Přehled tisku

Jiří Paroubek, foto: ČTK
0:00
/
0:00

Hlavním tématem, čtvrtečních deníků je odklad voleb a otazníky nad mandátem současné vlády. Hospodářské noviny otiskují komentář ekonoma Tomáše Sedláčka, který píše: "Když si chceš koupit opici, musíš mít na banány. Kdo chce mít demokracii, musí na to mít - musí mít na banány. Tedy na něco navíc než jen pouhou legislativní demokracii. Jmenuje se to slušné chování.

Jiří Paroubek,  foto: ČTK
Hlavním tématem, čtvrtečních deníků je odklad voleb a otazníky nad mandátem současné vlády. Hospodářské noviny otiskují komentář ekonoma Tomáše Sedláčka, který píše: "Když si chceš koupit opici, musíš mít na banány. Kdo chce mít demokracii, musí na to mít - musí mít na banány. Tedy na něco navíc než jen pouhou legislativní demokracii. Jmenuje se to slušné chování. Nemůžete svrhnout uprostřed předsednictví kabinet a teď najednou tvrdit, že potřebujeme stabilní vládu a že se proto odkládají předčasné volby. Copak jsme v půli předsednictví potřebovali stabilní vládu méně než nyní?" Autor se podivuje nad naivitou politiků, kteří si myslí, že v této republice všichni zapomínají. "Pokud někdo svrhne vládu v prostředku recese a způsobí celosvětový trapas našemu předsednictví - a pak vlastně nechce předčasné volby, měl by se přinejmenším hluboce omluvit. (...) Máme ale tak trochu štěstí. Úřednická vláda je totiž dobrá. Zatím nabídla mnohem lepší rozpočet než dvě hlavní strany. Pokud má vládnout ještě rok, ať jí tedy politici dají mandát na přípravu a exekuci strukturálních reforem. Udržovací vláda může překlenout několik měsíců, ale rok udržovat prostě uprostřed recese nemůže." Autor se domnívá, že expertní vláda může vládnout pro dobro všech občanů a po roce, až už na tom nebude tak moc záležet, zase předá moc neschopným politikům.

Mladá fronta Dnes otiskuje názor německého zpravodaje v Česku Hans-Jörga Schmidta, který začíná slovy: "Český politický folklór se svým bezútěšným a neukojitelným nutkáním k chaosu mi zvedá žaludek asi stejně jako většině Čechů." A dále píše: "Tragédie, která se teď odehrává na pražské scéně, začala nesmyslným pádem vlády Mirka Topolánka. Bohužel česká ústava nezná nástroj ústavy německé, podle níž musí být vyslovení nedůvěru vždy konstruktivní. To by v praxi znamenalo, že po pádu Topolánkovy vlády musí sama ČSSD vzít do rukou veslo moci a odpovědně pádlovat." Tato zkušenost však podle autora článku nepřinesla politikům poučení. Demokracie podle něj může fungovat jenom tehdy, když se dosržují pravidla a ústavu nelze měnit podle toho, jak se to komu hodí. "Ani tehdy ne," čteme v deníku, "když se země zcela neoddiskutovatelně a co nejrychleji potřebuje dostat k volbám, z nichž vzejde nová a legitimní vláda."


Tisk také přináší jednu z dalších recenzí na dlouho očekávaný film Marka Najbrta Protektor. Silný příběh o manželském páru společensky úspěšných osobností - herečky a rozhlasového reportéra - staví konflikt na střetu s emocemi, které v sobě hrdinové objevují tváří v tvář fašismu. Hospodářské noviny oceňují "dotaženou výtvarnou stylizaci a vygradovaný dramatický příběh". Recenzentka píše: "Stylu protektorátní kinematografie odpovídá herecká stylizace, svícení i snímání, samozřejmostí je také pečlivá výprava a velké kouzlo má i hudba od kapely Midi Lidi. Najbrt zdařile buduje tísnivou atmosféru, zejména ve vyhrocených situacích, kdy hrdinové musí volit, jak se v daném okamžiku zachovají. Fakt, že ústřední party téměř bez výjimky ztvárnily méně známé tváře, napomáhá autentickému dojmu, neokoukaná Jana Plodková i minimalistický Marek Daniel jsou skvělí v každém momentu."