Přehled tisku

Prezident Václav Klaus, foto: Autor
0:00
/
0:00

Komentář Hospodářských novin se pozastavuje nad doporučeními prezidenta republiky Václava Klause plošných škrtů na ministerstvech. "Rady, které jako profesor ekonomie a služebně nejstarší představitel polistopadové éry nabízí, jsou bohužel poněkud naivní," soudí komentátor.

Václav Klaus
Komentář Hospodářských novin se pozastavuje nad doporučeními prezidenta republiky Václava Klause plošných škrtů na ministerstvech. "Rady, které jako profesor ekonomie a služebně nejstarší představitel polistopadové éry nabízí, jsou bohužel poněkud naivní," soudí komentátor. "Škrtání ve výdajích ministerstev je míněno dobře, má to být první pomoc, ale ve chvíli, kdy se dluh státních financí blíží k hranici 6% HDP, je to něco podobného jako hasit oheň pliváním slin. (...) I Klaus musí vědět, že prosté úspory na ministerstvech nic nezachrání. Rozpočet má pořád příliš povinných výplat, které nelze bez změn zákonů jen tak upravit. Má-li státní dluh v době krize postupně klesat, existují jen dvě řešení, která se mohou vzájemně doplňovat: vyšší daně a snížení mandatorních výdajů." Komentátor je přesvědčen, že to Klaus dobře ví, ale rozhodl se vyčkávat, jak se situace vyvine a vyhnout se prozatím politicky nepříjemným doporučením. "Prezident propásl šanci poradit politikům, aby právě teď, vzdor ideologickým a osobním rozporům, pomohli udělat principiální rozpočtové změny, které v minulosti Klausovy a další vlády odkládaly. Hlas, znějící z Hradu, má vážný tón. Ale - jako už tolikrát - nemá jinou než dekorativní funkci," uzavírají Hospodářské noviny.


Snímky z italské dovolené, kde byli ve stejné době například Mirek Topolánek a někteří lobbisté, prý šíří bývalý šéf rozvědky Karel Randák. Tvrdí to čtvrteční Mladá fronta Dnes. V úterý jí prý Randák předal fotografie a videa, na nichž je zachycen Topolánek a další politici, lobbisté a manažeři, jak tráví dovolenou v letovisku Monte Argentario. "Pokud mě uvedete, popřu to," reagoval podle deníku Randák ve chvíli, kdy ho reportér MfD informoval, že zveřejní, kdo snímky předal. Randák prý řekl, že dostal tip, kde tito lidé budou, a měl úkol to zdokumentovat. Zadavatele podle listu neprozradil. Několikadenní sledování přijde odhadem na půl milionu korun, napsal deník, podle nějž Topolánka během dovolené sledovali "vyškolení profesionálové".


Čeští vojáci vytvoří společně s Němci a také Rakušany, Chorvaty a Makedonci bojové uskupení, takzvanou battlegroup, která je součástí sil rychlé reakce EU. Uvedl to ve čtvrtek deník E15, kterému to potvrdilo tiskové oddělení ministerstva obrany. "V současné době probíhají jednání pracovních skupin k vojensko technickým aspektům výstavby a přípravy tohoto bojového uskupení," cituje E15 Vladimíra Lukovského z ministerstva. Ministři obrany by podle něj měli podepsat příslušný dokument v blízké době. Nová battlegroup má být podle nynějších předpokladů v pohotovosti ve druhé polovině roku 2012, píše E15. Znamená to, že by pak mohla být nasazena v rámci případné vojenské mise Evropské unie. Česko zatím vytvořilo podobné bojové uskupení společně se Slováky. To má pohotovost právě nyní - od července do konce letošního roku.


Soudce Zdeněk Sovák nakonec ministerstvu spravedlnosti radit nebude. Rozhodla o tom ministryně Daniela Kovářová, napsaly Lidové noviny. O tom, že Sovák, který byl v minulosti stíhán za plagiátorství a opilý havaroval s autem, by mohl být na ministertsvu poradcem, informovalo středeční Právo. "Sovák nebude pro ministerstvo pracovat žádným způsobem, a to ani dobrovolně a bezplatně," cituje deník mluvčí ministerstva Veroniku Ludvíkovou. Právo uvedlo, že Sováka si na na ministerstvo vybral první náměstek Kovářové Marek Görges. Ludvíková podle LN řekla, že Görges požádal o spolupráci řadu soudců, Sovák prý ale nakonec "nebyl vybrán".


Ministerstvo dopravy podle čtvrtečních Lidových novin uvažuje, že kvůli letitému sporu s farmářkou Ludmilou Havránkovou rezignuje na stavbu hlavního dálničního sjezdu na Hradec Králové. Na pozemcích Havránkové u Plačic chce upustit od stavby sjezdu z dálnice a její parcely hodlá přetnout pouze samotným koridorem silničního tahu. Hradec Králové by tak měl pouze dva nájezdy na dálnici. Na jihu při křížení s budoucí rychlostní silnicí R35 a zcela na severu u obce Plotiště, píšou Lidové noviny. Podle deníku by odpadnutím hlavního sjezdu dopravní resort nepotřeboval od farmářky tolik půdy. Místo původních deseti hektarů by si vystačil se dvěma až třemi hektary. "Je to pokus o rozřešení tohoto letitého sporu. Paní Havránkové zůstane většina jejích stávajících pozemků," cituje mluvčího MD Karla Hanzelku. Proti plánu ministerstva ale podle LN ostře vystoupilo město Hradec Králové, pro které je ztráta jednoho nájezdu na dálnici nepřijatelná.


Česká spořitelna, banka s největším počtem klientů v zemi, podle Hospodářských novin rozjíždí nové call centrum v Ostravě, které bude řešit problémy lidí se splácením. Od září odtud budou operátoři upozorňovat klienty, že se zpozdili se splátkou. Další specialisté jim případně poradí co dělat, když mají problém úvěr splácet, píšou HN. Podle vedení spořitelny jde o projekt, který sice vznikl před rokem, ale teď je vzhledem k očekávanému nárůstu potíží se splácením kvůli krizi ještě aktuálnější. "V této chvíli na problém se splácením upozorňujeme klienty až písemnou upomínkou. V call centru k tomu využijeme více nástrojů včetně SMS a telefonátů. Většina klientů po upozornění zpožděnou splátku rychle uhradí,"řekla HN ředitelka úseku zpracování obchodů ČS Daniela Pešková.