Přehled tisku

0:00
/
0:00

Komentář Mladé fronty Dnes se zamýšlí nad platy politiků či manažerů státních společností. Připomíná, že na jejich platy zcela nebo zčásti přispívají občané a jsou tedy do jisté míry v roli akcionářů, kteří by měli odměňovat vedení společnosti.

Komentář Mladé fronty Dnes se zamýšlí nad platy politiků či manažerů státních společností. Připomíná, že na jejich platy zcela nebo zčásti přispívají občané a jsou tedy do jisté míry v roli akcionářů, kteří by měli odměňovat vedení společnosti.

"V případě politiků jsou však přínosy pro ´akcionáře´většinou jen těžko měřitelné. V případě manažerů státních či polostátních společností jsou problematické." Ve mzdách podle komentátora panuje nespravedlnost a my si můžeme lámat hlavu jak chceme, ale spravedlivé řešení nenajdeme. "Krize však vyostřila potřebu udělat v platech pořádek. Voliči by měli požadovat od stran jasnou a poctivou koncepci mezd politiků, vysokých státních manažerů a úředníků," uzavírá komentář Mladé fronty Dnes.


"Daňové úniky v obchodování s palivy loni dosáhly až dvou miliard korun," píší na své titulní straně Lidové noviny a dodávají, že obchodování s benzinem se v Česku vymklo kontrole, na trhu se denně prodávají tisíce litrů nezdaněného benzinu. Podvodní distributoři tak vydělávají stovky milionů korun. Podle předsedy Sdružení provozovatelů čerpacích stanic Ivana Indráčka řada firem přešla k obchodování s tímto zbožím proto, že neměla v podstatě alternativu - neúměrně levného nezdaněného paliva je na trhu takové množství, že ohrožuje firmy, které dosud jeho nákup odmítaly. Teď prý stojí před rozhodnutím buď úplně skončit, nebo s tím začít také. Ministerstvo financí založilo loni na podzim pracovní skupinu, která má hledat možnosti, jak masivním daňovým podvodům zabránit. Vedoucí skupiny Blanka Mattauschová ale upozorňuje, že podvodné obchody lze jen obtížně identifikovat, a to především proto, že obchodovat s palivy může v Česku v podstatě každý, aniž by předem informoval stát. Řešit problémy s daňovými úniky má i meziresortní komise ministerstev financí a průmyslu a obchodu, která by měla vzniknout v únoru.


Upálení církevního reformátora Jana Husa,  6. července 1415 | Foto: public domain
Deník Právo se ve svém komentáři věnuje Janu Husovi, jehož rodný domek se chystá navštívit kardinál Miloslav Vlk. Komentátor připomíná, že Hus patřil k významným evropským intelektuálům své doby. Byl věrný církvi a co kázal, nevyplývalo ze snahy jí uškodit. Chtěl jen upozornit na nebezpečí, pocházející z její moci. "Bojoval proti morální zkáze své duchovní matky, ale byl příliš osamocen a byl ´bez mandátu´. Nebyla to jen česká záležitost a Evropa prý narozdíl od nás ví, že z toho teologického sporu o sto let později povstala reformace, a ta hluboce poznamenala evropské dějiny. Tam někde jsou přece prapočátky moderního evropského kritického myšlení. Když to zase trochu přeženu, asi i počátky odpovědného občanství. Toho bez moci a bez mandátu," míní komentátor.


Hospodářské noviny se zabývají korupcí, píší, že byznys předběhl politiku a část byznysmenů už nehodlá čekat, jak dopadne zdlouhavé protikorupční tažení politiků a sami se snaží vyčistit podnikatelské prostředí. "Několik nadnárodních firem vyrukovalo s přísnými etickými kodexy,“ uvádí list s tím, že společnosti v boji proti korupci například zavádějí např. vlastní "horké linky" pro veřejnost, kontrolní mechanismy, které by měly korupci ve firmě vyloučit nebo upozorňují na systémové chyby ve vypisování zakázek atd. "Nemůžeme být naivní a čekat, že se mávnutím kouzelného proutku přestane uplácet. Naivní nejsou ani samy firmy a vědí, že pořád musí dělat byznys i v současných podmínkách. Ale už prezentace snahy o prosazení etických principů pomáhá prostředí kultivovat," míní Hospodářské noviny.


"Z případu Robina, který před šesti lety v Kmetiněvsi jako třináctiletý zavraždil svou spolužačku a nyní byl propuštěn na svobodu, se stává politické téma," uvádí Mladá fronta Dnes. Starosta obce Zdeněk Kvapil sepsal jménem obyvatel obce výzvu, aby byla snížena věková hranice pro trestní odpovědnost. Předal ji předsedkyni petičního výboru sněmovny Zuzce Bebarové -Rujbrové. Podle ní se zde střetávají oprávněné zájmy občanů, kteří chtějí bezpečí se zájmem mladého člověka, který by měl dostat šanci, aby ukázal, že se bude léčit a že se to už v jeho životě nebude opakovat. Starosta ale upozorňuje, že nechce trestat děti za krádež peněženky, ale u tak závažných zločinů, jakým je vražda, by odpovědnost měla být už v mladším věku. Kvapil se setkal také s ministryní spravedlnosti Danielou Kovářovou. Té by snížení hranice nevadilo a je pro, aby se otevřela debata. Téma chce v parlamentu projednat také středočeský hejtman David Rath. Podle Starosty Kvapila už "Kmetiněveské výzvě" vyjádřilo podporu přes tři tisíce lidí.


Lidové noviny informují o ekologické kalkulačce, kterou ve čtvrtek s podporou ministerstva životního prostředí spustilo hnutí Calla. "Dosud nejobsáhlejší portál svého druhu v Česku nabízí lidem, aby si spočítali svou energetickou spotřebu a případně množství ´svých emisí´ výrazně snížili." Zájemce si díky kalkulačce může porovnat svou spotřebu s jinými a dozvědět se i rady k úsporám. Lidové noviny nicméně upozorňují na různá úskalí "kalkulaček" a připomínají, že určit na základě jednoduchého výpočtu, kdo je ekolog a kdo klimatický hříšník, zatím žádná nedokáže."