Přehled tisku

0:00
/
0:00

V den 65. výročí Pražského povstání Mladá fronta Dnes informuje o šokujícím dokumentu, na kterém Jiří Chmelíček zachytil řádění revolučních gard ve dnech povstání.

V den 65. výročí Pražského povstání Mladá fronta Dnes informuje o šokujícím dokumentu, na kterém Jiří Chmelíček zachytil řádění revolučních gard ve dnech povstání.

Ilustrační foto
Amatérské záběry zachytávají popravu dvaačtyřiceti Němců v civilu, které gardisté nejprve střelí, a těžce či smrtelně zraněným pak přejíždí přes hlavu nákladní auto. Desítky let rodina držela film v přísné tajnosti a po pádu režimu na něj kvůli jiným starostem pozapomněla. Až nyní ho uvidí veřejnost, a to ve čtvrtek na druhém programu České televize. Deník cituje Eduarda Stehlíka z Vojenského historického ústavu, který nepochybuje o tom, že se taková svědectví mají zveřejňovat, že je ovšem nutné je posuzovat v kontextu událostí oněch dní, kdy takové činy, byť neomluvitelné, bezprostředně následovaly po bestialitách jednotek SS a mladíků z Hitlerjugend. Podle novin ale historici připomínají, že lynčování Němců se často dopouštěli kolaboranti, kteří tak likvidovali nepohodlné svědky svého udavačství, nebo zbabělci, kteří si opožděně vydobývali zásluhy. Stehlík ale neví o případu, že by se lynčování účastnili Češi, kteří s Němci v době války opravdu bojovali, uzavírá Mladá fronta Dnes.


Přemluv bábu
Stanou se fenoménem letošních voleb mladí voliči do 29 let? Vše bude záležet na tom, zda dorazí k volebním urnám, odpovídá na tuto otázku deník Právo. Podle něj pak mladí mohou změnit politickou mapu ve prospěch pravice. „Zatím všechny volební odhady ukazují velmi těsný výsledek voleb ve vztahu levice - pravice. Z toho plyne, že bude velmi důležitá volební účast,“ cituje Právoředitele agentury Factum Invenio Jana Herzmanna, podle nějž lidé mladší 30 let k volbám příliš nechodí. To ale může změnit internet, zejména sociální sítě, například Facebook, připomíná deník kontroverzní videoklip „Přemluv bábu“. Kdyby pak mladí masověji dospěli k názoru, že tentokrát je vhodné nebo módní jít volit, tak by mohli podstatným způsobem ovlivnit konečný výsledek, dodává sociolog Herzmann s tím, že hlavní zájem na účasti těchto lidí by měly mít TOP 09 a Strana zelených, nejpopulárnější u voličů do třiceti let je ale ODS, dodává Právo.

Podle Lidových novin však skutečný souboj neprobíhá mezi levicí a pravicí, ale na ose moderna versus staré pořádky. Současnou levici podle komentátora ztělesňují papalášské figury jejich předsedů, nabubřelý a autoritářský styl chování. To odradí i lidi, kteří by v jiné personální konstelaci možná i s chutí volili levici. Kdyby si ale Jiří Paroubek založil jakousi svou TOP 09, měla by pravice na léta utrum, píší Lidové noviny.

Podle komentátora totiž mnozí z těch, kteří dnes volí pravici, pravicoví příliš nejsou. Mládež, stejně jako většinu ostatních, považuje za spíše levicové. Ale svět, jaký reprezentuje Paroubek s Filipem, je autoritativní, mocenský a manipulativní. Zejména starší voliči v něm prožili celý život, zejména mládí, a proto je jim vlastně příjemný a bezpečný, míní komentátor. Jenže právě to je podle něj něco, co mladá generace nesnese. Kdyby se Jiří Paroubek nebál že vznikem nové strany ztratí trochu osobní moci, mohly by zajistit levici dlouhodobou většinu, uzavírají Lidové noviny.


Radek John
Hned několik deníků se věnuje straně Věci veřejné. Ta si podle Mladé fronty Dnes uvědomila, že její hlasy mohou být cenné, a narostlo jí sebevědomí. Šéf VV Radek John tak představil seznam nepřijatelných osob, v němž je Jiří Paroubek (ČSSD) i Ivan Langer (ODS). Zároveň vzkazuje ODS i ČSSD, že může jít s oběma, záleží na dohodě. Odmítá jen KSČM a čeká na vítěze voleb, píše deník. Strana už má skoro jistotu, že ve Sněmovně zasedne. V Praze mají VV preference 16 procent, celostátně deset a jejich popularita stále roste. „Platí přitom neoficiální pravidlo, že kdo se dostane nad deset procent a udrží se tam delší dobu, ve volbách uspěje,“ konstatuje Mladá fronta Dnes. Věci veřejné chtějí od případného koaličního partnera nejdříve slyšet, zda s nimi bude snižovat státní dluh a bojovat proti korupci. Jenže „při povolebních vyjednáváních čelí menší strany vždycky pokušení přijmout křesla ve vládě a nějaké sliby a zásady přitom obětovat. Jejich touha po vlivu nemusí být o nic menší než u velkých stran,“ poznamenává Mladá fronta Dnes.

Jaroslav Škárka
Podle Hospodářských novin zase strana Věci veřejné přináší do Česka podobné jevy, s jakými v Evropě boduje krajní pravice. Když loni v září prošel Prahou průvod squaterů, zapsal si místopředseda Věcí veřejných Jaroslav Škárka na blog: "Skupina asi 2000 zfetovaných a opilých dětí zablokovala ulice a následně se shromáždila na Těšnově. ... Jak to, že skupinka lidí může pochodovat nejrušnějšími ulicemi Prahy, zastavit provoz a policie u toho pouze asistuje?"– citují noviny a poznamenávají, že lídr plzeňské kandidátky VV, který se zřejmě stane poslancem, provokativními názory nešetří. Například v reakci na reportáž o Romech, kteří se vraceli z Kanady, kde žádali o víza, Škárka svůj text nadepsal slovy: “Jak zadarmo na výlet do Kanady“.

Celá partaj však kráčí po této cestě: „Důraz na pořádek, bezpečnostní hlídky, opakování sousloví 'problémoví spoluobčané', vytlačování bezdomovců z parků, ostentativní kritika drogově závislých - to není program Dělnické strany, ale předvolební filozofie Věcí veřejných, píší Hospodářské noviny. Věci veřejné chtějí posílit hlídky policie v problémových lokalitách, zdanit prostituci, postihy nelegálních ubytoven, náhodné prohlídky u rodin, které čerpají finanční pomoc, přísnější výběr zahraničních pracovníků, tvrdší podmínky pro vyplácení dávek, konstatuje deník. Zároveň ale cituje slovy publicisty Josefa Boušky, který se dlouhodobě věnuje radikálům napravo i nalevo. Podle něj se v případě Věcí veřejných nedá hovořit o ideologii: "Je to jen snaha využít xenofobie běžné veřejnosti, která nemá žaludek na to, aby hlasovala pro otevřené extremisty, ale s řadou jejich postojů souhlasí."

Lidové noviny zase přirovnávají „bezpečnostní hlídky“ Věcí veřejných k „hlídkám“ českých neonacistů, neofašistické Maďarské gardy z Jobbiku nebo slovenským náckům v romských osadách na východním Slovensku. Komentátor konstatuje, že má s prezidentem Václavem Klausem velice rozdílné názory téměř na všechno, nyní však dává hlavě státu zapravdu v jeho nedávném varování před novými stranami, jež mají obrovskou popularitu, ale o nichž nevíme téměř nic. „Přesně takovou nebezpečnou stranou jsou Věci veřejné,“ konstatuje pak komentátor Lidových novin.