Přehled tisku

0:00
/
0:00

Mladá fronta Dnes ve svém komentáři upozorňuje na to, že americká ambasáda v Praze je už rok bez šéfa, tedy bez velvyslance.

Mladá fronta Dnes ve svém komentáři upozorňuje na to, že americká ambasáda v Praze je už rok bez šéfa, tedy bez velvyslance.

Toho předchozího prezident Barack Obama loni v lednu odvolal a nějaký nový se v Česku zatím neobjevil. "Lze z toho vyvodit, že Američanům prostě nestojíme za námahu? Že jsme v očích Obamovy administrativy naprosto nepodstatnou zemí? “


Předseda ODS Mirek Topolánek a pražský primátor Pavel Bém v pondělí odmítli, že by na sebe vzájemně útočili, jejich údajné spory podle nich uměle vyvolala média. "Nelze si snad představit lepší doklad toho, že vedení politické strany je rozhádané, než že musí svolat tiskovku k tomu, že není rozhádané," píší Lidové noviny a dodávají, že ODS asi opravdu teče do bot.

Tématu si všímá i deník Právo, který konstatuje, že se znovu našel tradiční společný nepřítel - média. Pokus o idylický obrázek narušily výsledky interního průzkumu, který dává ODS v Praze jen 26 procent. ODS je zděšena "efektem Schwarzenberg" v hlavním městě, konstatuje komentátor a ptá se, jak volby ovlivní kauza opencard, Bémovo spojenectví s nepopulárním starostou Prahy 5 Milanem Jančíkem, Anebo nynější "noholomné chodníky" a nesjízdné ulice na sídlištích, které město nehodlá uklízet. "Dříve ODS v Praze procházelo všechno a v republice vždy dokázala přilákat dost voličů, aby se podílela na moci nebo zůstala silnou opozicí. Jenže přestává držet pohromadě."


Hospodářské noviny informují o plánech ministerstva financí zavést silniční daň pro všechny občany - dnes ji odvádějí firmy a živnostníci, pokud jejich auto slouží k podnikání. Daň by se řídila kubaturou a řidiči by mohli do rozpočtu odvádět tisíc a patnáct set korun. Státní fond dopravní infrastruktury by si polepšil o pět miliard ročně. Výjimek by bylo málo a týkaly by se handicapovaných. Plán na zavedení silniční daně je součástí balíčku, který prosazuje náměstek Peter Chrenko - objevuje se v něm také sjednocení sazby DPH na 18 procentech a "posvítit" by se mělo také na velký počet výjimek u daní z příjmů.

Šéf resortu financí Eduard Janota zatím nechce šance návrhu komentovat, plán totiž ještě neprošel oficiální debatou na ministerstvu. Ministr dopravy Gustav Slamečka by silniční daň pro všechny podpořil. Odborářům se ale plán nelíbí a nadšení nevzbudil ani v ODS.


"Těla zasnulých, na nichž se mohou učit medici, jsou nedostatkovým zbožím," píší Lidové noviny. Těla jsou přitom pro výuku nezbytná. Lidem, kteří se rozhodnou darovat své tělo nekyne odměna, hradí se pouze kremace bez obřadu. Lékařské fakulty v Olomouci či Brně by potřebovaly těl více, než mají, ale podle proděkana Lékařské fakulty Masarykovy univerzity Petra Dubového dárců naštěstí přibývá. Přednosta anatomického ústavu 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy Miloš Grim říká, že mají tolik těl, kolik potřebují a zdůrazňuje, že to stojí mnoho práce i osvěty: "Snažíme se to vysvětlovat, pravidelně připravujeme například ekumenické bohoslužby, při nichž vysvětlujeme úctu k dárcům." S úctou přistupují k dárcům i na ostatních fakultách, v Brně jim byla odhalena i pamětní deska.


Celotělové rentgenové skenery na letištích mohou podle Státního úřadu pro jadernou bezpečnost představovat riziko pro zdraví cestujících. Informuje o tom deník Právo. Předsedkyně SÚJB Dana Drábová listu řekla, že skenery používají ionizující záření, které může měnit genetickou informaci v buňce a tedy zvýšit pravděpodobnost vyvolání rakoviny. Dávky jsou sice malé, ale ne zanedbatelné, a to především u těch, kteří by skenery procházeli opakovaně. Alternativou by byly podle Drábové například termokamery, které podobné riziko nemají. Lidem přesto přímé ohrožení zdraví nehrozí. "Pro dosažení ročního limitu dávek ionizujícího záření by člověk musel rentgenovým skenerem projít asi tisíckrát," cituje deník SÚJB. Škodlivost skenerů vyvracejí i někteří lékaři. O zavedení rentgenových skenerů bude rozhodovat vláda.


Foto: ČTK
České deníky se opět věnují sněhu, který působí v Česku problémy. Mladá fronta Dnes uvádí, že se už v pondělí kvůli kluzkým chodníkům a sněhu padajícímu ze střech zranily desítky lidí. První občané také žádají za úrazy z chodníků odškodnění od měst a obcí, právě ty totiž podle nového zákona za stav chodníků odpovídají. Nebezpečné jsou také rampouchy nebo sníh padající ze střech. V této situaci pomáhají především hasiči, například v Praze museli udělat pro zájemce pořadník. Přednost mají školy, školky, veřejné instituce a zdravotnická zařízení.