Přehled tisku

0:00
/
0:00

Ivan Langer by se mohl ucházet o post šéfa ODS, pokud by to znamenalo, že se bude věnovat jen řízení strany a nebude kandidovat na funkci premiéra. V rozhovoru pro dnešní Lidové noviny Langer připustil, že by při prosazení tohoto modelu mohl usilovat o místo "vnitřního" předsedy.

Ivan Langer by se mohl ucházet o post šéfa ODS, pokud by to znamenalo, že se bude věnovat jen řízení strany a nebude kandidovat na funkci premiéra. V rozhovoru pro dnešní Lidové noviny Langer připustil, že by při prosazení tohoto modelu mohl usilovat o místo "vnitřního" předsedy. Dnes Lidové noviny a již ve čtvrtek Hospodářské noviny uvedly, že někteří občanští demokraté uvažují o modelu dvojkolejného vedení strany - stranický šéf by se věnoval pouze řízení ODS a v případě volebního vítězství by neusiloval o exekutivní funkci, nebyl by tedy stranickým kandidátem na premiéra. "Nikdy jsem neměl ambici být předseda coby politický lídr, ale představa té funkce a mě jako člověka v pozici, který se zabývá životem té strany a není v exekutivní funkci, to klidně. To, v rámci teoretických úvah, proč ne?"řekl listu místopředseda ODS Langer. Většině oslovených občanských demokratů se ale podle deníku tento nápad příliš nezamlouvá.

Také komentář deníku je k této úvaze skeptický: "Nelze mu upřít, že ve straně i na ministerstvu prokázal organizační schpnosti. Je ale setrvale nepopulární a výskyt ve svazku Krakatice ho pro nejvyšší funkci diskvalifikuje. takže funkce předsedy v dvojkolejném modelu vedení by mu padla jak ušitá. V podstatě ovšem popsal funkci prvního místopředsedy, jen opatřenou vyšší prestiží." Podle komentátora je v ODS dost korunních princů, kteří se nabízejí na funkci místopředsedy, a ještě víc lidí ochotných mít vliv, ale nepřebírat funkce s odpovědností. "Celoformátového lídra se jí nedostává," shrnuje komentátor.


Před blížícím se summitem v Kodani uvažuje komentář Hospodářských novin, že nepůjde pouze o globální dohodu, kterak snížit exhalace skleníkových plynů. Podle něj sebelepší pokračování Kjótského protokolu neubere ani tunu znečištění. Neméně důležitá jsou praktická domácí opatření, jež rozhýbou zelené technologie. Podle komentátora je proto dnes pro Česko důležitější verdikt, který kabinet vynese nad návrhem energetické koncepce Vladimíra Tošovského. „Páteř programu tvoří dolování uranu a uhlí a explicitní zaměření na vývoz elektřiny. Dobré dárky pro ČEZ, Czech Coal a další velké energetické a důlní firmy. Vydělají na exportu za vysokou cenu devastace krajiny i exhalací." Komentář dále uvádí, že „hlavním minusem koncepce nejsou návrhy, nýbrž body, jež v ní chybí. Leitmotivem musí být zateplení českých domů a další podobná opatření. Lepší energetická efektivita budov zajistí každému teplý domov při snížení spotřeby o 60 procent. Zelené zdroje tepla - solární kolektory nebo kotle na biomasu - podle Pačesovy komise mohou každoročně pokrýt bezmála polovinu současné poptávky. Tudíž můžeme srazit poptávku po uhlí i ruském plynu pomocí domácích, čistých řešení. Zateplování i zelené teplo z místních zdrojů rodinám ušetří tisíce korun ročně a naše radiátory přestanou být rukojmím ruských kohoutků. V koncepci chybí konkrétní, ambiciózní opatření, jež by plošné zateplování opravdu nastartovala."


Zadlužená loterijní společnost Sazka má podle Hospodářských novin novou šanci, jak se dostat z tlaku věřitelských bank. Ty zakládají konsorcium a nabízejí Sazce nový společný úvěr. Záchranný plán je však vázán na řadu podmínek, píšou Hospodářské noviny. Dnes poskytují Sazce financování hlavně čtyři banky - kromě belgické banky Fortis je to Raiffeisenbank, Česká spořitelna a Komerční banka. Dohromady u ní mají v úvěrech přes dvě miliardy korun. Nahradí-li jednotlivé půjčky společnou úvěrovou smlouvou, prodlouží se Sazce termíny splatnosti a sníží se jednotlivé splátky. Zároveň je to pojistka bank proti tomu, aby některá z nich odešla, píše deník. Záchranný plán je vázán na řadu podmínek, na všechny ale vedení Sazky podle listu zatím nekývlo.


Největší internetový aukční server na světě eBay by měl být od příštího roku v češtině. Na začátku února příštího roku se eBay rozšíří do Ruska, Řecka, Norska, Švédska, Dánska a České republiky. Píšou to dnešní Lidové noviny. V Evropě je to první rozšíření eBay dále na východ po čtyřech letech, kdy aukční síň vstoupila do Polska portálem ebay.pl. Češi dosud využívali hlavně americkou, německou nebo britskou stránku. Denně jich eBay navštívilo několik tisíc. Nakupují a prodávají hlavně osobní auta, motocykly a náhradní díly k nim.