou kontrolu bank, záložen, obchodníků s cennými papíry, směnáren i realitních kanceláří. Ministerstvo financí má totiž podezření, že některé z nich podceňují svoji povinnost prověřovat podezřelé transakce a hlásit je. Informují o tom Hospodářské noviny. Počet podezřelých hlášení vloni meziročně klesl o stovku na 2224. Ministerstvo slibuje, že kontroly nebudou jen papírové. "Nespokojíme se jen s administrativní kontrolou. Letos chceme začít skutečné kontroly, mimo jiné i ve spolupráci s Českou národní bankou,"řekl deníku šéf finančně analytického útvaru ministerstva Milan Cícer. Kontroly by měly začít po 30. červnu. Ministerstvo začne od firem, které nedodaly systém vnitřních zásad boje proti praní špinavých peněz, což byla jejich zákonná povinnost. Zaměří se ale i na banky, které hlásí málo podezřelých transakcí. Podle Cícera dokonce existují banky, které zatím nepodaly hlášení žádné.


Čtyři největší tuzemské banky odešlou svým zahraničním vlastníkům z loňského zisku na dividendách 31,1 miliardy korun, což je dosavadní rekord. Informuje o tom ve čtvrtek deník E15. Připomíná, že už loni byly výplaty dividend rekordní, mateřské skupiny od českých bank dostaly úhrnem téměř 24 miliard korun.