Přehled tisku

Mirek Topolánek, foto: ČTK
0:00
/
0:00

České deníky se věnují výrokům předsedy ODS Mirka Topolánka, které zazněly v rozhovoru při fotografování pro gay časopis LUI.

Mirek Topolánek,  foto: ČTK
Hospodářské noviny soudí, že kdo čte pozorně Topolánkův rozhovor, v němž mluví o gayích a Židech, musí vidět jedno: Lze z něj vyčíst neobratnost, ale zcela jistě ne útok na sexuální orientaci či náboženské vyznání. Aféra, která tak vznikla, není chybou Mirka Topolánka, nýbrž povrchností médií. Topolánek se za svá slova omluvil, podle něj byla neuvěřitelně vytržena z kontextu a překroucena zcela proti smyslu, v němž byla vyslovena. Komentář deníku Právo nicméně soudí, že se nelze divit premiéru Janu Fischerovi, že další komunikaci s Topolánkem omezí na nezbytné pracovní minimum. "Ve své funkci musí z povahy této vlády snést více, než politický premiér, ale nemá zapotřebí snášet všechno," míní komentátor.


Mladá fronta Dnes zkoušela, jak budou lidé reagovat na telefonickou předvolební kampaň, kterou má v plánu spustit ČSSD. Operátoři volebního týmu chtějí obvolat čtvrt milionu Pražanů, nerozhodnuté voliče si zapíší a zavolají jim těsně před volbami znovu. Podle deníku to budou mít sociální demokraté těžké, redaktor se dovolal 37 lidem, 31 z nich mu hned na začátku položilo telefon, na vulgární reakce ale nedošlo. Podle Lindy Rousínové, trenérky call centra Raiffeisenbank, jsou lidé na různé telefonické nabídky značně nabroušení a většinu z nich taková kampaň spíše popudí.


Foto: Evropská komise
Tématu vzdělávání dospělých se věnují Hospodářské noviny. Zájemců o střední odborná učiliště mezi žáky ubývá, školy proto hledají nový způsob výdělku. Jednou z cest by mohly být rekvalifikační kurzy, semináře a školení pro dospělé. Vše bude probíhat ve spolupráci s úřady práce a firmami v okolí, tak aby byla pokryta poptávka. Takovéto aktivity se chystají v rámci projektu Národního ústavu odborného vzdělávání, který má řešit nepříznivou demografickou situaci ve školství. Školám by vydělané peníze mohly posloužit třeba na vybavení učeben nebo nákup nových pomůcek. O projekt je nadprůměrný zájem - středních odborných škol je v Česku okolo 1200 a do projektu, hrazeného z rozpočtu ministerstva školství a Evropského sociálního fondu, se jich přihlásila necelá polovina, z ní pak bylo vybráno 325 škol.


Mlékomaty jsou módou i hrozbou, píší Lidové noviny a upřesňují, že automaty na mléko, se stávají hitem pro spotřebitele, kteří si chtějí načepovat čerstvé a chemicky neupravované mléko, na druhé straně se jich ale obávají hygienici. Podle nich by si měli lidé uvědomit, že jde o rizikovou potravinu. Podle ředitele Krajské hygienické stanice v Brně Jana Marečka hrozí především průjmová onemocnění, v jedné z lokalit zaznamenali hygienici zvýšený výskyt těchto onemocnění právě v souvislosti s automaty. Mléko by se mělo prohřát při 63 stupních Celsia po dobu 30 minut a následně zchladit. Obavy hygieniků nic nemění na tom, že je o mléko z automatů zájem, jen během minulého týdne byly v moravské metropoli otevřeny dva nové a chladicí automaty plánují koupit i producenti dalších potravin.


Princ Charles,  foto: ČTK
Mladá fronta Dnes se obsáhle věnuje návštěvě britského následníka trůnu prince Charlese v Česku. připomíná, že princ se přišel také podívat na některé památky, jejichž rekonstrukci v devadesátých letech financovala jeho nadace. Princ nemá příliš rád baroko, přesto jeho nadace financovala rekonstrukce převážně barokních staveb - například zahrad pod Pražským hradem nebo sousoší Sen svaté Luitgardy z Karlova mostu od Matyáše Bernarda Brauna.


Foto: paypass.com
Deník Právo informuje o tom, že obchodníci letos v Česku umožní bezkontaktní platby kartou, využít by tuto službu mohli lidé třeba při menších nákupech, na benzinových pumpách nebo v restauracích rychlého občerstvení. Při platbě do zhruba 500 korun by stačilo pouze přiložit kartu ke speciální čtečce, nebylo by potřeba např. zadávat PIN nebo se podepisovat. "Jedním z bezpečnostních prvků celého systému je automatická žádost o vložení PIN kódu v případě několika po sobě následujících bezkontaktních transakcí."