Přehled tisku

0:00
/
0:00

V Česku prudce roste počet kamerových monitorovacích systémů, čteme na titulní stránce Lidových novin. "Počet žádostí o registraci nejrůznějších kamerových systémů sledujících pohyb osob na ulicích, obchodech či podnicích vzrostl loni meziročně o neuvěřitelných sto procent a roste i nadále."

V Česku prudce roste počet kamerových monitorovacích systémů, čteme na titulní stránce Lidových novin. "Počet žádostí o registraci nejrůznějších kamerových systémů sledujících pohyb osob na ulicích, obchodech či podnicích vzrostl loni meziročně o neuvěřitelných sto procent a roste i nadále."

Jen za loňský rok přijal Úřad na ochranu osobních údajů 1470 žádostí a jde prý jen o špičku ledovce, stovky dalších kamerových systémů nikdo neregistruje a Úřad na ochranu osobních údajů ve své evidenci nezahrnuje sledovací systémy městské a státní policie. Tématu se věnuje i komentář Lidových novin, který se ptá, jestli s počtem kamer stoupá i náš pocit bezpečí. Jeho autor uvádí několik případů, které byly úspěšně vyřešeny právě díky kamerám. Můžeme mít oprávněný pocit, že stane-li se přestupek či zločin, zjištění pachatele bude snazší, aby ale záběr kamery obstál jako důkaz před soudem, musí zachytit detail zločinu i nerozmazanou tvář pachatele. "Mají-li kamery sloužit jako svědci, natožpak jako prostředek odrazení pachatelů, je to ošidné. Tam je člověk nezastupitelný," uvádějí Lidové noviny.


Dva měsíce před volbami jsou jasné své věci, píší Hospodářské noviny. Kdo bude v Česku vládnout, určí Miroslav Kalousek, Cyril Svoboda a komunisté. "Letní aféry otrlých politiků a jejich pokladníků, kteří žijí nad své poměry a nemají vkus ani chuť to zastírat, ukázaly ještě jednu věc jasně: s čistým svědomím nebude koho volit. Za pár týdnů začne boj programů a argumentů pro naše peněženky. Zapomenout na to, že se v Česku hraje hlavně pro peněženky politiků, po letošním létě nepůjde. Nebo jim to promineme?


Exekutorské úřady letos zaznamenaly prudký nárust počtu exekucí. Deník Právo cituje přerovského soudního exekutora Tomáše Vránu, který soudí, že na vzrůstu exekucí se sice podílí už i ekonomická krize, ale jde zatím jen o okrajový vliv, exekuce bývá totiž až posledním krokem, věřitelé se prvně snaží dlužníka upomínat a tento proces většinou trvá delší dobu.. Kromě ekonomického poklesu má zvýšený počet exekucí i jiné důvody, podle Vrány přistupují lidé ke svým půjčkám nezodpovědně a naopak věřitelé mají v nejisté době větší snahu řešit své pohledávky.


Mladá fronta Dnes informuje, že lékaři už nebudou moci vydávat léky přímo v ordinaci. Této možnosti využívali především lidé v menších obcích, kde nejsou lékárny. Státní ústav pro kontrolu léčiv ale tuto praxi zakázal a lékařům hrozí až milionová pokuta, lékař může ve své ordinaci lék vydat jen tehdy, pokud jej pacient musí užít neodkladně. Řešením této situace by mohlo být zřízení tzv. výdejen, tedy malých poboček spadajících pod větší lékárny, kterým se ale do jejich zřizování nechce.


Lidové noviny informují o průzkumu, který provedla právnička sdružení Kolumbus Lucie Rybová mezi pacienty v psychiatrických léčebnách a na psychiatrických odděleních nemocnic. Podle průzkumu bylo s podmínkami léčby celkově spokojeno 70 procent pacientů, největším problémem je ale podle nich nedostatek informací. Např. třetina dotázaných uvedla, že nebyla informována o své diagnóze a více než čtvrtina pacientů o lécích, které užívá. Autorka průzkumu ale připouští, že je možné, že pacienti informaci dostali, ale třeba jen ve stresu a ústní formě. Náměstek ředitele Psychiatrické léčebny Bohnice Ivan David o tom, že si pacienti nepřipadají dostatečně informovaní ví, je podle něj ale otázkou, za jakých okolností by si připadali informovaní dostatečně. Hlavní problém podle něj tkví v nedostatku personálu, kdyby bylo lékařů více, mohli by se pacientům také více věnovat, sehnat kvalifikované lékaře ale není lehké.


Foto: ČTK
Hospodářské noviny se věnují blížícímu se koncertu zpěvačky Madonny. Uvádějí, že někteří obyvatelé pražského Chodova, kde se má koncert konat, proti němu protestují. Pod petici Občanského sdružení Chodov se podepsalo okolo tří tisícovek lidí, kteří koncert nechtějí, vadí jim hluk, nepořádek a obávají se kolapsu dopravy. "Srovnatelný počet decibelů, jako vydá koncert, přitom místní slyší každý den z nedaleké dálnice,“ píše se v Hospodářských novinách. Pořadatelé se rozhodli jako protihlukové opatření využít i několik desítek metrů vysoký val, který zůstal po stavbě dálnice. Radnice Prahy 11 koncert schválila už před několika měsíci, do své pokladny za něj získá okolo čtyř milionů korun. Peníze pak využije pro mateřské školky.