Přehled tisku

0:00
/
0:00

Poslanecká sněmovna bude požádána, aby vydala k trestnímu stíhání nezařazeného poslance Petra Wolfa. Ten může být po ročním šetření stíhán kvůli podezření ze zneužití milionových státních dotací. Deníku Právo to řekla vrchní státní zástupkyně z Olomouce MiIena Hojovcová, jejíž podřízení na kauzu dohlížejí.

Petr Wolf
Poslanecká sněmovna bude požádána, aby vydala k trestnímu stíhání nezařazeného poslance Petra Wolfa. Ten může být po ročním šetření stíhán kvůli podezření ze zneužití milionových státních dotací. Deníku Právo to řekla vrchní státní zástupkyně z Olomouce Milena Hojovcová, jejíž podřízení na kauzu dohlížejí. Wolf Právuřekl, že o tom neví. V případě zbavení imunity a obvinění by mu hrozilo pět až 12 let vězení, protože podle Hojovcové měla být způsobená škoda vyšší než pět milionů korun, píše deník. "Podle zprávy, kterou jsme dostali v úterý, nový dozorový státní zástupce v Ostravě provádí prověrku vyšetřovacího spisu. Do 30. září by to měl skončit. A toho 30. září by měla být vypracována žádost pro sněmovnu na vydání souhlasu s trestním stíháním,"řekla Hojovcová. Pokud by podle ní sněmovna Wolfa zbavila imunity, "tak by potom mělo být vydáno usnesení o zahájení trestního stíhání pro trestný čin úvěrový podvod". Wolfa informace o chystaném postupu policie překvapily. "Je zvláštní, že vždycky takovéto informace přicházejí před nějakým klíčovým hlasováním ve sněmovně. Nikdo mi nic o žádném podezření nesdělil, nevím o ničem," reagoval mimo jiné v narážce na to, že sněmovna dnes začne jednat o důležitém balíčku úsporných ekonomických a sociálních opatření. Protikorupční policie vyjádření Hojovcové nekomentovala, uvádí Právo. Hojovcová v souvislosti s případem rovněž vytkla vedení Krajského státního zastupitelství v Ostravě průtahy. Předpokládá, že policisté zřejmě už v květnu měli v plánu požádat o Wolfovo vydání ke stíhání, ale ze strany krajského státního zastupitelství jim v tom bylo, jak prohlásila, "jakoby bráněno". Šéfka Krajského státního zastupitelství v Ostravě Zlatuše Andělová ale průtahy popřela. Podle ní se čekalo na rozhodnutí Nejvyššího státního zastupitelství, které až 16. července rozhodlo o tom, že spis budou mít na starosti její podřízení. Určeného dozorového státního zástupce poté navíc musela ještě vyměnit - jeho závěry prý nebyly přesvědčivé a dostatečně zdůvodněné, uvádí Právo.


Foto: Evropská komise
Lidové noviny informují o dopisu vůdce britských konzervativců Davida Camerona prezidentu ČR Václavu Klausovi. Vyčkejte s podpisem Lisabonské smlouvy, my na jaře vyhrajeme volby, uspořádáme o ní referendum a to bude znamenat její konec - takové je stručné vyznění osobního dopisu. O jeho existenci informovala jako první britská média. "Jde o zcela osobní dopis, třístránkový, psaný rukou, dostal jsem ho v polovině července," potvrdil samotný Václav Klaus. "Neměl jsem tehdy pocit, že takto psaný dopis mám předvádět médiím," dodal český prezident. Vůdce konzervativců Cameron v něm podle něj slibuje, že v momentě, kdy zvítězí v parlamentních volbách, vyhlásí o Lisabonu referendum. "V tomto smyslu by se jim hodilo, aby Lisabonská smlouva nebyla ratifikována," upřesnil Klaus. Jak řekl, nemyslí si, že by dopis ovlivnil jeho další kroky. "Byl mi přinesen jako důkaz, že to britští konzervativci myslí s referendem vážně, a já to i tak chápu," dodal prezident. Klaus se zatím nevyjádřil, kdy hodlá dokument podepsat. Nedávno řekl, že ho to netrápí, protože Lisabonskou smlouvu odmítnou Irové v referendu, uzavírají LN.


Pavel Bém
Pražský primátor a šéf pražské ODS Pavel Bém bude mít v listopadu soupeře v boji o funkci předsedy pražských občanských demokratů - jeho protikandidátem bude podle Hospodářských novin (HN) jeho nynější náměstek na pražské radnici Rudolf Blažek. "Ano, budu se o to ucházet,"řekl Blažek HN. Dalším kandidátem by podle HN mohl být rovněž náměstek pražského primátora Pavel Klega, který ale zatím oficiálně svoji kandidaturu neoznámil. Předseda ODS Mirek Topolánek, jemuž by Blažek podle listu byl bližší než Bém, odmítl Blažkovu kandidaturu komentovat. "Nepletu se do toho, nebudu to komentovat," prohlásil Topolánek, který loni Béma porazil v boji o křeslo předsedy celé strany. Jejich tehdejší souboj byl vnímán jako spor o další směřování strany. Pražská ODS byla dosud vnímána jako bašta Topolánkových odpůrců ve straně. Bém nedávno svůj záměr obhajovat funkci šéfa pražské ODS vysvětlil vývojem politické situace. "Vývoj politické situace mne vede k tomu, že vážně uvažuji o opětovné kandidatuře na předsedu pražské ODS, alespoň někde musí být klid a pořádek,"řekl v narážce na politickou krizi kolem termínu předčasných parlamentních voleb, jejichž konání zhatila ústavní stížnost nezařazeného poslance Miloše Melčáka. O Bémově klesajícím vlivu v pražské stranické organizaci se v politických kuloárech spekuluje delší dobu, občas se objevovala i jména jeho možných nástupců v čele pražské ODS. Padalo například jméno právě Blažka. I HN píší, že Bémovy šance obhájit post lídra ODS v Praze jsou malé.


Slavná Značka Jablonex spolu s dalšími světově známými značkami české bižuterie je na prodej. Společnost Jablonex Group je chce prodat do konce roku. Informuje o tom Mladá fronta Dnes (MFD). Společnost na internetu nezveřejnila, kolik by za značku chtěla, lidé pohybující se kolem bižuterie cenu odhadují v desítkách milionů korun, píše deník. "Ozvali se nám zájemci z Česka i ze zahraničí. Nyní akcionáři rozhodnou, podle jakých kritérií vyberu vítěze,"řekl deníku místopředseda dozorčí rady Jablonex Group Čestmír Drobník. "Pokusíme se značku získat, protože chceme, aby zůstala v Česku,"řekla MfD Zuzana Slámová z jablonecké společnosti C&B beads. Podle ní je důležité zachovat v Jablonci tradici výroby bižuterie. "Pokud by známku Jablonex získal někdo z Asie, prodával by pod ní své zboží a čeští producenti by měli smůlu," dodala. Zájemci mohou koupit i známky Bijoux de Boheme, která je slavná hlavně ve Francii, či třeba Amorie, jež vyrábí hlavně netradiční bižuterii. Jablonex Group patřil k největším výrobcům bižuterie na světě. Vznikl v roce 2005 spojením Ornely, Jablonexu, Bižuterie České Mincovny, Železnobrodského skla a Bohemian Jewelery. V době svého vzniku zaměstnával téměř 3900 pracovníků, na podzim by mělo v podniku zůstat jen kolem 1000 lidí. Podle MfD jsou nyní na prodej i zásoby, zahraniční pobočky či vzorky bižuterie.