Přehled tisku

Zdroj: Lidové noviny, 2.3.2010
0:00
/
0:00

Lidové noviny informují, že krajský soud v Hradci Králové rozhodl, že se na bývalou prokurátorku Ludmilu Brožovou - Polednovou, která byla odsouzena za podíl na justiční vraždě Milady Horákové, vztahují tři prezidentské amnestie z let 1953, 1955 a 1990.

Lidové noviny informují, že krajský soud v Hradci Králové rozhodl, že se na bývalou prokurátorku Ludmilu Brožovou - Polednovou, která byla odsouzena za podíl na justiční vraždě Milady Horákové, vztahují tři prezidentské amnestie z let 1953, 1955 a 1990.

Zdroj: Lidové noviny,  2.3.2010
Na rozhodnutí má zásadní podíl prezident Václav Klaus, který zvažoval, že Brožové - Polednové udělí milost a přitom bylo zjištěno, že se na bývalou prokurátorku vztahují již dříve vyhlášené amnestie, z nichž každá o dva roky snižuje výši jejího šestiletého trestu. Brožovou - Polednovou zatím soud nepravomocně osvobodil. Sloupek listu uvádí, že nerespektování pravidel právního státu v situacích, kdy je to nejen nepopulární, ale i proti smyslu elementární selské spravedlnosti, by bylo sice svůdné, ale stavělo by nás to na úroveň Brožové - Polednové, která si dodnes myslí, že jednala správně a neprojevila žádnou autentickou lítost.


"Němci od začátku roku přitvrdili v pohraničních kontrolách českých řidičů. Zjišťují, zda Češi neřídí pod vlivem drog," píše Mladá fronta Dnes. Německá policie požaduje po některých řidičích i vzorky moči, aby zjistila, zda nejsou pod vlivem drog. List uvádí, že si němečtí policisté nejspíše nepřesně vyložili nový trestní zákon a dospěli k přesvědčení, že v České republice byly povoleny drogy. Vláda ovšem ke konci roku 2009 pouze vyjasnila, jaké množství drogy je "větší než malé" a jeho přechovávání se považuje pouze za přestupek. Komentář deníku se ptá, zda jsou němečtí policisté úplně stejně aktivní na hranicích s Nizozemskem, kde je na rozdíl od Česka například prodej a konzumace marihuany skutečně dovolen. "Nebo zda podobné policejní operace provádějí v liberálním Berlíně. Pokud ne, pak se dá opravdu těžko vyhnout podezření, že za hraničními zátahy stojí předsudky vůči Čechům."


Komentář deníku Právo se zamýšlí nad tím, jaké dozvuky má olympiáda u českých politiků, zmiňuje například plány na vybudování rychlobruslařské haly ve Velkém Oseku nebo výroky šéfa ČSSD Jiřího Paroubka týkající se budoucnosti českého sportu. "Paroubkovi však, jak nám vysvětlil, nejde tak o vrcholový sport, jako spíše o mladé lidi a jejich sportovní vyžití, které by neměly limitovat sociální podmínky. To nezní špatně, pokud se tím myslí spousta malých hřišťátek a ne nějaká monstraréna," soudí komentátor a dodává, že by se místo miliard do betonu vyplatilo investovat jen něco drobných do těch šílenců, co stále ještě ve svém volném čase zdarma trénují venkovské děti a mládež.


Ilustrační foto
Hospodářské noviny se věnují předvolebním kampaním českých politických stran před volbami do Poslanecké sněmovny. Kampaně se tři měsíce před volbami pomalu rozjíždějí, většina stran se na ně bude muset zadlužit. Nejvíce si půjčí občanští demokraté, půjčky plánuje také ČSSD nebo KDU - ČSL. "Zcela bez bank se obejde Strana zelených i TOP 09." Letošní kampaň bude strany dohromady stát kolem 360 milionů korun. K šetření přiměla strany nutnost, většina z nich se hodně finančně vyčerpala na podzim před původně plánovanými předčasnými volbami.


Deník Právo přináší rozhovor s ekonomem Janem Švejnarem. Někdejší kandidát na hlavu státu v něm hovoří například o spekulacích o své kandidatuře za ČSSD do sněmovních voleb. Uvádí, že s demokratickými stranami pravidelně komunikuje a případně jim i radí, osobně ale nezavdal příčinu, že by chtěl nyní kamkoli kandidovat. "Z prezidentské kampaně jsem si odnesl jedno pozitivum, dozvěděl jsem se o sobě všechno. Byl to princip dokonalé lustrace, byla to současně i škola o politických stranách i osobách kolem, kde školným byla ztráta určitých iluzí,"říká v rozhovoru Jan Švejnar.


"Potěší, když nový ředitel zvedne návštěvnost galerie, ale nejde jen o ni,"říká v rozhovoru o výběru nového šéfa Národní galerie ministr kultury Václav Riedlbauch. Ministerstvo v pondělí oznámilo složení komise, která bude vybírat nástupce současného ředitele Milana Knížáka. V komisi zasednou např. současní členové vedení galerie i domácí a zahraniční odborníci. Václav Riedlbauch ale upozorňuje, že komise je jen poradním orgánem. Nový ředitel by měl podle ministra skloubit staré a nové umění i péči o orientální sbírky. "Musí mít tykadla, která dosáhnou i mimo jeho specializaci, musí být poctivý k sobě i k okolí a musí být schopný své původní představy korigovat. Nejde mi o radikální změnu, ale o citlivé vedení."