Přehled tisku

Foto: Evropská komise
0:00
/
0:00

Mladá fronta Dnes píše, že politici lživě spojují ratifikaci Lisabonské smlouvy s obsazením postu eurokomisaře. "Ty dvě věci dohromady spojují jen bruselští eurobyrokraté a část české politické scény." Hodí se jim to, neboť strašením podle listu sledují své úzké zájmy. Fischerova vláda si podle komentátora naštěstí zachovává zdravý rozum. Stížnost senátorů k ústavnímu soudu vnímá jen jako krok k dovršení ratifikace.

Foto: Evropská komise
Mladá fronta Dnes píše, že politici lživě spojují ratifikaci Lisabonské smlouvy s obsazením postu eurokomisaře. "Ty dvě věci dohromady spojují jen bruselští eurobyrokraté a část české politické scény." Hodí se jim to, neboť strašením podle listu sledují své úzké zájmy. Fischerova vláda si podle komentátora naštěstí zachovává zdravý rozum. Stížnost senátorů k ústavnímu soudu vnímá jen jako krok k dovršení ratifikace. Naopak Mirek Topolánek opět hraje vabank a spojil svou politickou kariéru s osudem smlouvy a s tím, zda budeme mít eurokomisaře. jeho krok stejně jako eurobublání Jiřího Paroubka postrádají pro občany logiku a nic jim nepřinesou. Podle listu by proto všichni měli počkat na verdikt soudu, Evropa se zatím nezboří.


Foto: ČTK
Lidové noviny se vracejí k návštěvě papeže Benedikta XVI. v České republice a všímají si zejména způsobu jakým o události referovala Česká televize. Hlavním komentátorem byl podle autora článku Tomáš Halík, kněz, který je významným stoupencem ekumenismu. Jeden důvod je sice pochopitelný, píše list, Halíkovy vyjadřovací schopnosti přesahují obvyklou úroveň českého kléru. Zároveň je však patrné, že Halík nenaruší obvyklý model prezentace katolické cirkve. "Aniž by veřejně hájil změnu katolického učení v té či oné oblasti, umně pracuje se vším, co pevné zásady katolického života relativizuje."


Ministr financí Eduard Janota po prosazení svého úsporného balíku plánuje předložit do sněmovny i úplně nový a přelomový zákon o dani z příjmů, na kterém pracoval už se svým předchůdcem Miroslavem Kalouskem. Píšou to Hospodářské noviny. "Nový zákon o dani z příjmu mám v šuplíku po ministru Kalouskovi a po diskusích, které povedu na tohle téma, bych ho rád na začátku příštího roku předložil. Jde o úplně novou filozofii zákona o dani z příjmu, budou tam jiné odečitatelné položky a jednoduchý daňový základ. Prostě půjde o maximální zjednodušení daňového systému," citují Hospodářské noviny Janotu. Nový zákon o dani z příjmů například počítá se spojením daní a sociálního pojištění do jediné superdaně. Místo dnešní daně 15 procent ze superhrubé mzdy a povinných odvodů sociálního pojištění, na které dnes lidé se zaměstnavatelem dávají 34 procent z hrubé mzdy, by prostě platili jedinou superdaň ze superhrubé mzdy. Pokud by lidé platili státu na daních a pojistném stejnou částku jako dosud, superdaň by dosahovala 38,5 procenta, píšou HN.


Ministerstvo školství připravuje sčítání romských žáků na středních školách. Informují o tom Lidové noviny. Údaje, kolik romských dětí ze základních škol pokračuje v dalším studiu, v Česku zatím neexistují. Ministerstvo chce také změnit takzvaný informovaný souhlas, který musejí rodiče podepsat v souvislosti s přestupem dítěte do praktické základní školy. Tento dokument bude nově také v romštině. Podle náměstkyně ministryně školství Kláry Laurenčíkové pokračuje ve středoškolském studiu jen velmi málo romských dětí. Průzkum by měl ukázat, kam směřovat plánovaná systémová opatření, a přispět k diskusi o sociální integraci romských spoluobčanů. Sčítání by se mohlo uskutečnit ještě v tomto školním roce, přesný termín zatím není jasný. Podle manuálu, který školy dostaly, je za romské dítě pokládán jedinec, který se "za Roma sám považuje, aniž by se k této příslušnosti za všech okolností hlásil, nebo je za Roma považován významnou částí svého okolí".


Společnost Country Life bude podle deníku E15 za státní peníze zavádět biopotraviny do škol a předškolních zařízení. Firma, jejímž stoprocentním vlastníkem je adventistické sdružení Prameny zdraví, dostane na spuštění projektu zásobování zhruba dvaceti škol ekologickými potravinami 6,48 milionu korun od ministerstva zemědělství, píše. "Cílem projektu je umožnit praktické dodávaní biopotravin do školních zařízení, tedy vytvoření distribučního řetězce dodavatel - škola," uvedla pro E15 mluvčí společnosti Country Life Anna Hejnová. Do vybraných škol má Country Life nabízet všechny druhy biopotravin vhodné k používání ve školních jídelnách. Projekt bude trvat dva a půl roku.


Komerční banka a Česká pojišťovna uzavřely dohodu o vzájemném prodeji produktů. Podle dnešních Hospodářských novin tak ČP od nynějška prodává pod svou hlavičkou hypotéky KB, která zase začala nabízet například pojištění nemovitostí, domácnosti, povinné ručení a havarijní pojištění z dílny pojišťovny. Životní a úvěrové pojištění bude KB nadále prodávat jen vlastní. "Smlouva je dohodnuta na pět let s možností opce na prodloužení. Jde o letos největší strategickou alianci uzavřenou v tuzemském finančním sektoru,"řekl deníku Vladimír Jeřábek, člen představenstva KB. Smlouva je podle něj výsledkem tendru, který KB vyhlásila před několika měsíci. Obě firmy zároveň startují prodej prvního společného produktu. Je jím pojištění fotovoltaických zdrojů.